Modül Led ve Batarya Hakkında Bir Soru

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
39
Arkadaşlar


Karaköy'de modül led baktım. 50 tane sıralı olarak satılıyor ve adedi 15 cent ve elli tanesi 7,5 lira ediyor. Bu modül ledler 5 volt gerilimle çalışıyormuş ve 50 tanesi 1 amper akım çekiyormuş. Benim size sormak istediğim, 5 volt ve akımı yüksek bir batarya var mı? Akımı 10 amper gibi mesela. Bu modül led 5 volt gerilimle çalışıyorsa ben bunu farklı bir gerilimle çalıştırabilirmiyim? Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
evet var piyadada değişik volt ve farklı amperlerde bir sürü adaptör var ayrıca elektronik adaptörlerin voltaj ayarını da yapabiliyorsun
 
6v aküler var 10 amperin olduğunu biliyorum tahminimce daha yüksek amperli olanlarıda vardır. Şimdi bu farklı gerilim oldu zaten bu gerilimle çalıştırırsın biraz zararlı olur ama araya yüksek akım geçirebilen bir diyot atsan süper olur (1A geçirebilen diyot hiç ihtiyacım olmadığı için hangisidir bilemiyorum) diyot ısınmaması için 2 3 amper taşıyabilecek veya daha yüksek kullanılırsa daha iyi olur.
 
Zararlı olur derken ledler patlar mı? Normalde ledler 12 volt ile çalışıyor ama bu ledler biraz farklı. Yeni çıkmış piyasaya. Arada dirençte koymamışlar. 5 volt ile çalıştığını söyledi. Peki ben şunun hesabını nasıl yaparım? 250 adet modül led ile bir ışıklı tabela yapsam 5 amper akım çekiyor. 5 volt 10 amper bataryayı bağlasam ne kadar süre yakar? Bunun bir hesabı var mı? Teşekkürler.
 
Led i tek olarak düşünürsek rengine göre ''ledler genelde 1.6 volt ile 2.5 volt arasında çalışmaktadırlar.
sarı led=1.6 volt
yeşil led=1.8 volt
kırmızı led=2.4 volt ile çalışmaktadır.
yeni diye tabir edilen mavi ve beyaz ledler ise =2.5 ile 3 volt arasında çalışmaktadır.
bu tam değerler ledin son noktadaki en yüksek ışığı verdiği andaki ihtiyacı olan voltajlardır. yani siz gidipde yeşil lede 1.6 volt veya 1.5 volt da verseniz çalışır ama tam anlamdaki son ışını yayamaz.''(alıntı)
lede daha yüksek gerilim verirsen bu fazla enerji ısıya dönüşür eğer çok ısınırsa led bacakları erir led bozulur eğer fazla akım verirsen ledi direk bozar. Akü durumu ise şöyle; öncelikle 5 v akü batarya benim bildiğim yoktur, bataryaların üzerinde yazan amper değeri mesela 10 A (10 Ah yazar aslında) demektir ki bu aküden 10 amper çekersen bir saat dayanır şimdi hesap şöyle çektiğin akım çarpı süre (saat olarak) eşittir bu akü üzerinde yazan değer olacaktır örneğin 5 amper çekersen 2 saat dayanır (5A*2h=10 Ah) bu durumda genel olarak şöyle diyebiliriz senin ledler beyaz 2 tane seri bağlamışlar 5 v ile çalışıyor ama tam parlak olarak 6 voltta çalışırlar bunun yanında 10 amper akü kullanacaksan akımı sınırlamak için bir sürücüdevre olsa iyi olur.
 
5 voltluk ledleri 6 volt ile çalıştırmak uzun zaman sonra ledlerin ömründe bir kısalma meydana getirmez mi? Ben bu panoyu uzun zaman kullanmak için yapmayı düşünüyordum. Ledleri kırmızı ve beyaz olarak dekota panayo işleyeceğim. Elektronik bilgim temel seviyede. Akımı sınırlamak için sürücü bir devreyi nasıl yaparım ya da nereden satın alabilirim? Cevaplar için teşekkürler.
 
Morbeyaz diğer göndermiş olduğun mesajlara şöyle kabataslak baktım elektrik teknisyeniymişsin herhalde bide bu tabele işi için epeydir uğraşıyorsun anladığım kadarıyla, bikaç mesajda bunun seyyar olacağı ve harflerin takılıp çıkarılabilir olmasının iyi olacağı yönünde mesajlarını okudum pic i tavsiye etmişler evet en mantıklısı bu ama bunun için birde led ekran almak yada yapmak lazım (mesela 250 ye 75 ledli felan) bu güzel olur da masraflı gibi geldi bana sana benimde prototip yaptığım seri üretimini yapıp piyasaya açılmak istediğim fakat maddi imkanım iolmadığı için başaramadığım farklı amaçlarla başka ürünlerdede kullanılan basit ama çok kullanışlı hemde tam sana göre olan fakat ben yapamadığım için pekte paylaşmak istemediğim bu ürünü tavsiye etme mecburiyetinde hissediyorum kendimi belki görmüşsündür bunu ama yinede birbak https://www.kontrolkalemi.com/forum...n-tabela-sistemine-alternatif-geldi-leon.html fiyat bilmiyorum ama umarım işini görür.
 
Dostum ilgine çok teşekkür ederim. Videoları izledim. Bu sistem tam bana göre. Dediğin gibi kayan yazı ve pic en mükemmeli ama tiyatroda hem oyuncuyum hem de bu işlere bakıyorum. Cebimizden para toplayıp yapacağımız için ucuz olması gerekiyor. Afiş parası vermek istemiyoruz. En ucuz afiş 15 lira. Bende dedim bu tabelanın seyyar olanını nasıl yaparım diye düşündüm bayağı. En son her oyun değiştiğinden dolayı tak çıkar harf sistemi yapmaya karar verdim ama piyasada böyle bir sistem bulamadım. Bu videodaki sistemi uygulamayı düşünüyorum ama plastik şekilleri nereden bulabilirim ya da ben kendim nasıl yapabilirim? Şimdi her oyun değişeceğinden dolayı bana çok harf lazım. Mesela oyunun adı RUMUZ GONCAGÜL yada SİHİRLİ AYAKKABI olacak diyelim. Bu oyunlarda her harften birden fazla var. Benim sorunum bu. Bunu çözmeye çalışıyorum yoksa tabela yapmak kolay yani. Tak çıkar harf olacağı için işin çözümü kafa karıştırıcı. Aydınlattığın için tekrar teşekkürler. Bunu piyasada araştıracağım bir de bu firmayı arayayım bakalım ne olacak.
 
Sana zahmet aradıktan sonra fiyat ve kargo vs hakkında bizide bilgilendirirsen sevinirim. Sen yanıp sönse daha güzel olur diye düşünüyordun onuda tabelayı kurduktan sonra enerjiyi verirken akü ile tabela arasına röleli basit bir flaşör devresiyle halledersin 3-5 lira anca tutar.
 
Bayramdan sonra arayıp burada bilgileri paylaşacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst