Potansiyometre lazım

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
arkadaşlar bana 100 k. ohm telli 10 kademeli potansyumetre lazım acil kontağa geçip almam lazım yardım ederseniz sevinirim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
dirençlerde ohm kadar önemli olan güçü dür . birde çıkışlar kaç ohm olaçak genelde telli sarılan yüksek güçte direnler sarılıyor
konuyu biraz daha açıklarsan belki yardımcı olanlar çıkar .
 
sayın ahnur ;5 - 10 tonluk yağ kazanını kaynak için makara üzerinde çeviren redüktörlü motor var aynı zamanda inverterde bağlı çok ince ve hassas toz altı kaynağı dediğimiz bir kaynakla kaynatılıyor buyüzden çok az hafif derecede milimetrik dönmesi lazım makaranın invertere bağlı potasiyometre arızalandı araştırmam neticesinde elimde olan arızalı potansiyometrenin çok eski olduğu bunun bulunamayacağını söylesede başka bir arkadaşım istanbuldan 2 ad 30 dolara getirtti ancak gelen potansiyomtre yeni nesil olduğundan ihtiyacımıza cevap veremiyor eski bozulan potansiyometre 10 kademe yeni gelen 11 turlu dolayısı ile işe yaramadı o yüzden bende çok iyi anlamadığımdan tesadüfen fabrikamıza gelen bir arkadaş 100 kilo ohm 10 kademeli telli potansiyometre almamızı hatta 47 ohm luğunda iş görebileceğini söyleyerek ayrıldı yani sizin ifade ettiğiniz gibi çıkışların ohm veya gücünden pek anlamıyorum hatta arızalı olan potansiyometre 3 altta 3 üstte olmak üzere 6 ucu var ama üst 3 uç yedek olduğu söylendi bozuk olan alt 3 ucu söküp sağlam üst 3 uca bağlasamda eski orjinalliğini yakalayamadık.
 
5k 10 turlu potansiyometreler var ve bunun üzerine takılan 999 3 haneli numaratörler var.bu numaratörü potansların üzerine takılabiliyor.bununla dene yani 5k 10 turlu potu 999 bölmüş olursun.bunu kullan kesin çözümdür.
 
MW22B-10-100K - ETI SYSTEMS - POTENTIOMETER, 10 TURN 100K OHM | Farnell United Kingdom
Talep et gelsin türkiyeyede satışları var (pahalı ama adetsiz alımlar için ideal)

Kolay gelsin...

Not . 50 euro altındaki parçalar gümrüğe takılmadan ertesi gün elinizde olur. Şayet bu tutarı geçerseniz 4 hafta süprizi yada bir sonraki sevkiyatı (1-2 hafta) beklemesiyle karşı karşıya kalırsınız.
sayın seagate bahsini ettiğiniz sitede bulunan potansyometre istanbulda mevcut aldık ancak yukarıdada belirttiğim gibi bir çok kişi yanlış anlıyor tur ile kademeyi karıştırıyor ben turlu istemiyorum işe yaramıyor 10 kad. istiyorum turda 10 kademeyi keni etraına 1 tur dönüyordunuz 1 kad oluyor ancak kademede sadece yarım cm çevirdiğinizde 1 2ci yarım cm de 2 2 ci yarım cm 3 diye gidiyor buda ayarı daha kompleks hale getiriyor
 
Kademe olayını şimdi anladım (Eski zaman rölelerindeki sistemi istiyorsunuz.)
Daha önceden rastlamadım(veya dikkatimi çekmedi)
Potentiometer-taper-characteristics-curve.jpg

Sanırım böyle bişi verdiğimiz örnekler tabiki eşdeğer eleman değil %50 değerden sonra tepkileri değişiyor.
Doğrumu anladım ?
Şayet grafikdeki gibi bir pot işinizi görecekse yapımı gayet basittir.

Saygılar.
 
sayın seagate inanın bu çizim ve elektronik konusunda çok uzman değilim benim istediğim 10 kademe 100 kilo ohm potansiyometre ama bende eski yeni nesil değil daha önce gönderdiğiniz web adresteki potansiyometreyi aldım ancak o turlu benim istediğimi kademeli verdiğiniz sitedeki iş görmedi gördü ancak çok ince ayar yapılamıyor
 
Normal şartlar altında her tur 360 derece ise ve 10 tur var ise toplam açı 3600 derecedir. redüktör çıkışınız 30 devir kabul edersek (varsayılan olarak) 3600 / 30 =120 buda demektir ki herbir devir artımı için 120 derecelik bir pot döndürmesi gereklidir.
Buda yeterince hassastır. Dahada hassas isterseniz. Sürücünü parametrelerine girip analog çevrim kazancını %100 den uygun olan değere düşürürseniz pot skalanız otomatik olarak büyür. Daha büyük sinyalde daha küçük frekans çıkışı alabilirsiniz. Çok haasas diyorsunuz ama sürücünüzün bir frekans çözünürlüğü vardır. Bu çözünürlük devir ayarında ki geçiş değeridir bu değerden daha küçük frekans atlaması elde etmeniz imkansızdır.
Sanırım sizin pot değilde makinenizde başka bir probleminiz mevcuttur. Sürücünüz şayet 0-10 volt sürücü voltajına bağlı bir potansiyometre ile sürülüyorsa bu Pot değerini küçük tutmanız (10K) şiddetle tavsiye edilir(Mümkünse 5 kilo ohm).
100 k pot bağlı bir sürücüde akım değeri çok küçük olduğundan çevre birimlerden (Hatta sürücünün kendisinden) etkilenir(Elektronik gürültü). Bu durum sizin ayar değerinizin random (rastgele ) değişmesine sebep olacaktır. Siz makul oranlarda sürücüye giden sinyali negatife çekerseniz olumsuzluk yaratacak olayları bertaraf edersiniz (Bakınız yıldız bağlantı sinyalin filitre edilmesi)

Umarım yardımı dokunur kolay gelsin.
 
sayın seagate veridğiniz bilgiler benim için değerli ve geçerli dediklerinizi not aldım diğer yandan aynı potansiyometreyi bulana kadar araştırmalarım devam edecek diğer bozuk potansiyometreyi kısmi tamir ettim kabloları lehimleyerek eriyen makaron ile sağlama aldım şimdilik mükemmel çalışıyor ancak kullanım şartları nın ağır ve kullanıcılarında bilinçsizliğinden dolayı ne kadar dayanır bilemeyeceğim umarım yakın zamana kadar bu işi çözerim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,635
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst