BENDE BİR KONUYU DİLE GETİRMEK İSTİYORUM.Malum tüm ev ,ofis,işyeri vs.. bu alanlarda kullanılan tesisat ve projelerde olan fakat! dikkatsiz veya bilinçsiz elektirikçi vasfına ulaşamamış arkadaşlar tesisat çeker iken bir olayı pekde dikkate almıyorlar buda (TOPRAKLAMA) Gerçekten enerji özellikle elektirik gibi büyük bir güç kontrolden çıktıgı zaman hayatınızı elinizden alabilecek kadar acımasız olur!
Buna dayanarak bence enerjiden daha çok ğüvence gerekiyor.Bu güvenceyi malesef sigortalar yeterince karşılayamıyor,sigortalar sadece meskenleri degil anatrafoları dolayısıyla dagıtıcı firmayı korur.topraklama kullandıgımız alet ,makina vs.. %75 gibi bir oranında gereksiminin hatsafada oldugu bir durumda can emniyeti için bir zorunluluktur.Bu konuda gördügüm uygulama hataları iş güzarlık ,dikkatsizlik gibi kuramlarla yapılan yetersiz tesisat anlayışı malesef ölümle sonuçlana biliyor.Sonuçta bir cana mal oldugu zaman kısaca elektrik çarpılması diyip olayı bitiriyoruz bubir gerçek ihmalleri kim bilecek bundan dolayı bütün elektirik ve bu kuramda çalışan arkadaşlar ve yöneticiler lütfen tesisatlarda topraklama un surlarına gerekli dikkat ve özveryi gösterin . saygılar. TURGAY GÜNDOGDU Elk tek..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam düşünce güzel ama mekanik bir düğme takılması zorunluluğu yada fişi çekme olayı günümüz yaşam tarzına uyuşmadığından bir yere varmaz. Nedeni basit: insanlar bu tür olaylardan uzaklaştıran zamandan tasarruf, biyolojik efordan kaçınma. Çözümü yine bastleştirerek fiş çek düğmeye basta değil teknolojinin kompleksliğinde gizli. Mesela ev otomastyon sistemleri. Beklemede kalan birden çok aygıt yerine bir tek aygıtın olması önemli. Tek bir kumanda sistemiyle ev genelinin enerji yönetiminin kontrolü bu olaya çözüm olur. Tabi aygıtlarda gelişmeyi zorlama gerekli. Artık çoğu aygıt teknolojiyle daha az tüketime yöneliyor. Mesela indüksiyon ocaklar yemek pişirirken %80'e varan tasarruf sağlıyor. 45 YTL lik tüp almaktansa 10 YTL lik elektrik yakarım daha iyi. Isıstma amaçlı kullanımı ayrıca büyük bir tasarrufu getiriyor. Biyokimyasal yapların elektronikte kullanılmaya başlaması enerji tasarrufunda büyük adımlar. Kullandığınız bilgisayarların işlemcileri en az 60Wh harcıyor, yeni nesil öncüsü kuantum işlemciler tek atom yada molekülden oluşuyorlar ki harcamaları Watt seviyesinde değil bile.

Neden ben odadan çıkınca prizler kapatılmıyor?
 
syn.Turgay GÜNDOĞDU Yazmış olduğun cok önemli bir konu aslında.Fakat ne acıdırki bizim ülkemizde denetim sisteminin olmayışı ve elektrik işi yapan arkadaşlarımızın bir coğunun bilgi eksikliği nedeniyle cok üzücü olaylar yaşanmaktadır.Ben iki yıl Kıbrıs ta elektrik işi yaptım. Anahtar ve prizlerin bakalit kısımlarına bile zamanla deforme olma sonucu iletgen hale gelebilir düşüncesiyle toprak hattı cekilmekte. Ve bütün sistem kacak akım koruma sigortalarıyla korunmuyor,topraklama gerekli degeri vermiyorsa işletme enerji vermiyo ayrıca ceza yazıyor.Burda ise idare git elektriği ni bagla biz gelir mühürleriz diyor. Bizim elektrikçi arkadaşımızda.... FAZ NÖTÜR AL GÖTÜR mantigıyla harakat edeyorsa sonucu düşün işte.....
 
Aydınlatmada LED kullanımı enerji tüketimi açısından avantajlı, ayrıca LED lerin kullanım ömürleride uzun fakat maliyetleri çok yüksek. Fiyatları 50-100$ arasında değişiyor. Evlerde kullanımı ne kadar ekonomik olur tartışılır...
 
B-E-R-K-A-Y- kardeşim çok güzel bir konuya değinmişin. bende bir ilavede bulunayım müsadenle bırakın topraklamayı daire içi sigortalardan faz yerine nötr geçirenler bile var :) tabi bunu yapan arkadaşlara elektrikçi sıfatını yakıştıramıyorum. bir ara durduğum evde simit floresan diye tabir edilen tipte lamba takılı idi söndürüp yatıyorum belirli aralıklarla lamba flaş yapıyor ve beni rahatsız ediyor, 3-5 gün düşündüm bulamadım en son sistemi ölçü aleti ile kontrol ederken keşfettim. (lambaya sürekli faz geliyordu) taban tahta olmasaydı birazcık sallanarak keşfedecekmişim meğer. :)
 
Elektrik tüketimi açısından elek.müh.lerimiz ve Fen adamları tarafından Tüketicilere artık mekanik balanstlar ve Elektronik balastların arasındaki Tüketimini daha duyarlı bir şekilde bilgilerimizi paylaşmamız gerektiğine inanıyorum.Bu arada Tüketiçilere Kompak Tasarruflu ampullerin daha etkili bir şekilde tüketiçilere bilinçlendirilmesi adına yazılı ve görsel yayın grubları memleketimizin tasarruf adına daha etkin olmalıdır.Bu arada paylaşımlar için herkese teşekkürler.
 
m_eminer ' Alıntı:
Neden bütün elektrikli aletlerin fişini çekmektense, bütün elektrikli cihaz üreticilerine mekanik bir güç düğmesi takılması zorunluluğu getitilmiyorki? Arkadaşlar bilmeyenler varsa karıştırmasın. Elektronik güç düymeleri yada kumandayla stand by haline getirilen bir cihaz kapalı halde bu enerjiyi tüketir. Çünkü kapama modu trafoyu devreden çıkmaz ve trafoda histerisiz ve fuko kayıpları devam eder. Bu tüketimin nedenide budur. Ancak güç düymesi mekanik olan tv, çamaşır, bulaşık makinası, fırın... ve her türlü cihaz üretiliyor. Bu cihazlarda güç düymesine basıldığında trafonun devreden çıkması bu kayıpları engeller. Yani fişi çekme olayına hiç gerek yok. Yeterki cihazın güç düymesi mekanik olsun. CE bu zorunluluğu getirmelidir bence.
arkadaşım mekanik düğmelerin trafodan sonra konulmasının sebebi ıslak elle dokunulduğunda elektrik çarpması olmasın diye sanırım düşük oltaj çarpmaz diye olduğunu sanıyorum tabi başka mantıkta olabilir aslında yoruma açık mevzu istersek bunlara bizde anahtar takabiliriz
 
Arkadaşlar bu konuda önerebileceğim en basit yöntem kaliteli olmak şartıyla ikili, üçlü vs. bir anahtarlı priz. Üşenmeden düğmeye basıldığında iş biter. Ben 25 yıldır bunu yapıyorum. Televizyon, dvd, uydu recever gurubu tek bir priz düğmesiyle halledilebiliyor, hepsi birden!!! Bilgisayarım ve bağlı olduğu çevre donanım, hepsi birden!!! Bu kadar... Bunu yapınca ne yapmış oluyoruz ; birincisi israfı engelliyoruz, ikincisi kullanmadığımız zamanlarda cihazlarımızı korumuş oluyoruz, üçüncüsü en azından bu cihazlara bağlı elektirik kaynaklı yangınları önlüyoruz. Konu çok önemli ve yerinde bir konu. Teşekkür ediyorum
 
gerçekten basit gibi görünse bile ufak bir matematiksel hesapla ne kadar kendimize ve kaynaklarımıza zarar verdiğimizi hesaplamak zor değil! şimdi: bilgisayar+tv+uydu cihazı+ vb. gibi cihazlar artık hepimizde hemen hemen mevut dediğiniz gibi bunların toplamı diyelimki 15W yapıyor günde toplam 360W yapar ortalama. Aylık ise yaklaşık 10 Kw gibi bir değer çıkıyor. Elektriğin Kw'tı yaklaşık olarak 25ykr. 10x0.25= 2.5 YTL her ay havaya gidiyor. :D yıllık olarak bakarsak 15 YTL yapar. Bence bunun sadece bir ev için geçerli olduğunu düşündüğümüz zaman gerçekten önlem alınması gereken bir olay olarak düşünüyorum yanlışım varsa lütfen düzeltin...
 
gizli elektrik tüketimi hakeza bilinen bir gerçektir transformatörmer üzerinnde yapılan boşta çalışma deneylerindede buna tanık oluyoruz zaten.Bir transformatör boşta çalışırken dahi fuko akımı çekerek hem kendi üzerinde bir yıpranma meydana getiriyor hemde gereksiz yere elektrik tüketiyor.Trafonun kullanılmadığı elektriksel sistemlirde ise cihaz içinde bulunan led gibi kimyasal bileşenlerden oluşn yapılar elektrik tüketimi yapmaktadır ki sizde taktir edersiniz bir tv nin içinde bulunan elektron tüpü nünde elektrik çekimi vardır.Çünkü elektron tüpüpnün içindeki elektron devinimi sırasında belli bir ateşleme reaksiyonu enerjisine ihtiyaç vardır buda şebekeden çekilmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,816
Kullanıcılar
449,592
Son üye
E.E.M.

Yeni konular

Geri
Üst