I=W/1.73XUXCOSQ "1.73 " DEĞERİ

ykp55

Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
539
Puanları
16
Konum
samsun
Arkadaşlar 3 fazlı alıcılarda 1.73 kullanıyoruz ben şimdi 24 volt veya 12 volt ta nasıl enerji sarfiyatı hesaplıyoruz bunun bir formülü varmı acaba kwsa te nasıl çevirip hesaplıcaz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar 3 fazlı alıcılarda 1.73 kullanıyoruz ben şimdi 24 volt veya 12 volt ta nasıl enerji sarfiyatı hesaplıyoruz bunun bir formülü varmı acaba kwsa te nasıl çevirip hesaplıcaz

Voltaj değişse de formüllerin bu değişen durumla ilgili özel bir yanı yoktur,ayni güç formülleri bu düşük voltajda da geçerlidir.Yalnız 12 veya 24 voltun ac. monofaze(Tek faz) olmasında 1.73 katsayısı başa gelmez.12 ve 24 volt eğer dc. ise; W=V.I 'dan direk çarpımla hesaplanıp gücü bulunur.
Ac.'de 24 volt,3 A,cos fi=0.80 değerli bir örneğin hesabını yapalım.İndüktif bir alıcının güç katsayısı cos fi=0.80,çalışma voltajı 24 volt ac.çektiği amper de 3 A kadar olsun.Güç formülünden;
W=V.I.Cos fi=24*3*0.8=57.6 Watt.=0.0576 kWatt.(Tek fazlı ac.24 volt,3 amperlik alıcı)
W=1.73.V.I.Cos fi=1.73*24*3*0.8=99.64 Watt=0.0996 kWatt.(3 fazlı ac.24 volt,3 amperlik alıcı) değerleri bulunur.Kolay gelsin.
 
Cvp icin tesekkurler yalniz bu alici ledli sokak lambasi 220 yi 24 e cevirip hesap yapicak ve bir aylik sarfiyafi bulucaz.yani dc voltaj

24 volttaki 50 w ile 220 deki 50 w arasindaki fark nedir nasil tasarruflu olur
 
Son düzenleme:
Günaydın
Etiket bilgilerine göre verilen güç ;gerilim ile değişmez. 220v 50w yazan alıcıyı 220v da kullandığınızda 50w güç tüketeceğiniz gibi,24v 50w yazan alıcıyı 24v da kullandığınızda 50w tüketirsiniz.(yani etiket gücü işletme gerilimi altındaki güçtür)
Şayet:
Etikette yazan değer dahili adaptörün tükettiği gücü de içermiyorsa (24v da)50w bir miktar artacaktır.(adaptör tüketimi kadar)
Sokak armatürünü 220v 50w kullanmak yerine 220/24v 50w kullanmak arasında güç açısında fark olmayacaktır.
Fark armatürlerin kullanım ömründe olabilir.Ya da:
24 v 50w armatürün verdiği ışık miktarı 220v 50w armatürden fazla ise ışık şiddeti başına tasarruftan söz edilebilir.
 
24 volttaki 50 w ile 220 deki 50 w arasindaki fark nedir nasil tasarruflu olur?

Şebekeden çekilen güç açısından bir fark yoktur.Armatürlerin(24 volt dc. de kullanılacak led armatür veya 220 volt Şebeke ac.'sinde kullanılacak sokak armatürü) kendi iç yapılarından veya lümen olarak verebilecekleri ışık şiddetleri,verimleri açısından aralarında bir fark olabilir.Işık verimleri ne olursa olsun,enerji sarfiyatları lambaların üzerinde yazan etiket değeri kadar olacaktır.Yalnız bir başka fark da,220 v.ac. de kullanılacak olan,metal halid değil de, yüksek basınçlı sodyum,civa buharlı bir lamba ise,yapı olarak seri bağlı bir balastta akım kısıtlayıcı olarak yer alır.Bu balast,ledle beslemede şebekeye iade edilmeyen bir indüktif yükü de fazladan içerir,ledle dc. ile beslemede ise,bu fazladan indüktif yük,şebekeye reaktif güç olarak iade edilemez.Bu örnekteki gibi,böyle bir karşılaştırma yapılırsa(Yani metal halid-led karşılaştırması yerine) böyle bir reaktif güç farkı oluşur,ama lambalarda harcanan güç sarfiyatı matematik olarak yine eşittir.Ancak reaktif sayacın ayrı olarak yer aldığı işletmelerde bu fark,ayrı olarak da belgelendiği için yalnızca burada önemli olabildiği görülebilir.

Ayni fark,normal eski klasik balastla çalışan simit 32 watt flüoresan ile,elektronik balastla çalışan 32 watt.lık flüoresan lambada da vardır.Her ikisinin de lambada tükettikleri güç miktarı 32 watt. gibi görünse de,elektronik balastla çalışanın,klasik balastlının(Şok bobini) güç faktörünün belirli sabit bir değeri yüzünden,şebekeye iade edilen ekstra bir reaktif güç değeri vardır.Tabi ev kullanıcıları,ev girişinde reaktif sayaç bulunmadığından bunu hiç bir şekilde de ödemezler.Ama reaktif güçten öte,normal balastın bir elektrik direnci vazifesi görüp,ısı enerjisi şeklinde sargılarında kaybolan ısının elektriğe dönüşüm karşılığı olan gücü de biz ödemiş oluruz.Zaten normal flüoresanla,elektronik balastlı flüoresanın en büyük avantajı işte bu noktada,yani elektronik olan balastlılarının devre yapılarında kaybolan,yararsız bu elektriğin karşılığı olan atık ısı enerjisinin,çok düşük düzeylerde kalabilmesidir.Tasarruf lambalarında yapılan bu enerji tasarrufunu,dikkat çekici,cazip yapan en önemli nokta da burasıdır.Led armatürlerin elektronik sürücülerinde,besleme devrelerinde de ayni durum söz konusudur.Yani ısı enerjisi yoluyla oluşan atık ısı enerjisi düzeyi çok düşüktür,bir de ledin ışık verimliliği buna eklendiğinde,ledli,power ledli armatürlerin,diğer klasik balastlı lambalardan bu açıdan çok avantajlı olduğu açıkça görülebilir.

Ayni konu,sözde enerji tasarrufu yaptığı söylenip satışı yapılan "energy saver" cihazlarının güç faktörünü düzelttikleri iddiasında da geçerli olup,ev kullanıcıları için,bu küçük kutu,eğer çok tesadüfi bir etkileşimle güç faktörünü 1000 cihazdan yalnızca birinde düzeltmiş olsa bile,reaktif sayaç bulunmadığından yine tasarruf etmemiş(Ev tüketicileri bunu belgeleyemediklerinden dolayı) olurlar.Biz 32 watt simit bir flüoresan lambanın,yalnızca 32 watt çekerek flüoresan ampülde harcadığı gücün faturasını ödemiş oluruz.Ama klasik,eski balastlarda,elektrik enerjisinin bir kısmı,ısı enerjisi şeklinde atık ısıya dönüştüğünden,bunun güç çıktı faturası da bizim cebimizden farkında olmadan çıkacaktır,ama şebekeye iade edilen reaktif güçte ise,hiçbir şekilde bir bedel ödeme durumumuz yoktur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,529
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst