gerilim seviyeleri

mezonist

Üye
Katılım
8 Nis 2009
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
41
DC gerilimler neden hep 12V, 24V, 48V, 120V gibi değerler,
AC gerilimde neden 220V olarak kullanılıyor, bu standartın kabul edilmesinin sebebi nedir, neye göre bu kararlar verilmiştir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Her ikisininde maksadı aynı hat uzunluğunun alıcıya uzaklığı bir de güvenlik....
 
DC gerilim pil ve aküler le kimyasal enerji Elektrik enerjisi olarak üretilir ve depolanır.
bir Pil hücresi 1.5 volt elektrik üretebilir bu nedenle piller 1.5 voltun katlar olarak seri bağlanır. 1.5 - 3 - 4.5 - 6 - 7.5 - 9 volt gibi
Bir akümotor hücresi ne 2.volt dc gerilim depolanabilir. ve 2.volt katları olarak seri bağlanır. 2x3=6.v ve 2x6= 12.volt.
 
standart yakalamak için.(VAC,DC, VAC/DC, 0V,10VDC,4-20mA,220VAC,380VAC,....gibi)
inanyorum ki her çeşit gerilimle ve akımla çalışan cihazlar üretilebilir.
Bu standardı oluşturmak kullanılan cihazdan hangi gerilim yada akım seviyesinde optimum verim göz önüne alınır.
 
Hat mesafesi :
Hatta düşen gerilim Vd = IxIxR (R= hatdirenci) Şebeke voltajı 24 volt olsa geçecek akımda büyük olacaktır. Dolayısıyla düşecek voltaj (% olarak) daha büyük olacaktır. Enerjide maaliyeti en çok olan uygulama "enerji iletimi" dir ve ölü yatırımdır(bknz hat kapasitesi , nufus yoğunluğu, iklim vs vs)

Bu neden büyük değer olacağını anlatıyor. Neden 10x10^3 (1000)değil ? Bu durumda güvenlik sözkonusudur. Hattın izolesi, alıcıların izolesi tesisin izolesi yüksek maaliyet gerektirdiği için voltaj (iç şebeke için ) 380V dur.

Bazı arkadaşlar yazdıklarımdan bir şey anlamıyor. Buraya ham bilgi yazmak zorunda değilim üstelik o kadar uzun süre vakit ayırmam mümkün değil. Lütfen yazılan cevaplara kendinizdende bir şeyler katınız. Yanlış yada doğru olması önemli değil önemli olan sizin eksiklerinizin farkına varıp o yönde çalışma yapmanızdır....
 
bütün cevap veren arkadaşlara teşekkürler
 
Kullanılan gerilimler o gerilimleri ilk kullananların verdiği kararlardan kaynaklanır. Bu kararlarda bir miktar teknik sorunlar bir miktarda keyfiyetten verilmiştir. Faz faz geriliminin 500 V değilde 400 V olması teknik hiçbir sebebi yoktur. Bu tamamen altarnatörü ilk üretenin verdiği karardır.

Kolay gelsin....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,968
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst