Akım nedir? Gerilim nedir?

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
İyi günler;
Foruma şöyle bir göz attım ama göremedim.Böyle bir konu yok sanırım.
Ben 15 yaşımda meslek lisesine başladım.Yaklaşık okulla beraber 16 yıldır bu meslekteyim.
Akım nedir gerilim nedir hepimiz biliyoruz eminim de,tanımdan ziyade gerilimi belirleyen ya da akımı belirleyen elektron hareketleri nelerdir.Yani 3 voltla 5 volt arasındaki ya da 3 amperle 5 amper arasındaki fark neden kaynaklanır?Umarım ne sormak istediğimi anlatabilmişimdir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
soruyu şöyle daha ilginç hale getirebiliriz: akım mı çarpar gerilim mi? böylece aralarındaki fark daha keskin bir şekilde görülmüş olur. tabii her ikisi de ayrı ayrı tanımlandıktan sonra.
 
elektrik elektron akışıdır.gerilim elektronların potansiyel enerjisidir. sudan örnek verirsek havuz daki su ne kadar fazla ise okadar potansiyeli var demektir veya su pompası nekadar hızlı dönüyor ise suyun potansiyeli okadar fazla demektir havuzu pile pompayı jeneratöre benzete biliriz. burda potansiyel enerji gerilim demektir.akıma gelince yine sudan örnek verirsek debi diyebiliriz elektrikte birim zamanda geçen elektron miktarı I=Q/t I akım Q elektron yükü (dolayısıyla elektron sayısı) t zaman (sn) akım
 
Elelktrik nedir.? Elektron varlığı veya hareketi sonucu oluşan etki

Potansiyel nedir? Bir noktadaki + yüklü parçacıklar (genelde protonlar) ile - yüklü parçacıkların ( genelde elektronlar ) arasın arasındaki fark Örn 100 proton 87 elektron varsa ordaki potansiyel +23 elektron vol gibi

Gerilim Nedir? İki nokta arasındaki potansiyel farkı Örnek A noktasının Potansiyel +10V B noktasının potansiyeli -7V ise aralarındaki gerilim Vab 17V dur.

Akım nedir? Aralarında potansiyel farkı olan iki noktanın bir iletkenle birleştirilmesi sonucu iletken üzerinden geçen yüklerin zamana oranı yani geçen yükün zamana bölersen akımı bulursun akımın oluşabilmesi için potansiyel farka yani gerilime ihtiyaç vardır yoksa yükler hareket etmez

yani akımmı çarpar ? gerilimmi çarpar ? sorusunun yanıtı ikisi beraber zira gerilim olmadan akım olmaz gerilim varsa ve devre kapalı ise dirence bağlı olarak az veya çok bi akım geçer gerilim artar ise direnciniz aynı kalsa bile üzerinden geçen akım artacakdır akım arttıkçada direnç üzerinde harcanan güç artacaktır bunu insan olarak düçünürsek belli bi güçden fazlası insanı öldürür o gücün aktarılması için gerilimin yeterince yüksek olması gerekir.

umarım anlatabilmişimdir
 
alikemal ' Alıntı:
soruyu şöyle daha ilginç hale getirebiliriz: akım mı çarpar gerilim mi? böylece aralarındaki fark daha keskin bir şekilde görülmüş olur. tabii her ikisi de ayrı ayrı tanımlandıktan sonra.

akım mı gerilim mi çarpar konusa forumda epeyce tartışmıştık yine başlamasın lüften sn.m-usta-fa arkadaşımızın tam sorusuna cevap arayalım
 
Yukarda kullanılan havuz örneği ile açıklarsak aslında olayın benzetimi şu şekildedir.

Havuzun kapasitesi toplam gücü,
Suyun başaltıldığı zeminden yüksekliği gerilimi,
buradan aşağıya bağlanan boru çapı direnci,
bu borudan akan suyun debisi akıma eşdeğerdir.

elektrik akımı "+" kutuptan "-" kutba doğrudur, fakat elektron akımı "-" kutuptan "+" kutba doğrudur.
Akım Gerilimin bir sonucudur. akım tek başına birşey ifade etmez, akım belirtilmeden de gerilim sadece bir potansiyelden ibarettir.

örneğin bana kamyon çarptı demek (sadece 220v) çarptı demek gibidir. Fakat bana kamyon 120 km/h hızla çarptı demek :) gerilim güksekti benden de 120a akım geçti demek gibi bişeydir. tabi bunun olması imkansızdır. :) çünkü insanın direnci bu gerilim altında bu akıma izin vermeyecek kadar yüksektir.

aslında bu iki kavramın etkileri ve sonuçları her zaman birbiri ile çok karıştırılır.

bazen insana 1000 lerce volt gerilim etki edebilir. (Yünlü bir kazak giyerken) fakat akım çok küçük olduğu için bunu sadece birçıtırtı olarak duyarız.

iyi paylaşımlar
 
Abi ben suyun basıncı nedir ve de debisi nedir deseydim de akımdan örnek verecektiniz sanırım :)
Şimdi elektronlar - den artıya ve elektrik artıdan eksiye akıyorsa,bu durumda elektron akışı ve elektrik akışı farklı şeyler oluyor.o zaman elektrik demek elektron akışı demek değilse elektrik demek ne demektir sorusu geldi aklıma!
yani ben şunu anlar gibi oldum birim zamandaki yer değiştiriren elektron sayısına AKIM deniliyor.Bir yükten 10 amper geçerken örneğin 100 tane elektron hareket ediyorsa 20 amper geçerken 200 tane mi elektron hareket ediyor?bu durumda kablodaki elektronlar hareket edip,yükün içinde ezilip büzülüp toprağa karıştıktan sonra kabloda elektron mu azalıyor?
volt kavramına gelince,proton sayısı elektron sayısından büyükse sayısal olarak ortaya çıkan fazla proton gerilim dediğimiz şey mi oluyor?
 
yani ben şunu anlar gibi oldum birim zamandaki yer değiştiriren elektron sayısına AKIM deniliyor.Bir yükten 10 amper geçerken örneğin 100 tane elektron hareket ediyorsa 20 amper geçerken 200 tane mi elektron hareket ediyor?

sadece bu kısım doğru bunun altında yazılanlar değil. hiç bir şekilde elektron azalma olayı yok

Volt, Gerilm, EMK, potansiyel fark; demek yükler "+" veya "-" önmli değil sadece arada bulunan fark demek burada senin kurduğun köprü (iletken) ne kadar izin verirse o kadar akım geçişi olur demek.

akım yönü ile elktron yönünün sonucu hep aynıdır. sadece birinde ifade edilen boşluklar "+" yükler diğerinde ise "-" fazlalıklar söz konusudur.

iyi paylaşımlar
 
volt kavramına gelince,proton sayısı elektron sayısından büyükse sayısal olarak ortaya çıkan fazla proton gerilim dediğimiz şey mi oluyor?
ben burasının da doğru olduğunu düşünüyorum abuzittin20
 
Bu soru çok yerli yerinde bir soru. Sn. m-usta-fa`ya teşekkürler çünkü bu başlık altında konuyu paylaşıma açan yok sanırım. Hatta belki de "elektrik nedir?" diye sorulmuş olan bir forum da olsaydı iyi olurdu.
Mesela kondansatörün iki plakası arası yalıtkansa ve elektronlar geçemiyorsa elektrik akımı nasıl geçiyor? Elektrik akımının geçmesi için iletken bir ortam, örneğin bir tel şart değil ki??
Kondansatörlerin mesela dediğim gibi arası hava dolu olsun, elektronlar nasıl geçiyor da elektrik akımı oluşuyor?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,613
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst