2500 A Termik Manyetik Şalterin Açma Yapması

batsamsun

Üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
38
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba,
Yaklaşık 1 aydır işletmemizde 2500 A lik şalterde açma problemi var.Detaylı olarak yaptığımız tüm işlemleri içeren raporun içeriği aşağıdadır.

Herkesten konu ile ilgili yardımlarını bekliyorum.
teşekkürler.

Teknik Rapor İçeriği;

TEKNİK RAPOR- 12/11/2012
Problem:
TR-2 manyetik motorlu ana şalterinin açma yapması
Termik Manyetik Şalter Etiket Bilgileri;
Type of device : MASTERPACT M25 H2
Serial number : 96201586
Control unit : STR28D
CT rated current : In = 2500 A
Breaking capacity (415 V) : 100 kA

Aksiyon:
10/10/2012 Tarihli İlk Aksiyon;
İlk açma saat 01:30 da gerçekleşmiş olup ana dağıtım pano analizör değerleri kontrol edilmiş ve bir problem görülmediğinden tekrar şalter kapatılarak enerji verilmiştir.
İkinci açma saat 02:30 da gerçekleşmiştir. Analizör değerleri tekrar kontrol edilmiş ve kablo hatları kontrolü yapılmıştır. Ama açma nedeni bulunamamıştır.
3.açma ise saat 03:05 de gerçekleşmiş ve tekrar şalter kurularak enerji verilmiştir.
4.açma ise saat 03:32 de gerçekleşince şalterin STR28 D koruma ünitesi devreden çıkartılarak enerji verilmiştir. Bu saatten sabaha kadar tekrar açma yapmamıştır.

21/10/2012 Tarihli 2.Aksiyon;
Yıllık trafo bakımları yaparken Bakım firmasına bu arıza raporlanmıştır. Şalter açma sebebi olarak;

  1. STR 28 D kontrol ünitesinin arızalı olabileceği
  2. Şalterin kontrol ünitesine akım besleyen akım trafolarından birinin arızalı olabileceği
tarafımıza bildirilmiştir.
Bunun üzerine TR2-3 kublaj hattındaki 2500 A lik ana şalterin koruma ünitesi sökülerek TR-2 şalterine takılmıştır. Tüm akım koruma değerleri ayarlanarak şalter korumalı biçimde devrede bırakılmıştır.
Aradan geçen 1 gün sonra fabrikada yük ok iken şalter tekrar 2 kez açma yaptıktan sonra STR 28 D koruma ünitesi devre dışı bırakılarak şaltere yol verilmiştir.


11/11/2012 Tarihli 3.Aksiyon;
Üretim duruşu alarak şalter değişimi işi planlanmıştır.11/11/2012 pazar günü TR2-3 kublaj hattındaki ana şalter sökülerek TR-2 ye montajı yapılmıştır. Koruma üniteleri de tekrar yer değiştirilmiştir.

Aradan geçen 2-3 saat sonra şalter tekrar tripe girerek açma yapmıştır. Bu olay 3 kez tekrarlanmış ve çözüm olarak yine kontrol ünitesi devre dışı bırakılarak şalter ON konuma alınmıştır.


Sonuç;
Tüm bu yapılan işlemler sonucunda problemimiz hala devam etmektedir. Şalterin açmasını tetikleyen ana neden bulunamamıştır.
Ana şalterin beslediği 630 A lik dağıtım şalterlerinde akım ayarları kontrol edilmiştir. Selektivite değerlerinin ana şalterin ayarlarına göre daha düşük değerlerde olduğu gözlenip kontrol edilmiştir.( Kısa devre akım ve aşırı akım set değerleri)
Korumasız olarak çalıştırdığımız şalter ve panosunda da gözle görülür bir aksama veya tehlikeye de rastlanılmamıştır. Bu şekilde şalter yaklaşık 1 aydır çalışmaktadır. Koruma ünitesi devreye alınır alınmaz beklenmedik anlarda tekrar açma yapması tarafımızca anlaşılamamıştır.
Bu konunun detaylı olarak analiz edilip incelenmesi gerekmektedir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Koruma ünitesi içerisinde ( veya dışında ) ,düşük gerilim koruma bulunmaktamıdır ? Açmanın,bu ünite ile ilgisi araştırıldımı ?
 
synbatsamsun
MASTERPACT M25 H2 senin söylemiş olduğun aynı açma benimde başıma geldi ani voltaj dalgalanmalarında şalter tribe düşüyordu bende şalterin ayarlarını değiştirdim 2 yıldır hiç bir problem yok .bence microlojik üzerindeki ayarları bi gözden geçirin . bir ihtimalde sistemdeki aşırı harmonik olabilir
 
Syn Nurkon,
şalter ayarları dediğiniz Io,Ir,In değerleri midir?
biraz daha detaylı açıklayabilir misiniz?
 
aynen öyle burada long time ayar sahasında zaman ayarı var ,5 ten 24 sn yeye kadar bu zamanı 3 sn yap ve xır var onuda 2,5 yaparsan sorun ortadan kalkar çok profesyonel olmadı ama Micrologic in klavuzuna tam bakamadım şu anda ama dediğim gibi sistemde herhangi bir hata yok şalter akım ve zaman faktörlerinden dolayı korumaya geçiyor önceki msj da detay yazamadığım için kusura bakma saygılarımla
 
birde sormayı unuttum Micrologic hangi seri yazarsan daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım
 
Şalterin açma nedeni harmoniklerden de kaynaklanabilir. Analizatörünüz harmonik ölçümü yapıyorsa bu değerleride kontrol etmenizde fayda bulunmakta.
 
syn fahri yetiş,
düşük gerilim koruma olup olmadığını bilmiyoruz.buna bakıyoruz.

birde sormayı unuttum Micrologic hangi seri yazarsan daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım


Control unit : STR28D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
http://stevenengineering.com/Tech_Support/PDFs/45CBUNIV.pdf bu linkte şalterin özellikleri ve ayar sahası var sisteminize göre ayarlarınızı kontrol edin sayın fahri beyin dediği gibi birde düşük gerilim açması kontrol ederseniz çözüme ulaşırsınız saygılarımla

26. sayfada,düşük gerilim bobini görülmektedir.Şalterinizde de bu bobin varsa,şebekeden kaynaklanan arızalarda,gerilim düştüğü için,şalter açıyor olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst