faz-nötr

abdulhey

Üye
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
87
Puanları
1
Yaş
39
Öncelikle selam arkadaşlar.Aydınlatma ve priz linyelerine neden tek faz verilir(faz-nötr-toprak)ve bir linyede sadece bu üç kablomu bulunur sigortaya kadar bu üçü mü bağlanır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Biz yaptığımız inşaatlarda farklı iletkenlerden faz veriyoruz. Yani;
Priz için 3x2,5 iletken + birde aydınlatma için 1,5 luk iletken sadece nötürü ortak kullanıyoruz ki olması gereken de budur.
Bir odanın priz sigortası attığında aydınlatma çalışır vaziyette kalabilmelidir.
Ayrıca priz sigortası büyük olacağı için aydınlatma tesisatındaki bir arızadan dolayı yangın cıksa dahi sigorta atmayabilir.
 
şimdi 2.5 lik iletken prizlerde kullandığımızda doğal olarak faz ve nötr topraklama 2,5 mu olacak aydınlatmada ise 1,5 lik.
 
Sigorta panosundan ilgili buat a 3x2,5(Priz fazı nötr toprak) ve 1x1,5(lamba fazı) geliyor
buattan prize 3x2,5 iletken gidiyor, lambaya ise 2x1,5 luk kablo çekiliyor (biri lamba fazına diğeride nötr e bağlanıyor.)
 
çok teşekkür ederim ancak lamba bağlantı noktasında faz nötr toprak olan sistemde gördüm.
 
Bazı armatürlere komitatör anahtar bağlanıyor bu yüzden 2 faz-1 nötr geliyor (mesela armatürde 4 adet lamba varsa 2şerli olarak ayrı ayrı yakmaya olanak sağlıyor, görmüş olduğunuz bu olabilir.)
Tabi düşük bi ihtimal toprak ta olabilir.
 
teşekkürler
 
arkadaşlar bi ölçü aleti almayı düşünüyorum avometre ne marka yada nasıl bişey almalıyım bi sorayım dedim ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür edrim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,650
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst