Redüktörlü, fırçasız, fırçalı step bunlardan hangileri dinamo görevide görebilir ?

aycicek

Üye
Katılım
7 Kas 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba aranıza yeni katıldım belki sorduğum soru size çok basit gelebilir lütfen yadırgamayın çünkü hiç bilgim yok öğrenmek istiyorum.

Yapmak istediğim şey motorun ucunu çevirdiğimde ışığı yakabilsin ama bunu dinamo ile değilde motorlor ile yapıldığını gördüm. Motoru tek çevirme ile ampül yanıyor ama dinamoyu çok kez çevirince anca yanıyor :)

Bu başlıktaki motor çeşitlerinin hangileri elektrik üretebiliyor birisi söyleyebilirse çok memnun olurum.

Teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Çok kabaca bir elektrik makinasına dışarıdan mekanik güç uygularsanız generatör olarak çalışır , elektrik verirseniz motor olarak çalışır. gerekli koşulları sağlamak kaydıyla aynı makinayı hem motor hem generatör olarak çalıştırabilirsiniz.Eğer bir "motor"la lamba yakabiliyorsanız, o "motor" artık bir "generatör" olmuştur:) Yani yukarıda anlattığınız dinamoyla çok cevirme-motorla az çevirme ...gibi şeyler çok anlamlı değil. Konuya vakıf olmamanızdan kaynaklanıyor olabilir.Ya da ben sizi yanlış anlamışımdır.

Redüktörlü makina dediğiniz klasik fırçalı dc motorsa bu üretim amaçlı kullanılabilir. Step "motor" veya Fırçasız "motor" gibi elektronik kontrol gerektiren sistemlerin lamba yakmak için kullanılması ise lüks olur gibime geliyor:) Ama mümkündür tabii

Kaç devirde lambayı yakabildiği ise gücüyle alakalı bir şey.Lambayı yakan şey güçtür. Elektrik makinalarında güç üretimi, devir sayısı ve uygulanan mekanik momentin çarpımına eşittir.Moment yüksekse düşük devirlerde yüksek güç elde edebilirsiniz
 
Son düzenleme:
O değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Dealextremeden bir motor siparişi verecektim ama hep aklımda takılı kalıyordu. Burada bahsettiğiniz devir ise KV sanırım, eğer öyleyse şu iki motoru incelersek;

1. Motor : A2212-6 2200KV Brushless Motor Set - Golden - Worldwide Free Shipping - DX
2. Motor : 64mm Duct Fan + 4800KV Brushless Motor - Worldwide Free Shipping - DX


2. motor 4800kv diğerine oranla daha az çevirme ile daha kolay yanabiliyor ? Doğrumu anladım
 
Fırçasız motorların endüktif iç direnci (H veya mH) çok düşüktür. Bunun için bobinde oluşacak emk da küçük olur. Mantıklı olanı Dc Motor veya AC alternatör kullanmanızdır. Her nekadar dc motorlar elektrik üretebilsede yapılış maksatları ters çevrimdir (Elektriği mekaniğe dönüştürme). AC alternatörler kullanmanız verim açısından daha uygun olacak kanısındayım.

4800 kv demek her bir volt için motorun döneceği değerdir. Yani o motora 12V verirseniz büyük ihtimalle yanacaktır.(Yukarda açıkladığım sebepden dolayı)
Bu arada kolay olan hangisidir akımı kontrol etmekmi? Yoksa gerilimi? Fırçasız motoru 100 volt ilede çalıştırabilirsiniz(Örnek 30Voltluk motoru). Ama bobinlerden geçecek akımıda kısıtlamanız gerekir

Kolay gelsin...
 
Son düzenleme:
Merhaba aranıza yeni katıldım belki sorduğum soru size çok basit gelebilir lütfen yadırgamayın çünkü hiç bilgim yok öğrenmek istiyorum.

Yapmak istediğim şey motorun ucunu çevirdiğimde ışığı yakabilsin ama bunu dinamo ile değilde motorlor ile yapıldığını gördüm. Motoru tek çevirme ile ampül yanıyor ama dinamoyu çok kez çevirince anca yanıyor :)

Bu başlıktaki motor çeşitlerinin hangileri elektrik üretebiliyor birisi söyleyebilirse çok memnun olurum.

Teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

Ac. ve ya dc. ile çalışan elektrik motorlarının pekçok çeşidi,uygulaması bulunsa da, çok azı sizin arzuladığınız şartlardaki elektrik üretimine(Dinamo,jeneratör görevi yapacak duruma) uygundur.Prensip olarak değişken mağnetik akıyı sağlayacak kalıcı bir mıknatıs(Bu rotor veya statorda bulunabilir,ama elektromıknatıs olmaması çok daha iyidir sizin için.) ve akım üretici bobin şartının oluşturulduğu motorların da, bazı özellikte olanları(Uygun kutup sayısı ve uygun sarım sayısı bulunan) sizin dediğiniz gibi,bir küçük çevrimle rahatça bir ampulü yakacak kadar elektriği rahatça üretilip verebilir.

Redüktörlü bir dc. motorla(Fırçalı veya fırçasız) küçük bir tur motor milini çevirmeniz,katlanarak deviri arttıracağından,böyle bir sistem bulursanız sizin dediğiniz şekilde elektrik daha kolay ve küçük tur çevirmeyle sağlanacaktır.Yani bu durumda iki kutuplu olup ancak çok yüksek hızda döndürülmesiyle uygun elektriği sağlayacak olan bu motorlar,devir dişli sistemi(redüktör) ile devir sayıları artacağından istenilen voltajı,gücü daha düşük devirde sağlayacaklardır.

Yalnız fırçalı dc. motorları, bu amaçla dinamo gibi kullanmak niyetiniz varsa eğer,bazı değişiklikleri yapmanız kaçınılmazdır.Dönen daimi mıknatıslı dış rotor kısmı ayni kalacak,sargılara dc. yoluyla girip ac.ye dönüşüm yapan inverter devre kısmı iptal edilip direk sargı uçlarını,bu devreden geçmeden,yani bu inverter devresini bir şekilde devreden çıkarıp lambaya öyle bağlamanız gerekecektir.Bunların biraz büyükçe de olanlarını bulursanız(Pc'de kullanılan fırçasız fan motorlarının hacimce,güç olarak büyüklerini)daha verimli ve performanslı elektriği,daha düşük devirlerde bile elde edebilirsiniz.

Fırçasız motordan yapacağınız bir jenaratörün,çıkış akımları,sargıları sabit olduğundan,çıkışta komütasyon(Doğrultma da) olamayıp direk lambanıza bağlanacağından dolayı, ac.(Alternatif akım) olacaktır,aynen bir bisiklet dinamosunun çıkışındaki ac.çıkış akımı gibi.Ben size ilk başlangıçtaki tecrübeniz açısından en uygun olarak,fırçasız yolla üretilen ac akımlı yöntemi öneririm.Diğer step motor,servo motorlar da,yine sabit mıknatıslı yapısında bulunanlarıyla,belki elektrik prensibi olarak akım üretebilir.Ama kullanım amaçları yazılımla ve çok değişik amaçlarla,uygulamalı şekilleriyle de kontrollü sağlandığından,sizin bunu kendi amaçlarınıza tam adapte edip de kullanabilmeniz daha güç olabilecektir.

Fırınların içinde tavuk-piliç çevirmede kullanılan senkron motorlar,ac elektrikle döndükleri gibi,dişli sisteminden(Redüktör)milini tersine olarak döndürdüğünüzde ise,size uygun olan 3-4 watt.lık,yani bir bisiklet dinamosu kadar akımı, tersinir yolla da verebilirler.Eski,atık bir fırından bu üniteyi dişli sistemi(Redüktörüyle) birlikte sökerek,bir çevirmede,çok fazla elektrik üreten küçük bir jeneratöre de çevirebilirsiniz.Burada bir tadilat yapmayacaksınız,tek zahmetiniz eski bir fırından komple bu üniteyi(Motor+dişli sistemi) vidaları ile birlikte sökebilmektir.Tek zahmetiniz sadece bu olacaktır.

Otomobildeki şarj dinamoları da,orta kısımları sabit mıknatıslı(Neodiyum) hale dönüştürülüp,rüzgar türbinlerinde elektrik üretilmesi için uygulama olarak yapılıp kullanılmaktadır,belki duymuşsunuzdur.Ama bunun tam bir sistem olarak bir maliyeti vardır ve küçük,basit işler,hobiler için değil de,daha profesyonel uygulamalar için düşünülüp yapılabilmesi şartı vardır,size pek de uygun değildir,bilgi maksatlı olarak size bundan söz ettim sadece.Sizin için en uygunu sonuç olarak söylenirse,fırçalı(Redüktörlü),fırçasız(Redüktörlü olursa daha iyi olur,ama şart da değildir.) ve fırında piliç çevirmede kullanılan "senkron elektrik motorları"dır.Senkron motorlar ayni zamanda,jenaratörlerin de,tersinir olarak ana prensibini oluştururlar.Yalnızca jeneratörlerdeki rotor sabit mıknatıslı değil,elektromıknatıslı ve içten uyartımlı beslemeli yapıdadır çoğunlukla.Kolay gelsin.
 
2. motor 4800kv diğerine oranla daha az çevirme ile daha kolay yanabiliyor ? Doğrumu anladım

Eğer üretmek istediğiniz gerilim değeri yüksekse Kv katsayınız düşük olmalıdır. Aynı devri sayısında 2200 motor 4800 motora göre daha yüksek bir gerilim üretecektir. Ama lambayı yakan şey gerilim değil güçtür. Verdiğiniz linklerde 2200 motorun gücü görünmüyor.Kıyaslama yapamayız.hangi motoru alacağınıza ve Kvnin kaç olacağına karar vermek için devir sayınızın ve ihtiyaç duyduğunuz gücün değerini belirlemek gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,505
Kullanıcılar
449,901
Son üye
reisaziz34

Yeni konular

Geri
Üst