Büyük tesislerde anlık elektrik kesintilerine karşı alınabilecek önlem

thesecaat

Üye
Katılım
24 Ağu 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhaba

Bulunduğum işletmede 3 adet 2500 KVA'lık trafo mevcut ve her birisi ortalama %80 civarında yüklü. Sorunumuz şu ki; enerji tedarikçimizden kaynaklanan, zamanı ve sayısı belli olmayan anlık elektrik kesintileri yaşıyoruz. Kesintiler maksimum 200 ms. sürüyor; hatta kimi zaman gözle bile görülmüyor. Fakat işletmedeki tüm makineler ve kompresörler anında duruşa geçiyor.

Sizce bu problemi, sisteme voltaj regülatörleri (Örn, 2000 KVA'lık) bağlayarak atlatabilir miyiz? Yoksa illa ki UPS kullanmamız mı gerekir?

Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Gerilim regülatörlerinin bu kadar kısa süreli kesinti-dalgalanmalara cevap vermesi mümkün değildir.
 
Tabiiki çözüm var.Ancak oldukça pahalı.Sn.Erdoğan Öktem'den ( 05322523194 ) dinamik UPS ler ile ilgili geniş bilgi alabilirsiniz.
 
Size ilk tavsiyem dagitim sirketine yazili bir bildirim yollayin. Makinalarimiz hassas elektrik dalgalaniyor. Zararimiz tazmini icin mahkeme yoluna basvuracaz onlem alin diye.onlar kendilerini bir incelesinler. Bu arada sizde oncelikle kendi isletmenizdeki dalgalanmaya sebep olacak konulari arastirin. Mesela demeraj gucunu kaldirabiliyor mu sisteminiz. %80 doluluk azimsanamayacak dercede yuksek demeraj kalkinma ve yol alma zamanlarinda ne oluyor bu dololuk.Sonra Mesela harmonik ureten makinalariniz sistemi ne kadar zorluyor. Mesela sistemde yuk ceken makinalarinizda mekanik arizali olanlar var mi dan tutun da elektrik arizali olanlar var mi konusuna dek bir bakim incele operasyonuna girin. Mesela trafo bakimlariniz yapilmismi trafolarda bir problem var mi. Mesela kompanzasyon sistemin dogru anahtarlaniyor mu. Bunun yaninda orta gerilim hattinizin durumu bakimi. Ayni og hattindan beslenen problemli musteri varmi?
Yani bu gerilim dalgalanmasi tam bir bas belasi ama sebepleri gercekten cok cesitli

Hangi sehir hangi ilcedesiniz?
 
Bu sorunu ancak dinamik ups ile çözebilirsin
 
Büyük bir ihtimalle dağıtım şirketi kaynaklıdır, bir çok yerde bu sorun yaşanıyor. Dağıtım şirketine dilekçe yazıp sıkıntıyı anlatırsan ve İstanbul'da isen sorun olduğu anda 186'yı arayarak tesisat numarını ve işletmenin adını söyleyip bilgi verirsen kısa sürede müdahale ediyorlar. Bu kısa süreli dalgalanmalarda jeneratörün algılayıp devreye girip çıkması da ayrı bir problem oluşturabilir. Devreye girme voltaj aralıklarını ve sürelerini değiştirebilirsin. Bu durumlarda UPS'ler de by-pass bloke olacaktır. Şebeke voltajı by-passa atma aralığına uygun değilse UPS by-pass seçeneğini bloke eder. Küçük bir olasılık da olsa bu anda bir inverter arızası yaşanırsa bypassa geçemez. Bu da aküden de beslenemeyeceği için cihazın kapanmasına neden olabilir. Bu nedenle voltaj problemi kesinti kabul etmeyen işletmelerde büyük sorundur ve ciddi bir problem olmadan çözülmelidir.
 
Merhaba

Bulunduğum işletmede 3 adet 2500 KVA'lık trafo mevcut ve her birisi ortalama %80 civarında yüklü. Sorunumuz şu ki; enerji tedarikçimizden kaynaklanan, zamanı ve sayısı belli olmayan anlık elektrik kesintileri yaşıyoruz. Kesintiler maksimum 200 ms. sürüyor; hatta kimi zaman gözle bile görülmüyor. Fakat işletmedeki tüm makineler ve kompresörler anında duruşa geçiyor.

Sizce bu problemi, sisteme voltaj regülatörleri (Örn, 2000 KVA'lık) bağlayarak atlatabilir miyiz? Yoksa illa ki UPS kullanmamız mı gerekir?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Acaba sorununuz çözüldü mü?
 
üniversitede laboratuvarların enerjısı bahsettığınız gıbı kesılmemesı gerekıyordu yukarda çozumu sayın fahrı yetış hocamız yazmış bizde aynı şekılde çözdük ama bizimki okadar guç çekılmıyordu bahsettığınız yuku karşılamak için bence mantıklı olmaz güç çok yüksek yalnız şu olabılır sanırım bu iş yerınde her makıe bu gıbı kesilmelerden etkilenmez o makınelerı ayırıp beslemesını ayırılabılır
 
tanıdığın iş yerinde böyle anlık kesilmeler oluyordu tedaş a bildirdi binaya gelen kablo kesiti düşükmüş biz birşey yapamayız demişler kabloyu değiştirin ama 3500 tl filan tutuyordu öylece kaldı yaptıramadılar kabloyu tedaş ın değişmesi gerekmiyor mu bina içi değil sonuçta
 
sn. yawuz58 kablo kesitiyle anlık elektrik kesintisi arasında bir bağlantı bulunmaz fakat konu hakkında şöyle bir bilgi verebilirim. elektrik projenizde kurulu ve bağlantı gücünüz bellidir ve akım taşıma, gerilim düşümü gibi hesaplamalar yapılıp sorumlu mühendisiniz tarafından uygun kesitte kablo binanıza çekilmiştir. Binada güç artışından kaynaklı sorunlar yaşanmakta ise tadilat projesi yapılarak uygun kesitte kablonun tespiti yapılır. Tespiti yapılan kablonun temini konusunda ise belirsizlik söz konusudur. Yeni değişen Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği madde 15 te (dağıtım tesisi sınırları) (b) bendinde "Dağıtım sistemine bağlı tüketiciler açısından, bağlantı noktasından kullanım yerine kadar olan tesis ve teçhizat tüketicinin mülkiyetindedir. Bağlantı noktası dahil olmak üzere bağlantı noktasından itibaren hattın geri kalan kısmı dağıtım tesisidir...". Aynı Yönetmeliğin madde 3 tanımlar kısaltmalar kısmında "(c) Bağlantı noktası: ..., alçak gerilim seviyesinden bağlı tüketicilerin yapı bina giriş noktasını," denilmektedir, dolayısıyla değişecek kablonun projelendirilmesi size ait temini sorumlu dağıtım şirketine aittir. Fakat sayaçların temininde olduğu gibi usul ve esasların belirlenmesi gerekmektedir. Sayaç değişimleri şu anda sorumlu dağıtım şirketleri tarafından yapılmakta.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst