Trafo Merkezlerindeki Elektrik Sayaçlarına Bağlanan Termik Röleler

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Tedaş projelerinde, Trafo Merkezlerindeki Elektrik sayaçları ile akım trafolarına seri bağlanan termik röleler bulunuyor. Bu termik rölelerin görevleri hakkında bilgisi olan var mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Projeyi bir daha incelermisiniz, benim bildiğim, sayac devresıne, baska bır aygıt baglanmaz. Termık röle için ayrı bır akım trafosu baglanmalıdır..
 
Tedaş için yapılan trafolarda,trafoların AG şalterleri kaldırılarak,yerine KAYAR BARA diye mucize ! bir buluş uygulanmaktadır.Bu durumda,trafonun korumasını,primerden yapmak için,devreye sekonder termik konularak,açma,kesici veya yük ayırıcısı üzerinden yapılmaktadır.Bahsettiğiniz termik bu olsa gerektir.Tasarruf adına yapılmış olan bu buluş!un,nelere mal olacağını zaman gösterecek.Bu vesile ile,
bu mucize buluşta ! emeği geçenlere saygılar sunuyorum!
 
Sayın Fahri Yetiş,

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler bahsetmiş olduğunuz sekonder termik röleyi nereden temin edebiliriz. Bize bir marka ismi verebilirmisiniz?
 
Piyasada her yerde bulunan termik röleden bahsediyoruz.İstediğiniz her yerden alınabilir.Hiç olmazsa,kaliteli marka olmasına dikkat etmenizde yarar var.Akımtrafolarınız .../ 5 olacağından,4-6 amp. lik termik almanız gerekecektir.
 
Fahri Bey,

Entes firmasının sekonder koruma röleleriyle bu işi yapabilirmiyiz? CKR93-CKR 83 kodlu röller.
 
Konu,benim bahsettiğim konu ise,basit bir termik almanız yeterlidir.Tabii,daha kaliteli ve fonksiyonlu ürünler kullanılabilir.İş,Tedaş'ın ise,kontrol teşkilatının görüşüne göre hareket etmeniz gerekir.Bahset-
tiğiniz projeyi görme şansımız varmı ?Zeybek arkadaşımın uyarısı çok yerinde.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar,

Paylaşımcı üyeler foruma dosya yükleyemediği için ilgili projeyi gönderemiyorum.

Bağlantı şöyle yapılmış. tek hat şeması anlatımı:Ana baradan bir hat alınmış 4-6 termik röleye girmiş ve çıkmış. Çıkan hat sayaca bağlanmış.
 
uzman28 arkadaşımın tek hat şeması ektedir.AG de,şalter bulunmadığı için,OG den açtırma yapmak üzere konmuş.Ancak,koruma işlemiiçin,akım trafolarırın n>10 olması ve sayaç devresindeki akım trafolarının n< 5 olması gerektiğinden,proje yanlıştır.Sayaç için ayrı,termik için ayrı akm trafoları konmalıdır.Proje,maalesef hatalı.
 

Ekli dosyalar

  • proje.rar
    40.9 KB · Görüntüleme: 30
Fahri Bey,

n>10 derken akım trafosunun 2000/10'mu olması gerektiğini anlıyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst