Fan PC ve elektrik üretmek

zodehala

Üye
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
163
Puanları
1
Yaş
39
Bildiğim kadarı ile bobin etrafında mıknatıs döndürülmesi ile az veya çok bi elektrik akımı oluşuyor. Buna göre bilgisyara kasalarında bulunan fanlara elektrik verdiğimizde dönüyorlar malumunuz. Peki bu kasa içine bazen temzilik için basınçlı hava tutuyoruz ve fanlar çok hızlı şekilde dönüyor. bu dönüş bi elektrik kaımı üretmez mi ? ve bu akım anakarta zarar vermezmi ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.zodehala öncelikle bu tarz basınçlı hava fanınıza zarar verebilir.(Özellikle rutubetli ise herşeye zararlıdır)

Bu fanlar bildiğimiz basit bir Dc motor gibi olmadıkları için geri gerilim üretmeleri söz konusu değildir. (En azından benim gördüklerim de) Bunlar içlerinde elektronik devre barındırmaktalar. üretmiş olsalar dahi sanırım anakart üzerinde bunun için bir önlem alınmıştır.

iyi paylaşımlar
 
Mustak ' Alıntı:
Zodehala arkadaşım
elektronik devrelerde transistorların sürdüğü bobinlere ters paralel bir adet diyot bağlanır. Bu diyot sürülen bobindeki ters emk yı söndürmek için kullanılır. Bu nedenlede fanlardaki oluşan emk bu diyotlar üzerinden kısadevre edildiği için fanlara birşey olmaz.
Kolay gelsin.
Bu tarz motorların önünde mutlaka bir diyot vardır ve bu geri dönüşü engellemek için kullanılır.Sn.Mustak'ın da dedigi gibi,
Saygılarımla;

_________________________________________________________________________________

Lütfen teşekkür mesajı yerine artı ( + ) popülarite veriniz.
Konudaki teşekkür mesajı silinmiştir.
 
Bu tarz motorların önünde mutlaka bir diyot vardır ve bu geri dönüşü engellemek için kullanılır.Sn.Mustak'ın da dedigi gibi,
Saygılarımla;

Abiciğim diyotu söksek bir elektrik üretimi mümkün olabilir mi ??
 
Pc güç kaynağını soğutmak için kullanılan fan kendi elimiz ile döndürdüğümüz de bile enerji üretir. birde bunu çok hızlı yaparsak yakacak kadar enerji elde edilebilir. Bu istenmeyen enerjiyi diyotlar tutar. O diyodu sökseniz bile başka devre elemanın bacağında kalır.
 
fanı bilgisayardan çıkarıp diyotu söksek rüzgar enerjisinden normal olarak 12v üretebiliriz öyleyse di mi?
birde 1kw alternatör bir evin ihtiyacını karşılar mı??
 
Kulanican aletlere gore degisir 1kw=1000watt diye biloyorum tvyi falan calistirir sohben falan varsa genelde 2000 watt uzeri oluyorlar bir sohben dahi calistirmaz calisacak cihazlarin cektigi ampere bagli ornek :1000 watlik sadece bir adet matkap calistirir ama diyelin 50 wattlik tasaruflu ampul yakican 50w*20= 1000w yani tanesi elli wattan yirmi adet ampul yakabilirsin jeneratortam gucte calisirken saygilar


A10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
evde 2 buzdolabı d ve c enerji sınıfı 1tv birde kombi var. arada da laptop kullanıyorum 6 aydınlatma lambası var evde çoğunluğu tasarruflu 20w lık ve zaten kullanılırsa oturma odasının lambası wc mutfak aynı anda açık oluyor. diğer durumlarda 1 lamba açık oluyor. tahminimce kaldırır 1000w tüm bunları ama tabiki siz işin uzmanlarısınız daha iyi bilirsiniz. cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Küçük ölçekli rüzgar türbinlerinden direk olarak 220 v. almak mümkün değildir. Çünkü, rüzgar hızı sabit olmadığından üretilen elektrik geriliminde sürekli oynamalar meydana gelir. Onun için 12 - 24 veya 48 v. olarak dizayn edilmiş alternatörler kullanılır ve üretilen elektrikle akü grupları şarj edilir. Akü elektriği de inverter aracılığı ile 220 v. ac ye dönüştürülerek kullanılır.

1000 w.lık alternatör de en az 24 v. olarak hatta 48 v. olması tavsiye edilir. 1000 w. diye satılan alternatör her zaman 1000 w. vermez. Bu alternatörden maksimum 1000 w. alırız anlamındadır. 1000 w. almak için de 40 -50 km/saat hızında rüzgar olması gerekir.
Normal rüzgarda 500 w. alındığını varsayarak ve günde 15 saat rüzgar olduğunu düşünürsek günlük 7500 w/h. enerji depolanır. Bu da bir evin zaruri ihtiyaçlarını çok rahat karşılar.

Evin ihtiyacı belirlenirken 2 buzdolabı, 1 televizyon v.s. gibi değilde her cihazın gücünü ve günlük kaç saat çalıştığını hesaplamak gerekir.
Örnek ;
Buzdolabı 125 w. x günde 20 saat = 2500 w/h
Televizyon 100 w x günde 5 saat = 500 w/h
gibi tüm cihazların günlük tüketimini hesaplamak gerekir. Günlük ihtiyaç belirlendikten sonra rüzgarın hangi hızda ve günde ortalama kaç saat estiği belirlenir, ona göre de alternatör hesabı, akü grubu hesabı yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst