Trifaze TMŞ'lerde akım

DifHoca

Üye
Katılım
11 Şub 2011
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
50
Arkadaşlar zaman zaman karıştırıyorum. Sanırım iyi bilmediğimden. Elimizde 100A olan tmş'nin her bir kolundan mı 100A akar yoksa tüm kolların toplamı mı 100A i geçemez? Aynı şey trifaze W-otomatlar için de geçerli. Örn. 63A olan trifaze otomatın L1-T1 arasından 50A, diğerlerinden 55A geçiyor. L1-T1 arasından anlık 80A geçti örneğin. Üçlü sigorta da atar değil mi? Ya da zaten 50+55+55 > 100 A olduğu için zaten çoktan atmıştır mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
3 fazlı sistemlerde otomat,tmş,kar,vs belirtilen değer kol akımıdır yani 3x....gibi 3x 63 her koldan 63 amper demek kolay gelsin.
 
3 Fazda akımlar o şekilde toplanmaz. Fazlar arası 120 derecelik farka dikkat etmeniz gerekir.
TMŞ, sigorta farketmez her zaman faz başına akım değeridir.
 
Cevaplar için teşekkürler. O zaman benim 3 fazdan tek tek beslenen 3 adet 70A omik yükümü, 100A lik bir TMŞ ye bağlayabilirim. Her bir koldan maksimum 70A akacak.
 
elektrikte akım değerleri her faz için ayrı ayrıdır. güç değerleri toplam gücüdür.örnek 100a tmş her bir fazı max 100 a taşıyabilirdemektir 5kw generatör bu cihaz max 5kw a kadar yükleri çalıştırabilir demektir.
 
Termik şalterlerde termik ayarı vardır.İşletme akımınızın (70A) üzerine ayarlamanız halinde sorunsuzca çalıştırabilirsiniz
 
Cevaplar için teşekkürler. O zaman benim 3 fazdan tek tek beslenen 3 adet 70A omik yükümü, 100A lik bir TMŞ ye bağlayabilirim. Her bir koldan maksimum 70A akacak.

Senin mantığına göre yüküm 70 A ise 100 A tmş koyarsam koruma yapmış olurum diyorsun. Öyle değil seçtiğin koruma cihazının nominal akım değeri yük akımından büyük kablonun akım taşıma kapasitesinden küçük olmalıdır.

İzah edeyim; koruma cihazının nominal akım değeri kablonun akım taşıma kapasitesinden büyük olduğunda, arıza durumunda veya aşırı yüklenmede akıcak olan aşırı akım kablonun akım taşıma kapasitesinden büyük ve koruma cihazı nominal akımından küçük olursa cihazın koruma yapmayacak, kablon ısınacak ve yangına sebeb olacaktır.

Seçim yaparken 3 ana koşul dikkate alınmalıdır;

1 - Kablonun akım taşıma kapasitesi
2 - Yük akımın değeri
3 - Koruma cihazının nominal akım değeri

Koruma cihazı seçimi denklemi ise;

Yükünün akım değeri < koruma cihazının nominal akım değeri < Kablonun akım taşıma kapasitesi

Şeklinde olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,650
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst