Neden alternatif akım ile elektrik dağıtımı yapılır?

bodemin

Üye
Katılım
29 Tem 2008
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
39
Hep söylenegelen şudur ki AC dağıtım DC'den daha kolaydır.
Bu durumu teknik olarak açıklayabilir misiniz?
AC'nin hangi özellikleri bunu sağlıyor? DC'den hangi farkları bunu sağlıyor?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
AC. trafolar ile alçaltılıp yükseltilebiliyor.Bir yerden başka bir yere elektrik götüreceğimiz zaman, gerilim düşümü ve mesafe sorun olur.Kullanacağımız iletken kesiti de maliyetleri etkiler.AC. gerilim yükseltilerek aynı gücü daha az akım ile iletebilmekteyiz.Akım azaltılınca kesitte doğru orantılı olarak azalmış olur.DC gerilimde bu avantajlar olmadığından iletim ve dağıtım da kullanılmaz.
Fakat Rusya da DC Yüksek gerilim ENH bulunduğunu duymuştum.Doğrumudur bilmiyorum.
 
Zaire 350,Güney Afrika 533,Yeni Zelanda 350,Kanada 250-500,Hindistan 500,Amerika 400,Rusya 800
KV DC gerilim kullanmaktadır.Yanılmıyorsam,Rusyada 400 kv kablolu hatta bulunmaktadır.tksny arkadaşımın
yorumu doğrudur.
 
Sn.fahri yetiş ,DC yüksek gerilimin ,yükseltme ve alçaltma işlemini nasıl yapıyorlar acaba bilginiz var mı?
 
Bu konu ile bir donem biraz ilgilenmistim. DC ile iletimin AC ile iletime nazaran, ancak cok buyuk gucler ve cok uzun mesafeler soz konusu oldugunda avantajlari vardir.Kisa mesafelerde normal guclerde AC ile iletim daha avantajlidir.( Kablo kesidi, agirligi, tasiyici celik direk sayisi vs hesaplanip karsilastiriliyor)
En onemli avantaji, DC ile, yuk tarafindayken, karsi noktadaki besleme merkezini kumanda edebilmemiz.AC sistemlere ozgu, kapasitif kayiplar, skin effect vs. gibi avantajlari var. En buyuk dezavantaji, tesisin basinda ve sonunda kurmak zorunda oldugumuz AC/DC ve DC/AC donusturuculer.
Internette HVDC ( High Voltage Direct Current ) diye aratinca bir suru dokumanla karsilasiyorsunuz.Bir tanesi :
http://www.ktemo.org/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=13
 
genellikle ac ile taşınır ama benim biliğim özel durumlarda örneğim bir adaya enerji götürülürken 3 damarlı deniz kablosu yerine ac de oysa dc tek damarlı kablo kulanılır 2. iletken olarak deniz suyundan faydalanır ancak üretilen enerji ac- taşınırken dc- sonra tekrar ac ye dönüştürülür.

dc de transformatör kullanılmadığı için taşınan enerjide sınırlı olur hem maliyeti arttırır izalatörler vs. gibi malzemelerin dc ya cevrilmesi gerekir buda maliyettir haliyle ama kullanan ülkerler niye dc kulanıyo onu bilmiyorum
 
Yani, kısaca "toplam maliyeti" düşürebilmek adına mı AC kullanılıyor. Anladığım kadarıyla DC maliyeti yüksek olduğu için tercih edilmiyor. Belki de DC dağıtım daha etkili bir dağıtım olabilir. Mi?
 
Vermiş olduğum linkteki konu başlığında da bu görüşümü belirtmiştim.

Eğer DC maliyeti daha düşük olsaydı, birçok işlemi yapmaktan kurtulurduk. Biraz ilgilendiğim için haberleşmeden örnek vermek istiyorum. Eğer A/D dönüştürücüleri kullanmak zorunda kalmasak yani işaretlerimiz analog olmayıp dijital olsaydı, belki de gürültü problemini yaşamıyacaktık. O bütüüüün emek verilen algoritmaları kullanan cihazlar belki de üretilmeyecekti.. Vs Vs..

Kısacası bence daha güzel olurdu.. ;)

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst