Elektirkli Şofben Bütün Tesisatımı Bozdu. Ne yapmalıyım?

iskete

Üye
Katılım
16 Mar 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Köy öğretmeniyim. Bundan 2 ay öncesine kadar eski tip sarmalı sigortalardan vardı ve bunları değiştirip yerine otomatik sigorta taktık. Bu işten anlayan arkadaş saatten önce 40 amperlik sigorta, saatten sonra şofbene giden hatta 32 amperlik bir sigorta, diğer odalara giden hatta da 16şar amperlik 2 sigorta taktı. Geçen perşembeye kadar her şey normaldi. Perşembe günü banyoya girdim elektrikli şofben 3. kademede bir 10 dakika kadar çalışmıştı ki pat pat diye sesler gelmeye başladı. Bir baktım banyoda şofbene gelen kablodaki ek yerinde patlama oluyor ve kıvılcım çıkıyor. Bu esnada sigortalar atmadı. Hemen şofbeni kapadım ve bekledim. Ardından odaya geçtiğimde ışıkların parazitli yandığını halk diliyle lambaların göz kırptığını farkettim. Buzdolabı da çalışamıyordu. Çalışmaya başlayıp başlayıp duruyordu. Hemen bütün fişleri çektim. Şalterleri indirdim. Bu geçen sürede şofbenin sigortasının arızalı olabileceğini düşünüp 32 amperlik sigortayı değiştirdim. Patlamanın meydana geldiği kabloda kontrol yaptım tekrar bağladım. Şimdi ara ara evimin lambaları göz kırpıyor. Bilgisayarımı koruyan Kesintisiz güç kaynağı ötüyor, elektrikler kesikmiş gibi davranıyor. Bir ara herşey düzeliyor. Bazen gece güç kaynağında hiç bir şey takılı olmadığı halde, prizlerde hiç bir şey takılı olmadığı halde güç kaynağı elektrik kesikmiş gibi davranıyor, ötüyor.
Evde oturduğum odaya gelen hat dışında bütün hatların bağlantısını saatin oradan söktüm sadece şu anda bilgisayarımın olduğu odaya gelen hat sigortaya bağlı. Bağlantıyı tekrar yapmama yeni sigorta takmama rağmen yine voltaj düşmesi yükselmesi lamba göz kırpması olayı devam ediyor.
Saatten cızır cızır ses geliyor. Acaba saat mi arızalandı yoksa saatten önceki 40 amperlik sigorta mı arızalı olabilir? Çıldırıcam ne olur yardımcı olun.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
direkten itibaren hat kontrol edilmesi gerek,sofbenin asırı akım cekmesinden dolayı bi yerlerde erime veya gevseklik olabilir bu direkten gelen hattan son almaca kadar buatlar vs. hepsinin baglantıları
 
Şofbenler genelde 3. kademede 7000 watt çeker 30 amper civarıdır. Bu amperajı kaldıracak kablo 6 mm kesitlidir boru içerisinde. Sizin işten anlayan arkadaş ya boattaki 2,5 lik kablodan hat aldı yada 4 veya 2,5 lik kablo ile şofbenine hat çekti.
Şofben çalışınca sigortaya doğru 30 amper gitti bu amperler kesiti düşük olan kabloları dakikalarca ısıttı ve izolasyonu bozdu sonra fazdan nötre direkt akım geçmeye başladı sonrasında da fazda gerilim düşümü oldu ve lambaların lip lip yapmaya başladı.
Çözüm: Tesisatı kontrol ettir kablo izolasyonları sertleşmiş dökülüyorsa (şofben-sayaç arası kablolardır muhtemelen) değiştirt. Kablo eklerini bağlantıları klemensle sıkılaştır. Gevşeyen yerleri sık. Birdaha tesisatı yakmamak için ise şofbeni son kademede uzun çalıştıracaksan panodan şofbene direk çekeceğin hattı 6 lık çektir az çalıştıracaksan(2-3 dk) 4 lük çektir (garantisi 6). Tedaş direğinden sayaca gelen kablo 4 lük ise dilekçeyle 6 lığa çevirt. Birde kaçak akım rölesi taktır ki şimdi taktırsan muhtemelen atar.
Evinde toprak hattı ve elindede multimetre varsa bir ucu toprağa diğerini nötre ver bakalım ne kadar kaçak var.

hadi kolay gele .
 
Hocam işin ilginç yanı şofbene gelen kabloda patlamanın meydana geldiği gün patlama olmadan önce gündüz elektrikçiler eve elektrik gelen direkte sokak lambası patlaktı onu değiştirmişler. Acaba o lambayı takarken eve gelen hattın kablolarına dokunup onu mu gevşettiler. Şu an mesela son 20-25 dakikadır her şey normal voltaj dengeli. Düşme yükselme yok.
 
Evinizin direk bağlantısından başlayarak, kablo bağlantılarını elden geçirmelisiniz.Evin tüm noktası etkilendiğine göre sorun ana hatlarda.Isınmadan dolayı oksitlenme tespitte edebilirsiniz.
 
Zaten lojman 1960lardan kalma. Elektrik bu köye ne zaman geldiyse tesisatta o zamandan kalma. (Tahminen 1970-1980lerden) Anlayacağınız tesisat Allahlık. Ben bilgisayarımın bulunduğu odada topraklama çektim yeni. Galvaniz bir çubuğu devamlı nemli ve ıslak olan bir yere çaktım. Aşağı yukarı 1.5 - 2 metre dibe çaktım etrafına kalın tuz serptim, biraz ısladım ve kapadım. Galvaniz boruya bağladığım kabloyu prizimin topraklamasına bağladım. Yani şu an sadece bilgisayarımın olduğu oda topraklı. Lojmanın diğer yerlerinde topraklama yok.
Bahsettiğim 40 amperlik sigorta bozulursa voltaj düşmesi yükselmesi sorunu oluşabilir mi? Çünkü sadece o sigortayı değiştiremedim çünkü o direk şehir şebekesine bağlı o sebeple onunla hiç uğraşmıyorum. Onu değiştirmem için köyün elektriğini kesmem lazım trafodan.
 
Sigortalar bu tip arızalar vermez.Büyük bir ihtimalle tesisatınızda kaçak var fakat bu kaçak sigortayı attıracak kadar etkili değil.Size tavsiyem tecrübeli bir elektrikçiyi çağırmanız
 
Arkadaşlarım teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için direk bağlantısını kontrol ettirmek için TEDAŞa arıza başvurusunda buluncam kabloyu kalınlaştırcam ardından sorun devam ederse tecrübeli bir elektrikçiyi çağırarak tesisatın yenilenmesi için ne gerekiyorsa yapıcam. Çünkü elektrik bu en ufak arızayı affetmez. Selamlar, saygılar hepinize.
 
Arkadaşlarım teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için direk bağlantısını kontrol ettirmek için TEDAŞa arıza başvurusunda buluncam kabloyu kalınlaştırcam ardından sorun devam ederse tecrübeli bir elektrikçiyi çağırarak tesisatın yenilenmesi için ne gerekiyorsa yapıcam. Çünkü elektrik bu en ufak arızayı affetmez. Selamlar, saygılar hepinize.

Bence tam tersini yapın önce bir elektrikçi çağırıp sorunun ne olduğunu tespit edin ondan sonra çözüm bulun hem vakit kaybetmemiş olursunuz hem de (eğer dağıtım hattında sorun yoksa) boşu boşuna tedaşla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Not: Tabiki çağıracağınız elektrikçinin elektrikçi olmasına dikkat edin. Bazı köylerde çok alakasız insanlar arka cebine yankeskiyi takıp elektrikçiyim diye geziyor.
 
elektrik bağlantısının yapıldığı direkte klemensiniz gevşek. tedaşı çağırın. sorun çözülecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst