gerilim düşmesi sorunu

alasara

Üye
Katılım
7 Ara 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
evimdeki 16 amper otomat takılı bir linyede 3 adet priz bağlanmış ve 3 prizden herhangi birine bir yük bağladığımda gerilim 60 volta düşüyor yük çıkardığımda tekrar 220 ye ulaşması 5-6 dk alıyor. sorunun ne olduğunu anlayamadım yardımcı olabilirseniz sevinirim...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bağladığınız yükün cinsi ve teknik özellikleri nedir onuda paylaşırsanız ii olur.
 
Sigorta kutusunda direk bağlayın herhangi bir cihazı aynı durum oluyorsa elektrik dağıtım şirketine başvurun, eğer normal çalışıyorsa cihaz hattı kontrol edin, gevşeklikler özellikle nötr de olan kopukluk kırıklık gibi problemler olabilir.
 
yükün cinsi ne olabilirki sonuçta ev..asenkron motor bağlıcak değil ya..kardeş yükü mükü boşver.o linyeye ait nötr hattını kontrol et sorun yoksa sigortayı değiştir problemin çözülecektir..
 
prize bağladığım yükler buzdolabı ve ütü ile test ettim ikisinde de aynı sorunu yaptı... yükle beraber volt metreyide bağladım voltaj 50-60 volta düşüp yükleri devreden çıkarttığımda 5-6 dk sonra tekrar 220 volta geri çıkıyor. buvattaki bütün bağlantıları kontrol ettim ve gevşeklik te yok yarın sigortayı değiştirecem bakalım düzelir inş...
 
2 gün öncede bendede hemen hemen aynı problem vardı, bina 25 yıllık, sigortalar eski tip, içine tel bağladığımız porselen sigorta tipinde, tesisat şekli şöyle, sayaçtan sonra sigorta kutusunda sadece prizleri bir sigortaya bağlamışlar, lambalar 2 gruba ayrılmış 2 sigortaya bağlanmış, günümüz için garip bir durum, çamaşır mak, bulaşık mak, fırın vs. ne varsa hepsi aynı sigortaya bağlı, artık linyeleri nasıl çekmişler o kadarına detaylı bakmadım ama, bulaşık mak. mutfakta, çamaşır makinası banyo tarafında en azından onlar iki farklı linye ile gidiyor, ama mutfakta birde su ısıtıcı veya fırın takılabilecek bir priz var yani istenirse aynı linyeye hem bulaşık mak. hemde fırın veya su ısıstıcı bağlanabiliyor bu tehlike arz edebilir ama bizimkiler uyanık aynı anda yüksek güç çeken cihazları beraber çalıştırmıyorlar, neyse bizim evin hattını epey anlattım sorun şuydu bulaşık mak çalışınca arasıra prizlerin porselen sigortası atıyordu, sigortayı yenileyip takınca prizler boşta iken 100 volta kadar düşen gerilim okuyordum, zamanla 220 gösteriyordu, prize adaptör bile bağlasam hemen 60-70 volta kadar gerilim düşüyordu, sigortayı yeniledikten sonra biraz kendi haline bırakınca laptop vs. gibi küçük güçlü cihazları çalıştırabiliyor ve gerilim 220 V gözüküyordu, çam. mak. takınca dakikasında tekrar sigortayı attırıyordu, prizlerin bağlı olduğu sigortayı otomat a çevirelim dedik, elektrikçi çağırdık (sen nasıl eem sin diyen olabilir bunu sonra tartışırız) ben sigorta değişirken evde değildim, babam anlatıyor, (muhtemelen nötr den bahsediyor)nötr hattı kapkaraydı çürümüş yanmıştı dedi, sayaçtan sonra gelen bu nötr hattının yanan kısmını yenilemiş ve otomat sigorta takmış elektrikçi,bu 2. günü şimdilik bir problem yok. Sayaç bina girişinde ve ev 4. katta, sigortalarda 4 katta. Yalnızca bina girişinde sayaçların bulunduğu yerde eve ait sayaç için bir adet ana sigorta (yine porselen tipte) var işin enteresan tarafı adam bu ana sigortayı 25 lik yapmış, evde prizler için taktığı sigortayı 40 amper takmış, anlattığım gibi prizler için evde 2 linye var biri mutfak tarafına biri banyo tarafına gidiyor bunu herbiri 16 amper çekebilir için yapsa normal gözüküyor ama ana sigorta 25 amper ana sigorta için sonraki sigorta 40 amper ne işe yarayacak?
 
bu tip arızalar genellikle nötr toprak karışımından kaynaklanır. k.a rolesi takarsan arıza ortaya çıkacaktır.slm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,529
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst