Lisanssız Elektrik Üretim Esasları Açıklandı

Katılım
9 Eki 2011
Mesajlar
231
Puanları
1
[h=2]Türkiye çapında lisanssız olarak kendi elektriğini üretip, fazlasını da piyasaya satmak için tesis kurmak isteyenler için sisteme nasıl bağlanacaklarına dair usul ve esaslar belirlendi. Böylece EPDK, lisanssız elektrik üretimine ilişkin tüm mevzuatı tamamlamış oldu.[/h]
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), konuyla ilgili 6 Haziran 2012 tarihli Kurul toplantısında aldığı, Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması ile Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması’nın kabul edilmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında elektrik üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler ile dağıtım şirketleri arasında bağlantı anlaşması imzalanacak.
Üretici, bağlantı noktasına anlaşma gücünün üzerinde elektrik veremeyecek. Üreticinin anlaşma gücünü ihlal etmesi durumunda dağıtım şirketi ihlalin giderilmesi için bildirimde bulunarak 15 günlük ihlali giderme süresi verecek ve ilgili yaptırımı uygulayacak.
Dağıtım şirketi, üreticinin anlaşma gücü üzerinde elektrik enerjisi vermesini önlemek amacıyla otomatik enerji kesme sistemleri tesis edebilecek. Dağıtım şirketinin EPDK tarafından onaylı tarifesindeki yönteme göre hesaplanan bağlantı bedeli üretici tarafından dağıtım şirketine ödenecek.
EPDK’nın geçen yıl yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği ile kurulu gücü azami 500 kilovat enerji (kWe) olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde üretim yapacak gerçek ve tüzel kişiler lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulmuştu.
Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması metni için http://www.epdk.gov.tr/documents/elektrik/lisanssiz_uretim/EPD_LisanssizElektrikUreticileri_DS_Baglanti_Anlasmasi.pdf

Kaynak: ekoayrinti.com
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,007
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst