Monofaze de Faz Yönünü Sabit Tutmak

gpeker2003

Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
613
Puanları
16
AC de fişin prize takılma yönü değiştiğinde sigortalarda nötr, nötr klemensinde de faz oluyor haliyle. Bu durumda faz yönünü nasıl sabit tutabiliriz? Yani fiş yanlış yönde takılsa da fazın sürekli sigorta tarafında olmasını istiyorum. Bununla ilgili nasıl bir uygulama olabilir?

Değerleri görüşlerinize ihtiyacım var.

Selamlar
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
nası yani sigortalarda nötr,nötr klemensinde faz oluyor? faz zaten prize sabit gelmiyor mu? sen çalıştıracağın makinanın fişini prize ters takarsan akım makine üzerinden ters akar,yani makinenin nötr girişinden faz girer faz girişinden nötr çıkar ama bu durum tesisatta bi değişikliğe sebep olmaz. umarım bahsettiğiniz şeyi yanlış anlamamışımdır,kolay gelsin..
 
tesisatta bir değişikliğe sebep olmuyor ama sigortalarda nötr olacağı için sigortanın anlamı kalmıyor. bu sebeple fiş nasıl takılırsa takılsın faz hep aynı yönde kalsın istiyorum.

Faz Sırası Koruma Rölesi bu işi görür mü?
 
Son düzenleme:
işte sigortalarda nasıl nötr olacak ki? şebekeden faz sigortalara geliyor ama fişi ters takmakla nasıl nötr oluyor anlayamadım kusura bakayın
 
Anladdığım kadarıyla fişten sonra motoran gelen kablo hattında motor için koyulmuş 1 sigorta daha var, fiş doğr utakıldığında atıyorum faz a kablosundan geliyor a kablosu üstünde sigorta var , bi anormallik olursa sigorta atıyor ve motorum enerjisi kesiliyor. Ama fiş aksi yyönde takıldığında sigorta atsa bile faz diğer iletkenden geldiği için motor enerjili kalıyor. bunu önlemenin bir yolu varmı diye sormuş sanırım.
 
hocam,siz makine üzerindeki durumdan bahsediyorsunuz sanırım. Faz sırası koruma rölesi işinizi görebilir ama sanırım tek fazlı modelleri yok.
 
eğer fişten sonraki sigortadan bahsediyorsanız çift kutuplu sigorta kullan ikisi beraber atacağından faz kalmaz devrede
 
Fişi sök yerine butonla mühürleme kontağı yap her zaman sabit kalır.
 
Yönleri sabit tutan fiş piriz takımları var. Onlardan kullanabilirsin. Ayrıca UPS hatları için üretilen fiş piriz takımlarıda işini görür. Bunlar mümkün değilse "amasyalı" arkadaşın dediği gibi çift kutuplu sigorta kullanabilirsin.

Kolay gelsin...
 
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim.

Yönleri sabit fiş priz takımı vet kutuplu sigorta olur sanırım. Faz sırası koruma rölesini de kontakları seri bağlarsak da olabilir diye düşünüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,105
Mesajlar
915,016
Kullanıcılar
449,807
Son üye
bdursun

Yeni konular

Geri
Üst