beyaz eşyalar ac midir? dc midir?

Katılım
14 Mar 2011
Mesajlar
21
Puanları
1
arkadaşlar yeni bir dijital ölçü aleti aldım. daha önce analog saatli bir ölçü aleti kullanıyordum. şimdi dijitale geçtim. ben beyaz eşya servisliği yapıyorum ve bu işin okuluna gitmedim. şimdi size sormak istediğim çamaşır mak. bulaşık mak. buz dolabı fırın AC midir yoksa DC midir. ölçü aletinin üzerinde hem AC hem DC yazmakta beni bu konuda bilgilendirirmisiniz?. ben hangisini kullanacağım??

örnek voltaj ölçerken ampere bakarken ommetreye bakarken hangisini kullanacağım
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ac Şebeke gerilimi demektir. Yani alternatif akım. Evlerde bulunan Ac'dir... Dc ise Doğru Akım. Dc ükü,jeneratör,pil falan . siz beyazeşyaları Ac kademede değerlendireceksiniz. eve gelen elektrik şebekeden geldiği sürece AC..
 
Beyaz eşyaların hepsinin girişi yalnızca 220 volt ac.dir.Kendi içindeki devre yapılarında "ac-dc-ac-" şeklinde dönüşüm yapanları(tasarruf lambaları,tv,hava iyonlaştırıcı cihazı,pc,printer,projeksiyon cihazı,vb.) ve direk olarak ac. 220 voltla motor kısımlarını ve elektronik kart beslemeleri için SMPS katıyla ek bir besleme yapanları da vardır.Avometre ölçümlerini aşağıdaki pdf dökümanından detaylı olarak öğrenebilirsiniz..

Not:Yalnızca halı yıkama makinesinin su püskürtme pompasının motoru,tek bir diyotla ac. den dc.ye dönüşüm yaparak yani 220 v.dc. ile beslenirler.Bu tür devreler,sağlamlık kontrolü için avometreyle direnç ölçerken sizi yanıltabilirler.Çünkü yalnızca tek yönde avometre ile direnç-sağlamlık testi-ölçümü yapabilirsiniz.Bunun gibi istisnai olarak çalışan başka cihazlar da bulunabilir. Örneğin saç kurutma makinelerinin (Katı meyva sıkacağı,rondo,vb.mutfak gereçleri) yarım devir kontrolü için selektör anahtarla seri bağlı bir diyot bu amaçla bir şekilde devreye alınır.Yani 2.daha düşük devir kademelerinde,yine 220 v.dc.ile beslenmiş olur.Bu türden istisnai uygulamalar olmakla birlikte tüm beyaz eşya girişleri hep 220 v.ac.dir.Tasarruf lambalarında ayrıca 220 v.dc. ile çalışmayacağı uyarı olarak da kutusunda yer alır bildiğiniz gibi.Kolay gelsin.

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0017.pdf
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,034
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst