ms_fb1907

Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Arkadaşlar,
Fabrikamda çalışmaya başladığımdan beri demand değerinde 0.128 değerinden 3 ay içinde kademe kademe bir artış gözlemekteyim şu an itibari ile ölçtüğüm değer 0.202 dir. Araştırdığım kadarı ile demand değeri anlık olarak çekilen güç olarak yazıyor bunu sadece anlık olarak çektiğim güç artmış şeklinde yorumluyorum. Max demand ın artıması ve azalması veya bu tarz değişiklikler neden olur nelere yol açar. Kompanizasyona veya fabrikada çalışan sisteme veya trafoma zararı varmıdır?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayaç üzerindeki 1.6.0. konumundaki max. demand değeri; sayaçtan geçen en yüksek aktif gücün, içinde bulunulan ay içerisindeki en yüksek değeridir. Sayaç her 15 dakikada bir güç tesbiti amaçlı kayıt yapar , eğer son 15 dakikada çekilen güç daha önce çekilen güçten fazla ise onu tarihi ve saati ile kaydeder. Eğer daha önceki değerden büyük değil ise yok sayar ve sayaç ekranında eski değeri göstermeye devam eder. Her ayın 30 veya 31'inde 23:59 da bu değer hafizaya alınarak sıfırlanır ve her 15 dakikada bir kayıt yapmaya devam ederek en yüksek gücü ekranda gösterir.
Muhtemelen sizin okuduğunuz değer çarpansız değerdir, bu değeri akım trafo oranı ile çarptığınız zaman işletmenizde çektiğiniz en yüksek aktif gücü okursunuz.
Benim kanaatim, bunun kompanzasyon panosunun çalışması ile direkt bir ilgisi olmaması yönündedir. Sadece kompanzasyon panonuzun, okuduğumuz max. demand değerinden daha yüksek bir kapasitede olması gerektiği konusunda size bir fikir verebilir.

Eğer dağıtım şirketi ile yaptığınız abonelik sözleşmesi, tek terimli bir sözleşme ise bu değerin değişmesinin sizin açınızdan bir sakıncası yok. Yok eğer sözleşmeniz, çift terimli yani güç üzerinden bir sözleşme yapmış iseniz bu değeri aşmanız halinde faturanızda güç aşım bedeli gibi bir ekstra ödemek durumunda kalırsınız.
 
Son düzenleme:
yani akım trafo değeriniz örneğin 1000/5 ise 200*0,202=40.40kw maksimım gücünüz olur.arkadaşında dediği gibi tarifeniz çift terimli iseve anlaşmanız atıyorum 30 kw ise 10kw cezalı bir şekilde elektrik aldığınız kuruma ödersiniz.
 
Sözleşme gücünüze bağlı olarak kullanmanız gereken akım trafosu. Faturanızda çarpan olarak okuduğumuz değer, akım trafo oranıdır. Mesela dağıtım şirketi ile 300 KW sözleşmemiz var ise kullanacağımız akım trafosu 600/5 A olacaktır. Dolayısıyla akım trafo oranımız yani çarpanımız 120 olacaktır.
 
Şebeke akım trafosunun oranından bahsediyorsunuz herhalde 2500/5 lik bir akım trafosuna sahibim 0,202 bu ak ki max demand değerim bu yüzden 500 x 0,202=101kw olarak çıkıyor. bu şekildeki anlık tüketimi sanayi santralinden öğrenicem ilk fırsatta
 
Benim kafama takılan konu, 15 dk lık periyotlardaki güçlerin ortalamasımı alınıyor, yoksa çekilen gücün tepe değeri mi? Çünkü bazı cihazlarda kalkınma akımları aşırı olabiliyor. Ani akım yükselmeleri ni de görüyor mu?
 
Güç çıkış inişli ise çıkış ile iniş arası 15 dakika süren güç
başka değişle o 15 dk içinde pik çıkışları kaydetmez, 15 dk amacı da budur ( demenanj akımlarını referans almaması için)

grafik olarak düşünürsen 15 dk yı gören taralı alan gibi de düşünebilirsiniz
çift terimli tarife kullanan yerlerde çok önemlidir. Onun haricinde biz müşteri olarak yalnızca bilgi almak için bakarız.

her ayın ilk gunü kendini otomatik sıfırlar
 
Arkadaşlar merhaba
sözleşme gücüm 9 kw demand değerim şu anda 39 kw elektrik dağıtım şirketi yazı ile bana en yakın trafodan müstakil hat çekmem gerektiğini bildirdi.
sormak istediğim çekilmesi gereken hat maliyetini karşılamam gerektiğini söylüyor.maliyeti dağıtım şirketinin ödemesi gerekmiyor mu?
faturalarımı zaten ödüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,585
Kullanıcılar
449,925
Son üye
Taylor Quinntin

Yeni konular

Geri
Üst