Kaçak Akım Koruma Rölesi Nasıl Bağlanır?

djmtx

Üye
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Herkeze merhaba :) önce kendimi biraz tanıtmak istiyorum 2005 te endüstri meslek lisesinden elektrik bölümünden menzun oldum elektriğe ilgimde var fakat şuan başka bir işle uğraştığım için uzun zamandır elektrikle alakam yok Lisede öğrendiklerimle kaldım yani :) şimdi geleyim konuya şuan yurt dışındayım burda bir arkadaşla tesedüfen konuşurken ben elektrik bölümü menzunu olduğumu söyleyince bana kendine kucuk villa tarzı bir ev yaptıgını ve elektrik işlerinin oldugunu söyledi bende elimden geleni yaparım dedim....eve gittimde herşey hazırdı (buat bağlantıları,priz,lamba vs) sadece sigorta kutusu takılmamış gelen kabloların hepsin ustune yazılmış nerden geldiği arkadaşın elinde projede var başta basit gorundu ben yaparım bu işi dedim fakat projede kaçak a.r. kullanılmış ben lisede okurken görmemiştim yani hiç bi bilgim yok k.a.rlar hakıında ınternetten biraz araştırdım ve calısma mantıgını ogrendım sonra KontrolKalemi aklıma geldı :D lisede okurken sürekli takıp edıyordum forumu ve burda Üstatlar oldugunu biliyorum ve emin olmak için size sormak istiyorum ben kendi düşünceme göre bir şekil cizdim yorum yaparsanız sevirim :rolleyes: bide projede 2 farklı K.A.R kullanılmış resimde 1 ve 2 olarak yazdım aralarındaki fark nedir anlayamadım?

Bu çizilen proje:
696ce05814cf25eb.jpg


buda benim düşündüğüm bağlantı şekli :

13f03f8c180ff5e4.JPG

Şimdiden teşekürlerr ;)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bağlantıda dikkat edilmesi gereken faz ve nötürün ikisinide K.A.R. girilmesi gerekir.İkinci şekilde çizdiğin gibi bağlayabilirsin.Bağlantı şeklin doğru.Ama iki tane kullanılmasının mantığını bende anlamadım, daire girişine bir tane bağlanması yeterli.
 
Bağlantı şeklin doğru. Çizdiğin şekildeki gibi bağlayabilrsin. Projeyi dikkatlice inceledim 2 tane k.a.r. bağlamanın tek mantığı bence hattın birinde kaçak olduğunda diğer hatta enerji olmaya devam etmesi için olabilir. Birde projenin tam resmini göndermemişsin. Dikkat edersen k.a.r. bağlı olan hatların altında bir şey belirtilmeye çalışılmış. Projenin tam resmini gönderirsen daha sağlıklı yorum yapabiliriz.


50863041284852670510.jpg



Resimdeki yeşil çizdiğim alana dikkatli bak
 
Belirtmeyi unutmuşum 32A sigorta 3 fazlı. Lamba hattına 1 faz, k.a.r. 1'e 1 faz, k.a.r.2'ye 1 faz, elektrik sobasına 3 faz bağlaman gerekli.
 
düşünerek çizdigin başarılıherhangi bir sorun teşkil etmiyor...faz ve nötrü baglamalısın egerki sadece faz gecirirsen sigorta mantıgıyla kullanmış olursun
 
Teşekürler arkadaşlar cevaplar için :) serkan5883 evet haklısın 3 faz olarak gösterilmiş projede ama evet tek faz geliyor ve o hat evdeki bir prize gidiyor o prizde elektrikli ısıtma sobası kullanılıcak kullanılıcak olan sobada 1 fazlı neden o şekilde çizmişler bende anlamadım bide o yeşil ile çizdiğin yerde açıklama yapılmış serkan kardeş BUAT KUTUSU yazılmış o hatların odalardaki buat kutularına gittiğini belirtmek istemiş sanırım bide buzdolabına ayrı hat çekilmiş ve o hat K.A.Rölesine bağlanmamış onun sebebinide anlayamadım ben şimdi elektrik sobası hattını ve buzdolabı hattınıda K.A.R a bağlarsam eğer bi problem olmaz sanırım...
 
O zaman projeyi boşver bütün hatları 1 ad. 40A lik K.A.R. ne bağla. Hiç bir sorun olmaz. Biz Türkiye'de genelde böyle yaparız. Ancak bahçe aydınlatmasını imkanın varsa başka bir K.A.R. ne bağlamanı tavsiye ederim. Bahçede yağmur vs. nedenlerle kaçak olma ihtimali fazladır. Bahçedeki kaçak sebebiyle evin enerjisi kesilmesin.
 
Çizilen projede hata var. Kaçak akım röleleri 1 fazlı fakat çıkşlar 2 fazdan yapılmış görünüyor. (örneğin 1 nolu kaçak akım rölesinin yatak odası çıkışı A fazında , oturma odası çıkışı C fazında , mutfak çıkışı A fazında görünüyor) Bu dorumda ya ıkışlar tek fazdan verilecek yada 3 fazlı kaçak akım rolesi kullanılacak. Aynı durum 2 nolu kaçak akım rölesi içinde geçerli.

Kolay gelsin..........
 
Yapılmış olan ikinci çizime göre evimin tesisatını yenilesem her hangi bir sıkıntı çıkmayacağını anladım cevaplarda, oturduğumuz bine 30 yıllık bir eski yapı ve bu zamana kadar hiç bir şekilde elektirik ile ilgili yenilme yapılmadı(dairemizde) tüm yapıyı bu çizime göre değiştirmek istiyorum.
 
Priz ve aydınlatma sigortalarını ayırın.Prizlere 16A C tipi,aydınlatma linyelerine 10A B tipi sigorta kullanın.25A değil.Ortakta olmayacak.Şofben ani ısıtıcı tip ise 32A kablosua 3x4mm² olsun.Mutfağa çamaşır makinesi ve fırın için iki ayrı linye çekin.Bunlarında sigortası da 16A C tipi olsun.Kaçak akım rölesinin 30mA olmasına dikkat edin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst