volt, akım ve şarj süresi hesaplama ile ilgili birkaç soru ?

enver328

Üye
Katılım
11 Ara 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Mesela 6volt ve 3amper verebilen bir pil şarj cihazı var ve 12v 6amper akım verebilen bir pil var. Bu cihazla bu pilin ne kadar süreyle şarj edilebileceğini nasıl hesaplarım ? (normalde gerilimler eşit olsa 2 saatte şarz olur ama gerilimler farklıyken nasıl hesaplamak gerekiyor onu bilmiyorum)

Birde 48volt 60amperde çalışan bir dc fırçalı motor var(gerçi çalışma voltaj aralığını bilmiyorum ama 48volt ile çalıştırılıyor şu an) ve ben bu motoru 48voltluk pil ile çalıştırıyorum. Diyelim ki ben pili değiştirerek voltu iki katına artırdım ve dolayısıyla akım da iki katına çıktı. Böyle yaparsak pilin boşalma süresinde azalma meydana gelir mi ?

Son olarak şunu sormak istiyorum. 12voltla çalışan bir motora 6voltluk gerilim uyguladığımız zaman, motor normalde çalışmıyor fakat 12voltta çektiği akımın iki katı fazla akım verirsek çalışır mı ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Pilin ne kadar sürede şarj olabileceğini hesaplamak için o pilin enerji kapasitesini bilmek gerekiyor.
Bunun için pilin voltaj ve Ah (Amper saat) bilgileri gerekli. Bu iki bilgiyi çarptığında VAh elde edersin ve bu bir enerji birimidir.

Kabaca süre hesabı için şarj cihazının voltaj ve akım değerlerini çarparsın ve VA yani bir güç birimi elde edersin.
Pilin enerjisini bu güce böldüğün zaman yaklaşık olarak süreyi bulabilirsin. Bölümün sonucunda elde ettiğin değerin birimi saattir.

12v 6amper akım verebilen bir pil var.
burada sanırım 6 Ah demek istedin. Eğer öyle değilse pilin Ah bilgisine de ihtiyacın var.

Diyelim ki ben pili değiştirerek voltu iki katına artırdım ve dolayısıyla akım da iki katına çıktı. Böyle yaparsak pilin boşalma süresinde azalma meydana gelir mi ?
Motor pilden belirli bir güç çeker. Voltajı iki katına çıkartırsan (motor sürücünün ya da motorun çalışma aralığında kalacak şekilde)
motor aynı gücü alacağı için akım yarıya iner. Aynı pillerden paralel veya seri bağlantı değiştirme şeklinde bir şey yapıyorsan, piller aynı sürede boşalır. Ama tabi ki yaklaşık olarak aynı süre, çünkü motoru anma geriliminde (rated) çalıştırırsan daha verimli olacağından çalışma süresi artar.

Son olarak şunu sormak istiyorum. 12voltla çalışan bir motora 6voltluk gerilim uyguladığımız zaman, motor normalde çalışmıyor fakat 12voltta çektiği akımın iki katı fazla akım verirsek çalışır mı ?

Motor sarımlarındaki akımların manyetik alan oluşturması ile çalışır ve sarımların belirli bir direnci vardır. Sen motora düşük bir gerilim uyguladığında sarımların direncinden dolayı akım belli bir seviyeyi geçemez.
 
evet 12volt 6Ah demek istemiştim. O zaman pilin enerji kapasitesi 72watt oluyor. Cihaz 6v 3amper/saat olduğu için de onun saatlik verebileceği güç 18watt. 72/18 = 4 saatte şarj olur ?

48voltluk tek bir pil var diyelim. Bu pil bir saat boyunca 60amper verebiliyor. Enerjisi de 48*60 = 2880watt. Ben bu pili atarak 96voltluk ve yine bir saat boyunca 60amper verebilen, yeni bir pil aldım. Bunun enerjisi de 96*60 = 5760watt. Motor da 96 volt değerinde çalışabiliyor diyelim. Çektiği akım 30amper/saat olduğu için bu pil, bu motoru 2 saat çalıştırabilir ?

Yani sonuç olarak volt ya da akım değişikliği önemli değil, önemli olan pilin gücünün yüksek olması, o yüzden ben 48volt 60amperde çalıştırsam da, 96volt 30amperde çalıştırsam da motor bir saatte aynı gücü çekeceği için her hangi bir tasarruf olayı olmaz, ama tasarruf etmek istiyorsam motoru ideal gerilim değerinde çalıştırmam gerek değil mi ?
 
Sanırım bir dalgınlık olmuş. 6 voltlu şarj cihazıyla 12 voltluk pil şaj edilemez. Hangi akünün yada pilin kaç voltla şarj olacağı ürünün teknik özelliklerine doluluk durumuna ve şarj yöntemine bağlıdır. Ancak söz konusu veriler bilinirse şarj süresi hesaplanabilir. (Herhangibir ürünün şarj gerilimi mutlaka nominal gerilimin üstünde olmak zorundadır)

Kolay gelsin...........
 
peki 6 voltluk şarj cihazıyla 3voltluk pil şarj edilebilir mi ?
 
Bence hangi pili şarj edecekseniz ona uygun bir şarj cihazı edinin. 6 voltluk şarj cihazı ile 3 voltluk pili şarj edebilirsiniz ama tehlikeli bir durum oluşabilir özellikle lityum iyon ve polimer piller tutuşabilir ya da patlayabilir. Kurşun asitler diğerlerine göre daha güvenli olsa da pile zarar verirsiniz verimini azaltırsınız.

Üreticinin verdiği maksimum akım değerini ve maksimum gerilimi geçmeden şarj etmeniz gerekir.

İlk mesajımı yazarken şarj cihazının voltajına dikkat etmemişim.
 
Doğru akımla çalışan motor,ısıtıcı,elektromıknatıs v.s. gibi alıcıların omik değerleri sabit kabul edilebilir.Isınma nedeniyle bir miktar değer artışı olabilir.Omik değer sabit olursa uygulanan gerilime göre akım=gerilim/direnç olacaktır.Bu formüle göre direnç sabit ise uygulanan gerilimin artması akımın artması demektir.Kısaca alıcı etiketinde yazan gerilim üzerindeki uygulamalar akımın artmasına,büyük ihtimalle alıcının bozulmasına neden olacaktır.Örnek olarak 12 volt 5 amper etiket değeri olan motora 24 volt uygulanırsa motor 10 amper çekecektir.Kullanılan bobin tel kesidi 5 ampere göre seçildiği için motor yanacaktır.Doğru akım uygulamaları yapılırken Ohm kanununun akıldan çıkarılmamasını özellikle öneririm.Bilginize.
 
Motora değilde motor sürücüye iki kat gerilim uygularsak akım yarıya iner. Ama motor sürücünün bu gerilimde çalışıp çalışmadığına dikkat edilmelidir.
 
akü geriliminden düşük gerilimle şaj edemezsin .ancak akü gerilimi çok düşükse mesela senin 12 voltluk akün 2-3 volt olmuşsa senin şaj cihazınla en fazla 6 volta kadar şarj edersin.akü gerilimin şaj gerilimini geçemez.48 voltluk motordada pilin boşalma süresi 48 voltluk pille 1 saat ise 96 voltluk pille 20 dk geçmez çümkü motor akımları lineer değildir.son sorunda 12 voltluk motoru 6 voltta 12 voltluk akımını veremezsin motor direnci kadar akım çeker yani senin motor 12 ohm desek 1 amper çeker. 6 voltta senin direncin yine 12 ohm olacağı için 0,5 amperi geçemez.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst