Hamster çarkı ile nasıl elektrik üretebilirim?

Katılım
22 Ağu 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba arkadaşlar Hamster çarkı ile kafesin led lambalarını yakmaya yetecek kadar elektrik üretebilirmiyim?
Hamster günü 8-9 saatini koşarak geçiriyor.Koşmaya başladığında kafese koyacağım led lambaların yanmasını istiyorum bunu nasıl gerçekleştirebilirim?

Teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yanlış anlamayın benim genel görüşüm hayvanlarını kafeslenmemesi yönünde bu yüzden öncelikle bunu belirtmek istedim, hele birde bu hayvam günün 8-9 saatini koşarak geçiriyorsa ne işi var kafeste kim bilir yılda kaç km yapıyor bu hayvan, bu arada niye bu kadar çok koşuyor merak ettim. Şimdi sorunuza gelince denemek lazım hayvanın koşup döndürdüğü platforma bir jeneratör bağlanacak yani genelde step motor dediğimiz bir motor var onu bağlayacaksınız fakat hayvan bu motor bağlı iken çemderi döndiürmekte zorlanacak belki döndüremeyecek, ben çok defalar bu gibi hobi amaçlı işlere tavsiye ettiğim bir motoru yine tavsiye edeceğim bununla sonuç alabilme ihtimaliniz çok yüksek, filmlerde gördüğüm kadarıyla bu bahsedeceğim motoru döndürünce 3-5 tane ledi yakabilecek güçte bir elektrik üretebilecek hızda koşuyorlar bu hamsterlar, motor şu ve ücretsiz temin edebilirsiniz, çamaşır makinası beyin motoru, şu eski makinalarda elle yıkama programı kurulan kısma beyaz eşya tamircileri beyin der bazıları içinde motor olduğunu bilmiyor olabilir su bardağının altı genişliğinde 1-2 cm kalınlığında 220 volt ile çalışan yavaş dönen bir motordur, beyaz eşya tamircilerine (servis olmayan harici çalışan bir tamirciden daha rahat bulabilirsiniz) gidip bozuk çamaşır makinası beyni varmı deyin verirler zaten hurdacılara veriyorlar ben birkaç defa istedim adam para istemedi en son zorla para vermiştim neyse 5 lira verin yoksa bile arkadaşından bulur getirir. Bu motorun ucuna led bağlayıp elinizle hafifçe döndersenizde yandığını görürsünüz en basit yol bu. Hayvanı zorlayacak bir sistem kurmayacağınızı umut ediyorum.
 
Öncelikle zaman ayırıp yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim.Estağfurulla yanlış anlayacak bir şey yok,ben de dediğiniz gibi hayvanların hapsedilmesinden kötü koşullarda bakılmasını istemiyorum.Ayrıca hayvanlarla çok haşır neşir olan biriyim(makro fotoğrafçılık ile ilgileniyorum.) ve hayvanları çok severim.Fakat Hamster dediğimiz farenin evcilleşmiş bir türüdür ve doğal ortamda yaşaması biraz zordur.Henüz bir Hamster'ım yok fakat büyük,güzel bir kafes ve dediğim gibi çark ile led leri yakabilecek kadar elektirik üretmeyi başarabilirsem almak istiyorum.Çark ile elektrik üretmekteki amacım güzel bir görüntü vermek ve belki Hamster çarkta koştuğunda ledler yanarsa bu ledlerin yanması Hamstere bir ödül gibi gelebilir diye düşündüm.Aslında yapmak istediğim bir çok şey var fakat nasıl yapacağımı bilmiyorum. :) Mesela başka bir çark daha diyelim 5 dk döndükten sonra yem kutusunun kapağı açılacak başka bir düzenekte olabilir.Kısacası Hamsteri eğitmek,gözlemlemek ve değişik bir şeyler yapmak istiyorum.Yeri gelmişken neden bu kadar çok koştuğunu da söyliyeyim Hamsterler çok hareketli hayvanlardır ve yediklerini yakamazlarsa kalpleri yavaş yavaş yağlanmaya başlar ve ölürler bunun için sürekli bir şeyler yaparlar.Gelelim elektrik üretme konusuna tam olarak nasıl yapıcağımı bilmiyorum ama kafamda bir şeyler şekillenmeye başladı dediğiniz çarmaşır makinesi beynini biraz araş*tıracam.Hamsterin zorlanma konusunda bir şey söyleyemem denemek gerekir.Diyelim ki zorlandı çarklarla bu sorunu çözemezmiyiz?

Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Zorlanma çark konusu şöyle; burada temel kavramları gözönünde bulundurmak gerekli hayvanın üretebileceği enerji nedir? Bu enerji hayvanın gücüne bağlıdır, birim zamanda harcadığı enerji hayvanın gücü demektir; örnek, bir kamyon karpuzu 1 devadam 1 saatte boşaltabiliyor, ama diğer tarafta aynı kamyonu 10 tane işçi 1 saatte boşaltabiliyor, bu 10 adamla 1 devadamın harcadıkları enerji eşittir fakat 1 devadam 1 işçinin 10 katı gücündedir yani 1 işçi 1 devadamın 1 saatte yaptığı işi yapmak istiyorsa 10 saat çalışmalıdır buradan rahatlıkla enerji, güç ve zaman ilişkisi görülür dediğim gibi birim zamanda harcanan enerjiye güç dediysek güç çarpı zamanda enerjiyi verir ve kamyon örneğindeki gibi bir işi yapabilmenin tek yolu o iş için gerekli enerjiyi harcamaktır şimdi hamsterın gücü 1 ledi yakmak için gerekli enerjiyi sürekli sağlayabilecek güçte değilse ledi ancak bu gücü depolayarak kesik kesik yakabilecektir, bunu sağlamak içinde çark sistemiyle hayvanın ürettiği enerji depolanıp ledi yakabilecek seviyeye geldiğinde bu enerjiyi lede vermekle gerçekleştirilebilir ki burada biraz elektronik bilgisi gerekiyor veya mekanik olarakta bu düzenek kurulabilir ama çağımız elektronik çağı böyle birşey için mekanik tasarım pek mantıklı görülmüyor. Bunun yanında hayvanın bir ledi yakmak için zorlanacağını düşünmüyorum, hesabıda yapabilirsiniz hayvanın 8 saat koşarak harcadığı enerji yediği yemekten kalori olarak bulunur, 1 kalori=4.18 joule dir, 1 joule= 1 watt saniye dir yani (1 led beyaz 3.6 volt 10 miliamperde çalışsa 3.6*0.01=0.036 watt güç harcar) saniyede 0.036 watt * 1 saniye = 0.036 joule harcar 0.036 joule =0,008612 kalori eder yani hamster saniyede 0.008612 kalori harcamalıdır 8 saatte ise 8*60*60*0.008612=248,03 kalori harcamalıdır sistemimizin kayıpları olacağı düşünülürse bunun 1.5 katını harcıyor olması iyi olur, yani 372 kalori alıyorsa bu işi yapar burada kalori cetveli var bu hayvan ne yer bakıp değerlendirebilirsin İŞTE KALORİ CETVELİ - dusum - Blogcu.com bir dilim ekmek 100 kalori :)
 
Lise fizik dersinde anlatılan şeyleri yazdım, dikkatli bakarsan anlaman gerekiyor, anlamaya çalışmadığından anlamıyor olabilirsin. Ben sana soru olarak sorayım anlarsın; bir hamster günde kaç kalorilik yiyecek tüketirse 1 ledi hareketli olduğu sürece yakabilecek enerji üretebilir? (hamsterın yediği yiyeceği tamamen hareket enerjisine çevirdiği ve hareket enerjisinin 2/3 ününde elektrik enerjisine çevrildiği varsayılmıştır), kullanılan led 3.6 volt 10 miliamper ile çalışmaktadır. İstersen fizik (iş güç enerji) dersinde hocana sorabilirsin, güzel sınav sorusu olurmuş aslında :)
 
Hamster esindeki kimyasal enerjiyi hareket enerjisine dönüştürüyor. Jeneratör hareket enerjisini elektrik enerjisine, elektrik enerjisini led ışık enerjisine dönüştürüyor. Vay be artık hayvanlardan enerji üretiyoruz :D

Geçenlerde tv de bir programda israilli prof.un insansız sıfırdan hava aracı yapmak yerine, bir kuşu casusluk faaliyetleri için kontrol etmeye çalıştıklarını gösteriyordu.
 
sayın sherlockholmess hobi amaçlı bu işi yaptıktan sonra bi bakmışsın evin elektriğini üretmek için hamster tarlası kuruyormuşsunuz :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst