Devreyi Yorumlayacak Var Mı ?

keanatay

Üye
Katılım
3 Eki 2012
Mesajlar
10
Puanları
1
Merhaba

Elektrik Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim ve daha bu konu da yeniyim bilgilerimin hiçe yakın olduğunu belirterek bu devre hakkında sizlere danışmak istiyorum.


Devremiz 12V DC -220V AC 60 watt bir inverter devresi.


derinelektronik.com-12 Volt 220 Volt 60 Watt İnverter Devresi


Anladığım kadarıyla sağ en üstte 12 V'luk akü (kaynak) var ve buradan entegremize kabloyla bağlanmış. Akımı kontrol etmek için de sigorta bağlanmış.


Bir kondanstör ve trimpot direnç ile minik bir devre oluşturulup entegreye takılmış. Kondanstörün bulunma nedenini biliyorum. Peki trimpot direnç neden var ? İstenilen akımı elde edebilmek için mi yerleştirilmiş ve neden farklı bir şekilde üç direnç bağlamak yerine trimpot seçilmiş ?


Daha sonra kullanılan R1 direnci T1 transistörüne, R2 direnci T2 transistörüne bağlanmış. T2 transistöründen aşağıya topraklama yapılmış. Son olarak transistörler de transformatöre bağlanmış.


​Peki neden R1 ve R2 dirençleri kullanılmış ? Kısa bir şekilde transistör ne işe yarar orada neden iki transistör kullanılmış ve topraklama yapılmış ?

Son olarak burada inverterin 60 watt oluşunu belirleyen etkenler nelerdir ? Bu devre 60 watt iken neden derinelektronik.com-12V-220V 500W İnverter Devresi adresindeki devre 500 watt ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Salla gitsin öyle inverterleri
Çıkışından geri besleme ile çıkış gerilimini kontrol etmeden 220V çıkış demek olsa olsa yalan olur.
CD4047 entegresi çok kararlı kare dalga üretir.
Bunu görmek ve o entegreyi tanımak için inverter-trafo değil 2 led bağlasanda olur.
Günümüzde çöpçüler bile power mosfet kullanırken 2N3005 ile devre kuran ... pöh...

Her gördüğün sakallıya dede deme .

İnverter yapmak istiyorsan SG2525 gibi oyuncakları incele derim..
 
İnverter yapacak kadar bilgim yok. İnternetten araştırayım dedim fakat kimse şu adımları takip ederek böyle böyle yapacaksın demiyor. O yüzden herhangi bir inverter devresini inceleyip en azından prensibini kavrayayım sonra adam gibi inverter yaparım diye düşündüm. Bu konuyu açmamdaki amaç temel bilgileri kavrayabilmek. Yukarıda da sorduğum gibi ne ne için konulmuş bunu öğrenmek istiyorum.

Aslında inverter yapmaya başlamam için yol gösterebilirseniz memnun olurum. Yine de yukarıda sorduğum soruların cevaplarını da merak ediyorum.
 
Şekildeki devre basit bir invertördür. Çalışması; 4017 sayıcı entegresinin iki çıkışıyla sırayla trler douma sokulup trafo pirimer sargılarından değişken bir akım geçmesini sağlıyor.Netice trafo girişindeki değişken gerilimi yükselterek çıkışına veriyor.trimpot 4017 çıkışının dolayısıyla ürettiğin alternatif gerilimin frekansını ayarlamak için (50Hz).Bu basit ama çalışabilen bir devre.Çıkışında yük yokken 220 v AC görebilirsin ama yüke bağladığında çıkış gerilimi çok fazla düşecektir.Ciddi devrelerden temelde farkı geri besleme katının olmamasıdır.Geri besleme katı çıkış gerilini takip edip düşme eğilimde olduğunda PWM dutyccle ını değiştirip çıkışı yükselmeye vea tersine zorlar. Bu iş için kolaylıkla bulunabilen entegreler var onların datesheet lerini inceleyebilirsin.Kolay gelsin
 
Devre üzerinden hele saçmasapanyalanyanlış devre üzerinden işin temeli öğrenilmez !
Devre elemanlarının her birini tek tek öğren.
Devre teorilerini anlatan derslerini iyi çalış ve tabii FKM yala yut.

Transistör nedir falan gibi.
Kendiliğinden sorularının cevabını vereceksin.
Forum sayfalarından bir mühendise yani mühendislik düzeyinde bilgi vermek mümkün değildir.

Ayrıca yukarıda ip ucuda verdim ...
 
Arkadaşım invertörün temel prenbibi DC gerilimle çalışıp salınım üreten bir devrenin çıkışını istenilen voltaja sürüp kullanmaktır. Çıkıştaki voltajla bir referans voltajını karşılaştırabilen veya UPS' lerdeki inverterlerde Şebeke frekansıyla inverter çıkış frekansını karşılaştıran kontroller de olabiliyor. İnverterlerde Frekans ve çıkışın sinüsoidal oluşu bu kontroller kadar önemlidir benim bildiğim. Bu senin incelediğin basit devreler öğrenme amaçlı. Çıkışları kare dalga. Ama sistemin çalışması konusunda insana fikir verir ve deneyim olur.
 
selam keanatay anladığım kadarı ile elektronik ile yeni ilgilenmeye başlamışsın.Arkadaşlar cevaplamışlar ama yinede kısaca açıklarsak;
4047 entegresi 50 hertzlik kare dalga sinyal üreten osilatör olarak çalışır. Kondansatör ve trimpot ile 10 veya 11. bacaklarda 50 hz li sinyal ayarlanır. direçler bd 649 ların beyz akımlarını sınırlamak için kullanılmıştır. transistörler anahtar olarak çalışır. 4047 den gelen sinyal ile sırasıyla iletime ve kesime giderek trafo üstünden akım geçmesini sağlarlar. ki bu sayede trafonun diğer uçlarında 220 volt oluşabilsin. toprak işareti toprak değil akünün (yada güç kaynağının) - EKSi ucudur. diğer devre neden 500 watttır. orada daha fazla adet transistör ve daha güçlü trafo kullanılmış bu nedenle 500 watt. tabi bu inverter basit yapıda bir devre. çıkış gerilimi yüke göre düşebilir. daha gelişmiş devrelerde geri besleme yapılarak çıkışın 220 de sabit kalmasını ayarlayabilen özellikler bulunabilmekte.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst