Amper farkı zararlı mı?

frodoozan

Üye
Katılım
13 Ara 2012
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
36
Herkese merhaba kolay gelsin,

Benim bir sorum olacaktı... elimde led lambalı renk değiştiren bir saat var. Bunda 4.5 V/100 mA adaptör kullanılması lazımmış. Ben şimdi kademeli adaptör alsam, bunu 4.5 volta getirsem veya 4.5 voltluk başka bir adaptör alsam, ama bunların amper değerleri 1-2 amper olsa, bunlar cihaza fazla akım verip cihazı yakar mı? Yoksa cihaz sadece kendi ihtiyacı olan elektriği mi çeker? Çünkü 4.5 volt 100 mA adaptör bulamadım. 4.5 volt 500 mA ve 1 amper adaptör bulabildim.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
O en az/fazla çekeceği akım belirtilmiş, sen 1 amperlik adaptör kullansan da saatin ihtiyacı kadar akım çekecek.

Eğer saatin şarjlıysa yani içersinde elektrik olmadığı zaman ledleri çalıştıracak batarya varsa 100 mA üzeri bataryayı kısa sürede bozakcaktır anlamını taşır

kolay gelsin
 
O en az/fazla çekeceği akım belirtilmiş, sen 1 amperlik adaptör kullansan da saatin ihtiyacı kadar akım çekecek.

Eğer saatin şarjlıysa yani içersinde elektrik olmadığı zaman ledleri çalıştıracak batarya varsa 100 mA üzeri bataryayı kısa sürede bozakcaktır anlamını taşır

kolay gelsin

teşekkür ederim... saat şarjlı değil ama pil takma yerleri var. Yani o 100 mA yazısı piller takılıysa uyarı anlamını mı taşıyor?
 
Cihazınız hem 2 adet normal pil(Şarj olmayan)hem de en az 4.5 volt,100 mA değerli bir adaptörle çalışıyor.Bunu hem pil,hem de içinde yer alan adaptörle çalışan bir radyoya benzetin.220 volt ac. fişini çektiğinizde,pil yuvasında pil varsa çalışmaya devam eder.Her iki geçişte(Pilden şebekeye)yaylı,özel bir ayırma-kesme mekanizması devreye girer.Yani radyo çalarken şarj olmayan pillere elektrik gitmesi söz konusu değildir.Sizin renk değiştiren ledli saat sisteminde de bu sistem böyle işliyor.Yani adaptör takılıyken yalnızca adaptör akımı saatin devresine gidiyor,pil devresiyle irtibat kesilmiş oluyor.Adaptör jakı takılı değilken,yay basıncıyla geri dönen kontak,yalnızca pille beslenmeye izin verir,piller takılı ise çalışmasını sürdürür,olay bu şekildedir.Adaptöre bir amper değeri ayrıca verilmesinin sebebi ise,bu 100 mA değerin bir alt limit olduğu,50,75 mA ile saatin çalışmayacağı,devrenin asgari çekeceği akım şiddetinin bu olduğunu ifade ediyor.Ama saate bağlanırken de,jak uyum sorunu yaşanmadığı sürece(Jakın orta ucunun + kenarının -veya orta ucun -,kenarının + olduğu cihazınız üzerinde veya kullanma talimatında sembolik olarak da yer almış olmalıdır.)500 mA veya 1000 mA'lik bir adaptörle de,bu saati rahatça da çalıştırabilirsiniz.Saatin elektronik devresi,yalnızca 100 mA'lik akımı çekip,ledleri ve saat devrelerini çalıştıracaktır,fazlası özel olan devre yapısı nedeniyle çekilemez.Ayni 12 volt,60 amperlik aküden beslenen,10 amper akım çeken bir cd-çalara da bunu benzetebilirsiniz.O da akünün 60 amperini değil,sadece max.değer olan 10 amperi,volüm max. iken çekecektir.Sizin saat sistemi de bu şekilde sadece sınırlı bir akımı(100 mA) çeker,gerisi adaptörün içinde boşta,beklemede kalır.

Bir de şarjlı pille çalışan bir örneğini birlikte inceleyelim isterseniz.Elimde 2000 yılında bir gazeteden kuponla aldığın "sunny" marka vcd/cd/mp3 çalan,portatif bir cd-çalar mevcuttur.Besleme, hem pil/şarjlı 2 adet kalem pil=AA ile,(3 volt dc.),hem de 4.5 volt,1000 mA'lik adaptörle(Film ve mp3'de daha fazla akım istiyor.)çalışıyor.Ama değişik olarak da,pil yuvasına normal pil yerine şarjlı pil(Ni-cd'lu pil) koyduğunuzda,küçük bir sivici bir tarafa çekiyorsunuz,kırmızı bir LED yanıyor,bu pillerin şarj olduğunu ifade ediyor.Tabi şarj olurken 4.5 volt,1000 mA'lik adaptöre kesin bağlı oluyor.Piller yalnızca cd-çalar içindeyken şarj olurken cihaz adaptörle akım çekiyor,yoksa bu sivici ben kapatsam,jak da fişe takılı bulunsa bile,pillere akım gitmesi yine söz konusu değil,yani akım devresini ben elimle açmış oluyorum,şarj olunca geri çekip kapatıyorum.4.5 volt,1000 mA'lik adaptör takılıyken ancak vcd,mp3 işlevi var,çünkü bu noktada tam 1000 mA akım gereksinimi doğuyor.Ben eğer buna 4.5 volt,2000 mA adaptör de taksam,çekeceği max. akım değeri yine 1000 mA olacağından,diğer 1000 mA'lik akım gücü,yine ayni şekilde adaptörde hazırda kalacaktır.Normal cd müziğini dinlerken 2 adet AA kalem pil yeterli gelip,portatif kullanıma da uygun oluyor.(Sizin de pille çalıştırmanız gibi) 2 adet kalem pilin amper gücü ancak cd müziğine yetiyor,diğerlerine yetmiyor,takviye güç olarak adaptör yardıma gelip cihazı desteklemiş oluyor.Piller yuvada iken kulağımda müzik dinlerken,piller zayıfladı ve ses kesildiyse,hemen adaptör jakını yuvasına takıyor ve müziğimi de kaldığım yerden dinlemeye devam ediyorum.Bu sırada pil yuvasına,hiçbir şekilde şarj akımı,adaptör akımı da gitmiyor,çünkü mekanik bir devre kesme-ayırma mekanizması devreye girmiş olşuyor.İyice anlayıp,pekiştirmeniz amacıyla örnekleri biraz da fazla tuttum,umarım bu amper olayını tam olarak kavramışsınızdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,476
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst