elektrostatik direnç ölçümü hakkında

ttrkn

Üye
Katılım
23 Haz 2009
Mesajlar
255
Puanları
1
arkadaşlar bulunduğum işletmede boya hattında ürettiğimiz parçalar konveyör üzerindeki askılara asılarak Elektrostatik prensibi ile boyanıyor.Zamanla bu askı elemanları üzerinde toz boya birikmesi nedeniyle parça ile askı kolları arasında elektriksel iletkenlik azaldığından boya kalite problemleri yaşıyoruz.Parçaları konveyör sistemine tutturan askılar ayda bir kez üzerindeki boyalar erisin ve iletkenlikleri artsın diye yakılmatya gönderiliyor. Bizden istenen bu sürecin kafaya göre değilde askılarda zamanla biriken boyaların 1M ohm'u geçmeden yapılması.Bu askılar bildiğimiz demir parçalar ve normal kalınlıkları 5-7mm bir şey. Acaba bu parçalara ayarlı DC güç kaynağı verip direnç değerlerini periyodik olarak ölçsem direnç değerlerini tam olarak düzgün ölçümleiş olurmuyum?Yada üzerinde boya biriken bu parçaları başka bir yöntemle mi direncini ölçsem karar veremedim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
meger diye bir ölçu aleti var. internetten araştır. Gerilim vererek (örn.2000 volt) direnç ölçer.
 
Anladığım kadarıyla metal askılarınız, zaman içerisinde elektrostatik yük altında yükleniyor bu yükten dolayı üzerine boya çekiyor. Burada şöyle bir çözüm önerebilirim ama uygulanabilirliğini siz tayin edebilirsiniz; Özellikle sürtünmelerin yoğun bulunduğu ve topraklamanın yeterli çözüm olmadığı hatlarda kullandığımız Elektron Ionizerleri var, bunlar Karşısında bulunan yüklenmiş cisimlere ihtiyaca ve yük miktarına göre Artı veya Eksi iyon göndererek statik yüklenmiş cismi nötrlize ediyor. Her bir ionizer, Statik yük miktarı +-7500V'a kadar etkili olabiliyor. Askılarınız boşken, Ionizerlerin önünden geçirerek statik yüklerini nötrlize edebilirsiniz diye düşünüyorum, tabi sorununuz statik yüklenme ise.
 
sorun yalıtımdan dolayı statik yüklenememe ve boyaların parçalara yapışmaması olsa gerek . tek tek ölçü aleti ile ölçebilirim diyorsan topraklama ölçümlerinde kullanılan meger yada işini görürse normal bir ölçü aleti. çalışma sırasında ölçeceğim diyorsan metal dedektörü tarzı bir alet ile hassasiyetini ayarlayıp dedektörün artık metali algılamadığı bir seviyeyi deneme yanılma yolu ile bulabilirsin. veya bu konuda profesyonel bir çözüm bilgisi olan arkadaş yardım edecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst