Zaman Rölesi Çalışması Hk.

gk39

Üye
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
94
Puanları
1
Arkadaşlar elimdeki iş bir buhar kazanı.Kazanın yan tarafında bir alet var dijital ekranlı ve 4 adet kablo bağlı.220v giriş ve selenoid valfe çıkış.
Aletin adını modelini ezbere hatırlamıyorum ama sistemi kullanan operatörün söylediğine göre günde 3 defa selenoidi birkaç saniyeliğine çektirerek bir blöf vanasını açtırıyormuş.

Arızalı olan cihazın içinde bir sürü elektronik düzenek var ve tamiri veya yenisini bulmak zor.

Ben de operatörün tarifine istinaden bir mekanik zaman saati aldım.günde 3 defa 1 çıt süresi kadar yani 15 dk çalışıcak yalnız selenoidin açık kalması gereken süre 5-8 saniye.Buna da çözüm olarak zaman saatinin arkasına 1 adet zaman rölesi koyarım 8 saniye çalıştırır sonra da kapanır dedim.Yani günde 3 defa 8 saniye çalışacaktı ama çalışmadı.

Çalışmaz tabi dediğinizi duyar gibiyim.Nedeni ise zaman rölesi 8 saniye çalışıp durmuyo.8 saniye bekleyip devreyi tamamlıyor ve devamlı olarak devam ediyor.Bu da işime yaramıyor.3 kontak ucundan 2 si devemlı devre kapatıyo.Süre sonunda uç değiştirip açık olanı kapatıyo ve çalışmaya devam ediyo.


Pratik bir çözüm öneriniz varsa acilen bekliyorum.Bir iki röle kontaktör vs kullanabilirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
tamam bi dk ben 2 ve 3 nolu normalde açık olan uçları denemişim.Bağlamam gereken 1 ve iki nolu uçlarmış.Yeni farkettim.Tamam zaman saati 15 dakikalık kontak kapama moduna geldiğinde zaman rölesinin 1 ve 2 nolu uçları 8 saniye kapalı olacak ve selenoidim çalışacak 8 saniye sonunda ise devreyi açacak ve selenoid duracak.Ama şunu da unutmayalım 15 dakikalık zaman rölesi diliminin sonunda zaman rölesinin enerjisi kesilecek ve 1 ve 2 nolu kontaklar yine kapanacak yani selenoide enerji gidecek ve devamlı çalışacak.Bunu da çözmek için bir rölenin normalde açık olan kontaklarını kullanacağım.15 dakika sonunda rölenin bobininin de enerjisi kesilecek ve selenoide enerji gitmeyecek.

Sanırım sorunu çözdüm ama küçük hatalar var.Örneğin 15 dakikalık dilim içinde elektrik gir gel yaparsa zaman rölesi tekrar baştan sayarak selenoidi tekrar enerjileyebilir.Ama bu ufak riski göze alabilirim sorun olmaz.Önerilerinizi mutlaka bekliyorum
 
Zaman rölesinin sürekli enerjili kaldığı, tetikleme ucunun ayrı bağlantısı olan zaman röleleri var. Onlardan bir tane koyarsan çözüm olur sanırım. tetikleme ucuyla besleme ayrı olduğu için tetikleme kesilsede röle sizin verdiğiniz komutlara göre tetikleme ucunu izlemeye devam ediyor. Örnek istersen Weidmüller BTM-S modelini önerebilirim. Ayrıca bunlar multifonksiyon olduğu için bir rölede 6-7 değişik fonksiyon birarada bulunuyor.
 
güzel yanıt teşekkur ederim.lüleburgazda da varsa cok güzel olur.teşekkurler
 
Ben de Kırklareli'liyim. İnşallah bulursun ama biraz zor olacak sanırım. :))
 
inter VDU zaman rölesinin P3 özelliğinde 7 saat 52 sn of 8 sn on şeklinde ayarlanabilir sayma esnasında elektrik kesilmesi problem yaratacaksa emko ezm serisi zaman rölelerinde hafiza özelliği mevcuttur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,533
Kullanıcılar
449,909
Son üye
T_K

Yeni konular

Geri
Üst