Enerji Tasarrufu Konusundaki Yalanlar

tyildizak

Paylaşımcı üye
Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
1,637
Puanları
119
Konum
İstanbul
Enerji Tasarrufu Konusundaki Yalanlar

"Türkler “Sonsuz Enerji” yi bulduktan sonra az ile yetinmeye karar verip bir de enerji tasarrufu yapan cihazlar’a yöneldiler. Tabii iş son zamanlarda oldukça abardı. 1 Ağustos’ta Erhan Doğrudan ile başka bir konuda görüşürken kendisi bana enerji tasarrufu konusudan bahsetti ve daha önce çıkan yazılarını paylaştı. Ben de haber yapıp bloguma koyayım derken, Habertürk konuyu 3 Ağustos’ta haber yaptı bile: Dikkat çarpar! - HTEkonomi Habere göre “Kendini ‘Enerji Tasarrufu Genel Müdürlüğü’ diye tanıtan şirket elektrik abonelerini arayıp ‘yüzde 30 tasarruflu cihaz’ pazarlıyor”

Verim/tasarruf oranı %30-40’larla ifade edildiğinde bence olay devrim oluyor. Gerçekten direnç teli üretim teknolojisi olmayan ülkemiz nasıl oluyor da böyle devrim yapabiliyor? Bu sabah Google’a “enerji tasarruf cihazı” diye girdim ve 210,000 sonuçla karşılaştım. Bu konuda verilen reklamların yanında cihazların neredeyse tamamı evlerde kullanılan elektriğin faturalarını küçülteceğini iddia ediyor. Peki niye aynı başarıyı sanayide elde edemiyorlar? Sanayide durum niye farklı?

Yalanın arkasındaki gerçek şudur: Evlerde kullanılan elektrik sayaçlarının açığından yararlanmak. Aslında açık demek de pek doğru değildir. Bu sayaçlar aktif enerji dediğimiz büyüklüğü ölçerken, sanayide ise reaktif büyüklüğü de ölçen sayaçlar (endüktif reaktif ve kapasitif reaktif) ilave olarak kullanılır. Eğer evlerde kullandığınız enerjiyi reaktife çevirebilirseniz evlerde kullandığınız aktif elektrik sayacı bu tüketimi ölçemez. Bu yöntemle fabrikasyon olarak üretilmiş bir ürün 1kw tüketimle sizi ısıtacaktır dediğinde gerçekte 5 kw enerji tüketip sadece 1kw’lık kısmını ücretlendirtir. Nasılsa evlerde reaktif sayaçla tüketiminizi faturalandıran bir sistemimiz yoktur. Bu olaya tasarruf diyenler çıkabilir ama bu hırsızlıktır.

Fabrikasyon olarak bu şekilde üretilmeyen cihazların enerji tüketimini bu şekle dönüştüren cihazlar ise piyasada maalesef elektrik tasarruf cihazı diye rahatlıkla köşe başlarında veya internet üzerinde satılmaktadır. Ama enerji üreten ve satan kurum üretimi karşılığı bedeli topladığı ölçülen tüketim değerlerine bölerek bize olması gerekenden daha yüksek bedeli ödetmektedir. Yani çalınan elektriği gene vatandaş ödemektedir.

Bakanlığın acilen önlem alması gerekiyor. Enerji üreten cihazların veya sisteme bağlanan cihazların bu tip kaçak elektrik tüketimi yapmasını engellemek için reaktif enerji tüketimi yapmalarını denetlemesi durumunda bu tip yolsuzluklar ciddi bir şekilde engellenmiş olur. Ama Mühendis odaları veya akademik birimler bu konuda fikirlerini söylemezlerse devletin bu konuda bir kanun, yönetmelik çıkarması mümkün görülmüyor. Aslında bu konuda bir kısıtlayıcı yönetmelik olmasına rağmen denetlenmiyor.

Kısacası Enerji tasarrufu yapıyor, yoktan enerji üretiyorum diye ortaya çıkarken gerçekte bu prensiple çalışan cihazlar enerji hırsızlığı yapmaktadırlar. 1 kilovat saat 860.42 kilokaloridir. Biri kalkıp bizim kilovatımız 2,500 kilokalori’dir derse ya yalan söyler ya yanlış ölçmüştür. Bu bir Türkiye gerçeğidir. Gerçekte mucize yoktur, mucizevi tasarruf cihazı da yoktur."



Alphan Manas Blog » Enerji Tasarrufu Konusundaki Yalanlar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst