Hangi Motor Yıldız ya da Üçgen Bağlanır

asir

Üye
Katılım
26 Ağu 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
mrb arkadaşlar benim motorlarla ilgili öğrenmek istediğim bir kaç konu var

1. hangi motorlar yıldız yada üçgen bağlanır örneğin 3 kw bir kompresör yıldızmı bağlanır üçgenmi.motoru yıldız bağlamanın şartları nelerdir

2. direk yıldız yada üçgen bağlama durumunda yıldız bağlımı daha çok güç çeker üçgen bağlımı.iki bağlantı ile ilgili güç hesaplamaları farklımı

3. motor etiketleri nasıl okunur.

4. motor etiketlerinde yıldız bağlı şu amperi üçgen bağlı şu amperi çeker yazar.bu durumda yıldız mı üçgenmi bağlayacağımızın kararını nasıl veririz.

5. direk bağlı bir motorla yıldız üçgen bağlı bir motorun nominal akımları aynımıdır.bunu sormamın nedeni emo nun ajandasında direk bağlı bir motorla yıldız üçgen bağlı motorların termik ayar sahaları farklı gösteriliyor.

bu konularla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim.....saygılarımla......
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sayın fahri bey bilginizi paylaşırsanız sevinirim
 
Sayin asir, isin dogrusu aradiginiz tum sorularin cevabi forumumuzda var, iyice incelemenizi tavsiye ederim. Ama yine de hizlica bildigim kadariyla cevap vermeye calisayim :
1-) Genelde 4 KW degerine kadar yildiz, 4 KW degerinden sonra ucgen ( ya da yildiz/ucgen) tavsiye edilir.
2-) Ucgen bagli bir motor daha cok guc ceker, hesaplamalari farkli bunlarin.
3-)
Ucgen/Yildiz= 220/380 yazan bir motor : Faz-Faz gerilimi 380 volt olan bir sebekede yildiz baglanir
Faz-Faz gerilimi 220 volt olan bir sebekede ucgen baglanir

Ucgen/Yildiz= 380/690 yazan bir motor : Faz-Faz gerilimi 690 volt olan bir sebekede yildiz baglanir
Faz-Faz gerilimi 380 volt olan bir sebekede ucgen baglanir

Bizim ulkemizde faz-faz gerilimi ne 220 dir ne de 690 dir. Ulkemizdeki faz-faz gerilimi 380 V dir.Bu yuzden koyu ile yazdigim durumlarda motorlar calistirilabilir.

4-) Yildiz mi ucgen mi baglayacagimizin kararini akimlara bakarak vermeyiz, Gerilimlere bakarak veririz. Yuk. gibi...

5-) Direkt bagli bir motorla yildiz/ucgen bagli bir motorun nominal akimlari aynidir. Emo ajandasina termik ayarlarinin farkli olmasinin sebebi : yildiz/ucgen devresinde ana hatta degil,termigin kol uzerinde olmasidir.

Umarim anlatabilmisimdir. Forumumuzu da inceledikten sonra gene anlamadiginiz bir nokta olursa biz buralardayiz. Kolay gelsin
 
asır arkadaşım .hiçbirşey arkadaşımın dediklerine katılıyorum.
 
mrb sayın hiçbirşey.anlatımınız için teşekkür.yalnız 5. soru ile ilgili olarak.ana hatta değil kol üzerinden olması termiğin.bunu biraz açarmısınız teşekkür ederim.






5-) Direkt bagli bir motorla yildiz/ucgen bagli bir motorun nominal akimlari aynidir. Emo ajandasina termik ayarlarinin farkli olmasinin sebebi : yildiz/ucgen devresinde ana hatta degil,termigin kol uzerinde olmasidir.
 
Ekteki resimlerden ilki, termigin ana hat uzerinde oldugu dolayisiyla termikten gecen akim ile nominal akimin esit oldugu durumdur.
Ikinci resim ise, termigin ucgen kol uzerinde oldugu ve termik ten gecen akimin, nominalakimin karekok3 u yani 0.58 kat daha kucuk oldugu durumdur.Saygilar
 

Ekli dosyalar

  • Termik_Ucgen_Kol_Uzerinde.rar
    10.9 KB · Görüntüleme: 217
  • Termik_Ana_Hat_Uzerinde.rar
    4.7 KB · Görüntüleme: 163
1- motorların nasıl bağlanacağına direk olarak biz karar veremeyiz.kararı üretim şartlarına göre motorun çalıştırılma ve bağlantı şekli motor etiketinde yazılıdır .dolayısıyla etiket değerinegöre bağlanır.
2- motorların yıldız ve üçgen bağlı olması tamamen üretim sırasında ki sargıların sarım ve bağlantı şeklinden kaynaklanır. yani şu bağlantı fazla ya da az yük çeker dememiz imkansız. bu arada y/üç. yol verme ile bağlantıyı karıştırmayalım.
3-bu sorunu nasıl cevaplayayım .bizim hocalarımız motora sorun o gerekli cevabı veriyordur cedi. bence bu sorunun cevabını Elektrik makinaları kitaplarında AC. motorları okuyarak çözmen böylece hiç unutmazsın.
4-
 
hiçbirşey üstadım birinci resimdeki bağlantı şekli faz faz çakışır gibi geldi bana.bunların hesaplamalarınıda bana anlatırsanız büyük memnuniyet duyarım.
 
Sayin asir, yukaridaki resimlerin tek amaci, termigin, ''yer'' olarak ''nereye'' baglandigini resimsel olarak gostermektir. Ayrica, 1. resim, bildigimiz ''direkt ucgen'' baglantinin temsilen kendisidir. Siz baglantiyi yaparken, fazlari cakismayacak sekilde baglayabilirsiniz.
Hesaplama olayina gelince, Yildiz/Ucgen konusunun en temel bilgisi olarak : ucgen bagli bir motorun her bir sargisindan gecen akim, sebekeden cekilen ana hat akiminin 0.58 kati kadardir. Bu yuzden termik, sargi uzerinde olunca, nominal akimin yani ana hat akiminin 0.58 katina ayarlarlanir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,105
Mesajlar
915,016
Kullanıcılar
449,807
Son üye
bdursun

Yeni konular

Geri
Üst