Sözleşme Güc & Demant Hakkında

xblackx

Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
39
selamlar arkadaşlar

sözleşme gücü ve demant hakkın da bilgi verebilirmisiniz örneğin sözleşme gücü 1000 deman 750 kwh ne demek ? en uygun hali nasıl olur ? eksik olması veya fazla olması neyi ifade eder?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

iyi çalışmalar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
dostum demand demek o işletmenin o ay içerisinde çekeceği max güç sözleşme gücü ise kurulu gücün o işletmenin talep faktörü olarak isimlendirilen diversite ile çarpılması sonucu bulunan değerdir. örneğin kurulu gücü 5 kw olan bir mesken için meskenlerde diversite 0,560 dır o halde bu meskenin sözleşme gücü 5x0,6 = 3 kw dır
umarım yardımcı olabilmişimdir. iyi çalışmalar dilerim
 
Sözleşme gücüyle demand aslında aynı şeylerdir.Sözleşmenizde yazan güç için siz TEDAŞ a ben maximum bu güce kadar enerji çekeceğim demiş olursunuz.Demand değeriniz sözleşme gücünüzden hesaplanır.
 
Sormuş olduğunuz tarifleri , geniş olarak "Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliğ " nde bula-
bilirsiniz.Zannederim sizin öğrenmek istediğiniz,bu tariflere bağlı uygulamalar.Eğer çift terimli tarifeden
elektrik alıyor iseniz,demant gücünüze bağlı olarak ( bu güce çıkılsın veya çıkılmasın ) sabit bir bedel
ödenir.Tüketim için de ayrı bir bedel bunun üzerine ilave olur.Eğer siz,demant gücünüzü yüksek tutmuş iseniz,sabit bedeli fazla ödüyorsunuz demektir.Demant 750 kwh yanlış bir tariftir.Demant birimi kw' tır.
Tam tersine ,demant gücünüzün küçük seçilmiş olması durumunda da ceza ödemek durumunda kala-
bilirsiniz.Söylediğim durum,başta da belirttiğim gibi çift terimli tarfeden elektrik alan müşteriler içindir.
Umarım faydalı olmuştur xblackx kardeşim.
Merak ettiğiniz tanımları,bahsettiğim yönetmelikten okursanız,daha fazla tatmin olacağınızı umuyorm.
 
Çift terimli tarifeleri görmüşsünüzdür sözleşme gücü ve demant bu tarifeler için geçerlidir. Aynen Fahri Abinin anlatığı gibi + biraz daha ilave isterseniz:

Tesisinizin elektrik gücüne göre elektrik kurumu ile (eski TEDAŞ) bir sözleşme imzalarsınız ve sözleşme gücü belirlersiniz. Sözleşme gücüne göre bağlantı parası ödersiniz. Bunun anlamı ben sizden anlık olarak .... kadar güç çekeceğim demektir. Örneğin 1696 kW (bizim fabrika için). TEDAŞ bu güçleri dikkate alarak tesislerini planlayıp düzenler. Sözleşme gücü sizin anlık olarak çekeceğiniz yüktür bağlantı ücretinden sonra her ay bu yük üzerinden sabit bir ücret ödersiniz. Yani hiç enerji çekmeseniz dahi bu aylık sabit ücretinizdir. Örneğin 10.294,72 YTL+ KDV (bizim fabrika için). Bunun karşılığında tarife tipiniz normal aboneye göre biraz daha düşük birim fiyatlı bir tarife olur. Sözleşme gücü ihtiyaca göre arttırılıp azaltılabilir (senede 2 kez) arttırım durumunda yine kW başına bir ücret ödersiniz.

Sözleşme gücünüzü belirlediniz peki bu nasıl ölçülecek ? İşte sayaçlardaki demant hanesi anlık olarak çektiğiniz gücü ölçer. Belirli bir peryotta (15 dakika) süreyle çekilen gücün ortalamasını alarak sayacın demant hanesine yazar ay sonunda demanta bakılarak sözleşme gücünüzü aşıp aşmadığınız anlaşılır. Eğer demant sözleşme gücünüzü aşmadıysa sadece yukarıda yazdığım sabit ücreti ödersiniz eğer demant sözleşme gücünüzü aştıysa sabit ücret + Güç Aşımı bedeli ödersiniz. Güç aşım bedeli KW başına sözleşme gücü birim fiyatından biraz daha yüksektir.
Elektronik sayaçlarda demant sayacın içinde vardır. Hatta bu değere bakılarak normal bir abonenin dahi bağlantı gücünü ne kadar aştığı tesbit edilebilir. Küçük bir atelye için dahi TEDAŞ yük arttırımı talep edebilir. Eskiden demant için ayrı bir sayaç kullanılırdı. Demant sayacı her ay sayaçlar okunduktan sonra (çift terimli aboınelerde) "0" lanması gerekir yoksa üstüne yazmaya devam eder. Demant 15 dakikalarda gördüğü en büyük değeri yazar bu değer bir önceki değerden küçükse yazılmaz büyükse yazılır yani ay içinde demant hanesinde EN BÜYÜK DEMANT değeri görülür.
Benden bu kadar ;) saygılar
 
Demant için örneğin Demantmetre dönüştürme oranınız 6300 ise ve sözleşme gücünüzü 3000 kW farzedersek.
Buna göre Demantınız:

demant=3000 / 6300= 0.476 =0.48 olarak bulunur.

Bu değerin %10 fazlası kadarına müsade edilir.Bunu birbirini izleyen 2 ay aştığınız zaman Tedaş sizden sözleşme gücünüzü artırmanızı ister.Artırmaz iseniz cezayı kabul etmiş olursunuz. Sözleşme gücünü senede 4 defa değiştirme hakkına sahipsiniz.Bu nedenle üretiminizin durumuna göre hesaplarınızı yapıp sözleşme gücünüzü belirlemeniz gerekecektir.
 
Ben işin mantığını az çok anladım ancak %10 aşım için gerekli hesabı anlamadım.Normalde benim mantığıma göre:
"15 dakikalık ortalamada çekilen maksimum güç sözleşme gücünün %10 üstündeyse cezaya girilmesi lazım" şeklinde bir öngörüm var ama demantmetre oranı,bunun sözleşme gücüne bölünmesi falan bunlar nedir?Biraz açabilirmisiniz.
 
Tamam anladım,zaten benim dediğimle aynı şeymiş bu :)
Konuyu biraz geliştireyim.Çift terimli tek zamanlı tarifede birim fiyat 327 kuruş/kw/ay olarak geçiyor yani birim fiyat 1 aya göre belirlenmiş ancak bildiğiniz gibi Bedaş faturaları her zaman aylık olarak göndermiyor.Bu gibi durumlarda 15-20 günlük faturalar gelmesi durumunda çift terimli tarifedeki sözleşme gücüyle çarpılacak sabit nasıl belirleniyor.
 
arkadaşlar çift terimli tarifenin fiyatları eskisine nazaran düşmüş durumda....
3,32TL. cezalı olunca 6,63 oluyor.bizim fabrikada geçmiş yıllarda uygulanmamış çünkü birim fiyat 6,... imiş.şimdi ben demand değerini 4000 alıyorum ama bizim asıl demand değerimiz 2000kw civarında.bu halde bile aylık sarfiyatımız 600000kw'ın üzerinde ise kar getiriyor.yaklaşık 1000-1500 TL kadar...
 
sayaçta okuduğumuz demant değerinden o ayki çekilen max. akımı bulmak mümkünmüdür ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst