12 voltla elektrıklı soba yakılırmı

ç@yl@k

Üye
Katılım
8 Ağu 2007
Mesajlar
159
Puanları
1
arkadaslar ılk once herkese merhaba bu konuyla ılgılı arastırmalarım ve tatbıklerım oldu sizden ogrenmek ıstedıgım mumkunmudur ;D neler yapılabılır fıkırlerınızı bılgılerınızı ve deneyımlerınızı paylasırsanız cok sevınırım
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.ç@yl@k ;
Öncelikle şunu söylemeliyimki,elektrikli soba omik yani direnç oldugundan dolayı,akım direnç ve gerilim arasındaki bagıntı göz önünde tutularak bunu yapabilirsiniz.Sadece gerilim düşeceginden akım yükselecektir onun için 12 voltta gerekli akımı tedarik edebilirseniz neden olmasın.
Saygılarımla;
 
12 voltluk elektrikli soba yaparsan yakılır.
Burada önemli olan gerilim değildir.Akım hiç değildir.Önemli olan güçtür.Önemli olan güç olunca akım da önemlidir,gerilim de.
Örnek:10 000 voltluk bir gerilim buldun diyelim.bundan 1mA akıtırsan yani 10 Megaohm luk bir dirence bağlarsan 10 watt lık bir ısıtıcın olur.Ki kendini bile ısıtmaz.
örnek:1 voltluk bir gerilim buldun diyelim.Bundan 5000 amper akım akıtırsan yani,0,0002 ohmluk fakat 5000 ampere dayanıklı bir dirence bağlarsan (uani 5 kwlık güce dayanacak direnç)5 kWatt lık bir ısıtıcın olur ki 50 metrekare bir salonu ısıtmaya yeter de artar bile.
10 000 voltluk gerilimi geçelim,1 voltluk gerilimi de geçelim.Gelelim 12 Volta
elektrikli ısıtıcılar genelde 2000 watt olurlar.
2000/12=167 amper eder.
Bu durumda;167 ampere dayanacak ,0,0718 ohmluk bir direnç bulursanız ve 167 amper verebilecek 12 voltluk bir güç kaynağı bulursanız neden ısınamayasınız ki?Üzerinde kestane bile pişirirsiniz.
bir trafocuya 220/12 2kva(hatta tedbir olsun diye 2,5 kva) trafo sardırırsanız bu iş tamam sayılır.2,5 kva trafo da şebekenizden 11,3 amper çekecektir.normal bir 220 voltluk 2000 watt lık ısıtıcı kullanırsanız,9,09 amper çekecektir.Tabii bir de trafonuzdaki demir ve bakır kayıpları var.Ama üzülmeyin demir ve bakır kayıpları ısı şeklinde ortaya çıkar.Siz de bu trafoyu ısıtıcı çalıştırmak için kullanacağınıza göre,trafoyu ısıtıcı ile aynı odaya koyarsanız kayıp falan olmaz.Sadece tedbir olsun diye 2,5 kva kullandığımızdan dolayı 1-2 amper kadar zararınız olur.
Eğer kastınız normal 220 volt 2000 watt lık ısıtıcıyı 12 volt ile çalıştırmak ise;
bu ısıtıcının direnci 24,2 ohmdur.
bu durumda 12 volt verdiğinizde yaklaşık 0,5 amper akım çeker. bu da demektir ki 6 watt lık bir güç harcar.6watt ile hiç ısı kaybı olmayan bir odayı yaklaşık 2 ayda ısıtırsınız. O zamana da zaten yaz gelir biz de 12 volt ile klima çalıştırma hesaplarına başlarız.
Sayın ç@yl@k;
yazı biraz olduğundan ve içinde hesap kitap olduğundan,okuyanlar sıkılmasınlar diye biraz şakayla karışık yazdım.Ciddiye almadığımı düşünmenizi istemem.Zaten ciddiye almasam gecenin 1 inde cevap yazmakla uğraşmam.İnşaallah yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsin
 
Rezistansin direnci sabittir...Gerilimi 12 V a dusurdugunuz zaman, U=IxR bagintisi geregi akim miktari da ayni oranda dusecektir...
Rezistans uzerinde yapilan is ise akimin karesi ile dogru orantili oldugundan, ayni gucu ( veya isi miktarini ) elde etmek icin gecmesi gereken sure o kadar fazla olacaktir...Ama dusunceniz dogru 12 volt verilebilir.Kolay gelsin
 
Arkadaşlar yorumlarınız doğru ve güzel ama genede amaç tam olarak nedir. Hangi yöntemden basediliyor genede Sn.ç@yl@k detay verirse daha iyi olur.

m-usta-fa kardeşim alternatifleri saymış ama, istenilen bir konvertörle 12v u 220v çıkartıp soba yakmakta olabilir.

İyi paylaşımlar
 
sn abuzittin20 konvertörden kastınız trafo olsa gerek ki bu durumda da 220 voltu 12 volta düşürmekten çok farklı değil.
Tek fark 2,5 kva trafoyu besleyebilecek güçte 12 voltu bulmak.Bunu bulmak için sanırım yine bir başka 2,2 kva trafo kullanmak lazım
 
Evet Mu-sta-fa ustam ama asıl sorulmak istenen bu çevirici ile ilgili verim, sağlıklımıdır, kayıplar, yöntemler....vs olabilr.

Açıkcası soru net olarak ifade edilmemiş kanısındayım, Kasıt çok farklı olabilir.

İyi paylaşımlar
 
slm benim öğrenmek istediğim bu hesaptan kitaptan pek anlayamıyorum 1saatteki tüketimi nedir bu sistemin.şimdi 2 adet soba var biri 220volt 2000w diğeri 12v ile çalışacak 2.5kw trafoyla saatteki tüketimi nedir. yani voltaj 12volta düşünce elektrik tüketimim kw bazında düşecekmi.
 
slm benim öğrenmek istediğim bu hesaptan kitaptan pek anlayamıyorum 1saatteki tüketimi nedir bu sistemin.şimdi 2 adet soba var biri 220volt 2000w diğeri 12v ile çalışacak 2.5kw trafoyla saatteki tüketimi nedir. yani voltaj 12volta düşünce elektrik tüketimim kw bazında düşecekmi.

saatteki tüketiminiz gene 2000w olacaktır. hatta trafo kullanarak 220 voltu 12 volta düşürüseniz veya akünüzü sarj için redresör kullandığınız taktirde daha fazla tüketim olacaktır.
 
Amaç enerjiden kazanç sağlamaksa bunun gerilim seviyesi değiştirerek elde etmek mümkün değil. Özellikle dönüşüm kayıpları gözönüne alındığında kazanç kayıba dönüşür.

@rolex09 Konudan bağımsız bir soru olmuş;
Traktör farının gücü ve transformatör kayıpları ile 220 volt çalışan sistemin gücünü karşılaştırmalısın.
Teknik detay olmadan yüzde vermek mümkün değil.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,280
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst