Merdiven otomatiği hakkında bir soru

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
39
Selam arkadaşlar

Benim merdiven otomatiği ile ilgili merak ettiğim bir konu var. Merdiven otomatiğinde bilindiği gibi sırasıyla faz, lamba, nötr, buton uçları var. Şimdi benim takıldığım konu, bu merdiven otomatiğinin butonuna buton ucu ve nötr geliyor. merdiven otomatiği anahtarına basılmadığı takdirde elektrik var ve basılınca elektrik olmuyor. İşte takıldığım nokta bu. Eğer anahtarda hem nötr mevcut ise ve hemde basılmadığı takdirde bir faz varsa, ben butona bastığım zaman kısa devre olması gerekmiyormu? Benim merak ettiğim bu arkadaşlar. Bir çok elektrikçiye sordum. Aldığım cevap. " Biz şemasına göre bağlıyoruz kardeşim, gerisi bizi ilgilendirmez " oldu. :) Bu konuda beni bilgilendirmenizi rica ediyorum. Teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sn morbeyaz hocam,
merdiven otomatikleri , üretici firmalar tarafından farklı elektronik devre elemanı kullanılarak degişik devre disaynlarına sahiptirler. Buton ucun da kontrol kalemi ile kontrol edildiginde faz görünüyor olması , kontrol kaleminin içindeki gösterge lamlasının yapısından kaynaklanmaktadır. Söz konusu ucda faz (220 V ac ) bulunmaz.......
 
Sayın morbeyaz hocam !
Sizin o butonda gördüğünüz nötr, merdiven otomatiğinin iç devresinden dönüp gelen nötürdür. Yani, merdiven otomatiğinin devresine faz direk verilmiştir.
Anlaşılır olması için şöyle bir örnek vereyim ;
Bir lamba devresinde lambaya fazı direk verelim, anahtara da nötr girip, çıkalım. Anahtar açık konumda ( lamba yanmıyorken ) iken anahtarın diğer klemensine baktığımızda lamba üzerinden dönen fazı görürüz.
Şimdi anahtarın bir klemensinde nötr var, diğer klemensinde ise faz görünüyor. Anahtarı kapalı konuma ( lambayı yakma konumuna ) aldığımızda kısa devre olurmu ? elbette olmaz, lamba yanar.
Mantık aynen böyle. Peki neden butona faz değilde nötr verilmiş derseniz ;
Kablo tasarrufu için. Merdiven otomatiği için 3 kablo kullanıyoruz. Şayet butona faz verilse idi 4 kablo kullanmak zorunda kalırdık.
Bilmem anlatabildimmi ?
 
şimdi bende bu olayı değişik bir dille tabir edim arkadaşım şimdi bilindiği üzere ölü elektrik dediğimiz bir olay var yani atlama elektrik şimdi o merdiven otomatiğine bağlı butonun bir ucunda nötr diğer ucu ise direk merdiven otomatiğinin buton ucuna girer ve o uç ise merdiven otomatiğinin içindeki rölenin bobin ucuna bağlıdır. ve o rölenin diğer bobin ucuna direk faz girer ve böylece rölenin bobin ucuna giren bobin üzerinden diğer uca doğru faz akar o uçda zaten buton ucudur yani dnüşüm yapar
 
Anahtarı değiştirdiğimde lamba yanıyordu. Söndüğünde ise buton ucu beni çarptı. Aklıma takıldı. Açıklamalar için teşekkür ederim.
 
Anahtarı değiştirdiğimde lamba yanıyordu. Söndüğünde ise buton ucu beni çarptı. Aklıma takıldı. Açıklamalar için teşekkür ederim.

Çarpması gayet normal çünki o uçta diğer arkadaşların dediği gibi düşük voltaj ölü elektrik falan yok Aynen olduğu gibi anahtarın iki ucu arasındaki gerilim 220 volttur. Bu gayet normal birşeydir. anahtar kapandığında ise (akım geçirdiğinde) Gerilim ölçülmez.
Alttaki şekle bakın.
 

Ekli dosyalar

  • adsız4.JPG
    adsız4.JPG
    3.6 KB · Görüntüleme: 119
Bu devre şeması, aklımdaki soru işaretlerini tamamen kaldırdı. Teşekkür ederim Uzmansel hocam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst