Bina Projesi Elektrik Besleme Sorusu

frakist

Üye
Katılım
9 Mar 2009
Mesajlar
38
Puanları
1
Merhabalar;

Binaların elektrik projesi hazırlanırken bina elektriğinin dağıtım hattına bağlandığı nokta nasıl belirleniyor?

İncelediğim projelerde genelde 25-30 mt uzaktaki elektrik direklerine nadiren de yer altı kutularına bağlanmış binalar. Ancak bu projeleri çizenlerin dağıtım kuruluşu ilgilisiyle birlikte mahale gidip hangi drek/kutu ya bağlanacağına karar verdiklerini sanmıyorum. hatta proje çizenlerin tek başlarına mahale gidip inceleme yaptıklarını bile zannetmiyorum.

Ben mi yanılıyorum, yani mahal ziyaret mi ediliyor yoksa çizimlerde uygulanan yöntem mi var (örn internette mevcut krokiler vs) yada kabüller mi var (genelde şu mesafe olur vs)?

cevaplar için teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
genelde standart 25 mt alınır.mesafe 50de olsa 25 alınıyor diye biliyorum yinede yanıltmak istemem sebebinide şuna bağlıyorum zaten bina bulduğun kesiti kaldıracaktır.hepsininde aynı anda tüm prizde kullanılmayacağına göre boş yere kesit artırımına gidilmediği için bu şekilde olacağını düşünüyorum
 
genelde standart 25 mt alınır.mesafe 50de olsa 25 alınıyor diye biliyorum yinede yanıltmak istemem sebebinide şuna bağlıyorum zaten bina bulduğun kesiti kaldıracaktır.hepsininde aynı anda tüm prizde kullanılmayacağına göre boş yere kesit artırımına gidilmediği için bu şekilde olacağını düşünüyorum

evet kaldıracaktır ancak benim merak ettiğim kısım projenin belediye onayı ve ondan önce gelen dağıtım şirketi (*edaş) onayı süreci. yani dağıtım şirketleri ve belediye farazi bir 25 m uzaktaki direkten enerji çekildği gösterilmiş projeyi kabul ediyor mu?
 
*edas , enerji müsadesi sürecinde talep gücüne ve talep mevkisine göre karar verir.şebekenin felanca direğinden alabilirsin veya felanca baksdan alabilirsin kablo kesiti de tayin edilir tabi...
 
proje çizim aşamasında yerine gidip bakan pek mühendis yoktur zaten.
yeni mezun mühendisler bir yere kadar araziye gider projelendirir ama daha sonra bırakırlar.
ve en yakın hattan branşman alınarak projelendirilir.
 
demek ki sizin *edas'ı da özelleştirmek lazım :)))
 
:) ben zamanında proje kontrol ederken belirli güçler vardır mesela 13000 W gibi projeyi çizen arkadaş sadece kapaktaki projeyi çizdirtenin bilgilerini değiştirir getirirdi ve ben hızlıca kontrol eder verirdim.
yani anlacağınız çoğu projede veriler aynı sayılır. büyük güçlü projelerde bu veriler değişir.
 
yani anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla;

belediye onayı alınacak proje için proje çizilirken aslında var olmayan, binaya 25 mt uzaklıkta bir drek çiziliyor ve *edaş a sunuluyor. *edaş onaylarken bu dreği dikkate almadan onaylıyor.

doğru anlamış mıyım? :)

peki enerji müsadesi süreci nedir?
 
bizim burada belediyenin elektrik projelerine baktığını hiç sanmıyorum.
ben proje bakarken de aslında olması gereken şöyle ama hiç görmedim Olması gereken : TR1 nolu direğinin A18 nolu direğinden enerji alınacaktır gibi belirtilmesi gerekli ama hiç böyle bişey görmedim. yani hayali bir yerden enerji alınıyor.
AG'de büyük güçler dışında enerji müsadesi alındığını görmedim.
 
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. *edaş la nasıl çalışıldığı konusunda endişeliydim ancak anlaşılan genel çalışma tarzı proje şehir merkeziyse 25 m uzağa hayali yer altı kutusu, değilse 25 m uzağa hayali elektrik direği gösterip oradan elektrik almak şeklinde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst