12 Volt DC Ağı

walkways

Üye
Katılım
22 Tem 2011
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
40
merhaba

Evde 12 volt elektrik ağı kurmayı düşünüyorum. Evin her tarafına tek çeşit - muhtemelen telefon prizi gibi olur - prizler takıcam merkezde bunları bir aküye bağlıycam. Bu aküyüde 12 voltluk bir adaptör ile şarjını sağlarım. Evde tüm aydınlatmaları led e geçiriyorum. kitaplıklardan dolap içlerine kadarda aydınlatma ihtiyacım var. bunun haricinde hırsız alarmı ve minik lcd televizyonumda bu sistemden yararlanacak.

İleride bu sistemin beslemesini bir rüzgar gülü yada güneş paneli ilede destekleyebilirim.

İki sorum var. birincisi bu sistemi adaptör ile sabit beslemeyi düşünüyorum. Tüketim yokken ve akü full şarj olmuşken adaptörün sabit tüketimi çok olur mu?
ikinciside bu akü ve adaptör arasında nasıl bir devre kurmam gerekiyor. direk bağlasam olmuyor galiba?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
adaptörünüzün gücünü yazarsanız kullanıp kullanamayacağınızı söyleyebiliriz. aslında akü sürekli şarjda kalacaksa daha düzgün bir şarj sistemi kurmanız daha iyi olur. forumda arama yaparsanız akü şarjı ile ilgili güzel devreler var.
 
12 v 3 amper bir adaptör var. birde 12 volt 12 ah bir akü var elimde. bunları ve tüm sistemi seri bağlamayı düşünüyorum. ama şarj aleti akü dolu ike ve kullanım yokken çok elektrik harcar mı? şarj sırasında çok harcar ama şarj bitince tüketeceği elektrik azalıyor diye biliyorum
 
Merhaba
Bir amator olarak size bazi onerilerde bulunacagim.1-once ihtiyaciniz olan gucu hesaplayiniz(saatte ortalama kac amper cekeceksiniz)
2-Max amper cekislerinizin suresi nedir?3-elde edeceginiz bilgilere gore aku secimini yapar,sectiginiz akuyu de sarj edecek otomatik sarj devresi ararsiniz veya dizayn edersiniz.Kolay gelsin.Not;Yukarida yazdiginiz bilgiler isiginda saatte ortalama 5 amper cekerseniz 60 wattlik bir guce ihtiyaciniz var demektir.Daha kapsamli hesaplamlar ve tasarim icin(kursun aku,Ni-Mh,Li-iyon)aku tipine gore sarj devreleri secilir.
 
sistem maksimum 40 watt, akünün fonksiyonu elektrik kesintilerine karşı aynı zamanda regülatör olarakta kullanmak. elimde jel tipi motosiklet aküsü var. yere yakın tüm prizleri iptal edicem (çocuk nedeniyle güvenlik amaçlı) akü şarj devrelerinden bişey anlamadım malesef.
stand by da duran bir adaptör çok elektrik tüketirmi en büyük sorum bu? atıyorum adaptör 5 amper 12 volt olsun.
 
Merhaba
standby da duran tum sistemler adi ustunde hazir beklerler ve de enerji tuketirler.12 volt 5 amperlik bir sistemin beslenmesi icin kayiplari da hesaba katarsak 90 wattlik bir trafo ile beslemek gerekir.Bu trafodan akim cekmeseniz bile az da olsa yine de enerji harcar.
 
evinizde 12 v dc ağı kuracağınıza; akü çıkışına tek fazlı bir inverter devresi ile elde ettiğiniz 220 v ac ağı kursanız daha iyi olur bence.. hem ileride Şebeke ile senkronize çalışma gibi geliştirmeler de yapabilirsiniz..
 
trafolar boşta çalışsalar bile belli oranda güç harçarlar.
 
Trafolar yani sizin deyiminizle adaptörler boşta iken yani şarz yapmadığı zaman bakır ve demir kayıpları kadar elektrik harcar buda trafonun gücüne ve kalitesine göre değişir.Fakat sizi korkutacak kadar değildir gücün en fazla %5 kadardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst