Elektrikli ev aletlerinde A-B-C enerji sınıfları

hopdedix

Üye
Katılım
7 Kas 2008
Mesajlar
172
Puanları
1
Değerli arkadaşlar,
Elektrikli ev aletlerinde elektrik tüketimi ile ilgili bu klasmanlar konusunda malumat lütfen. Bie elektrikli aletin örneğin buzdolabı, A sınıfı olması ile B sınıfı veya C sınıfı olması açısından ne fark vardır. Birinin motoru mu daha az küçük vesselam
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
En az elektrik sarfiyatı yapan A sınıfıdır
B sınıfı cihazlar A sınıfına göre daha çok elektrik harcar
C sınıfı cihazlar B sınıfına göre daha çok elektrik harcar

Beyaz eşya üretirken A sınıfı nın elektrik tüketimini azaltmak için değişik uygulamalar yapmışlar siz buzdolabından örnek verdiniz diye bende ondan örnek vereyim mesela ısı yalıtımına daha çok önem vermişler motor küçük değil ama daha gelişmiş kayıpları daha az olan bir motor mesela basit bir ayrıntı kapak açıldığında buzdolabı sesli ikaz vererek kapağı kapatmamızı istiyor bizde daha hızlı davranarak kapağını daha erken kapatıyoruz dolayısıyla içerisini tekrar soğutmak için fazladan elektrik tüketmiyor.
Yani her markanın kendine göre tedbirleri olabilir verimi aynı ama elektrik tüketimi daha az oluyor.
 
Olay enerji verimliliği ile alaklı:

AB Enerji Verimliliği Etiketi sınıflandırması bir aletin yıllık enerji tüketimi bazında yedi gruptan oluşmaktadır. A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını göstermektedir. A sınıfı bir elektrikli alet almanız durumunda ortalama enerji tüketiminden % 45 daha az enerji tüketecektir. G harfi sınıfına ait bir alet de ortalama enerji tüketiminden en az %25 daha fazla enerji tüketecektir. Böylece A, B ve C harfli sınıfa ait elektrikli aletlerin tüketimi ortalama tüketimden daha düşük olacaktır.

Alıntıdır: Aydınlatmada Ve Ev Aletlerinde Yapılan Eneri Tasarrufu - EİE Gemel Müd.
 
Arkadaşlar,
Bende bu konuda aklıma takılan bir konuyu sormak istiyordum. Arkadaşımız da aynı konuda açınca katılmak istedım. Evımde, 1o yıllık bır buzdolabı var. Günlük elk. sarf. ortlama 2.5 kwh/gun yazıyor. Yenı buzdolaplarında, bahsedıldiği "A" sınıfı olanlarda ise, 1.20 kwh/gun belirtiliyor. Dolabımı (bence yepyeni olduğu halde) bunlarla değiştirmek istedim. Yaklaşıki 1.100 ytl fark çıkdı.

Sorum şu; bu "A" sınıflarında az enerji harcamak sadece motorunda ise (veya gaz cinsinde) aynı markanın servısınden motorunu değiştirtsem( herhalde 250-300 ytl) tasarruf amacıma ulaşabilirmiyim.
Yardımlarınıza teşk ederım..
)
 
Sayın zeybek
Eski model bir arabanız olsa, az yaksın yada performansı yükselsin diye motorunu değiştirseniz arabanızın performansı yükselir az yakar ama başka problemler çıkabilir çünkü eski ve gittikçe daha çok bakıma ihtiyaç duyar. Belki sevdiğimiz için arabamızda değişiklikler yapabiliriz ama değişiklik yaparken bile farklı problemler çıkabilir. Bence en iyisi buzdolabınız iyiyse kullanmaya devam edin ya da yenisini alın ama tabiki karar sizin
 
Böyle Bir Bilgi ile karşılaştım ve paylaşmak İstedim..

-------------------------------------------------------------------------------------

Enerjiyi verimli kullanmak giderek daha çok önem kazanıyor. Enerji israfının ekonomik kayıplara neden olduğu herkes tarafından biliniyor. Ne yazıkki verimliliğin tek nedenini ekonomik kaygılar oluşturmuyor. Kullandığımız enerjinin büyük kısmı bir fosil yakıtlardan elde ediliyor. Kullanıldıklarında çevreye zararlı gazlar salan bu yakıtlar ise yaklaşan küresel ısınma felaketinin başlıca nedeni sayılıyor.
Daha yaşanılır bir dünya için çevreci enerji kaynaklarına yönelmenin zorunlu olduğu birçok uzman tarafından vurgulanırken, sahip olduğumuz enerjiyi verimli şekilde kullanmak, aynı enerjiyele daha çok iş gerçekleştirmek günümüzün tartışılan konuları arasında geliyor.

Sanayi, mimari, otomobil, ısıtma, aydınlatma gibi alanlarda enerjinin verimli kullanımı konusunda çeşitli ölçütlere uyulmaya çalışılıyor. Aynı durum ev elektroniği ürünleri için de geçerli.
Günümüzde elektronik ev aletlerinin çoğu enerji verimliliği etiketi taşıyor. Bu etikette ürünün enerjiyi verimli kullanım oranı A,B,C,D,E,G harfleriyle sembolize ediliyor. A sınıfı ürünler yüksek verimlilik oranına sahipken, G sınıfına doğru verim düşüyor. Dolayısıyla aynı iş çok daha fazla enerjiyle yapılmış oluyor.
Örneğin A sınıfı yerine C sınıfı bir buzdolabı kullandığımızda %45 daha fazla enerji tüketmiş oluyoruz.

Enerji fiyatlarının artışı ve doğal yaşama saygının toplumsal bir bilince dönüşmeye başlamasıyla artık üretilen elektrikli ürünlerin çoğu A ve B sınıfı etiketlere sahipler. Bununla da yetinmeyen teknoloji üreticileri A sınıfından da verimli olan ev aletleri üretmeyi başarıyorlar.

A sınıfından daha tasarruflu olan bu yeni sınıflara A+ ve A++ (A plas plas) ismi veriliyor. Verimlilik seviyesi A++ olan elektrikli ev aletleri o derece düşük enerji harcıyorlar ki teknolojinin geldiği nokta ilerisi için daha da çok ümit vaat ediyor.

Ülkemizde satılan buzdolaplarının enerji verimliliklerine göre oranı

Arçelik için geçerli olan yukarıdaki grafik Türkiye'nin genel eğilimini yansıtmaktadır. Grafiğe bakıldığında A+ sınıfı buzdolaplarının üretimi 2002 yılından itibaren başlamıştır. 2007 yılı itibarıyla en yaygın kullanılan enerji sınıfı A verimlilik seviyesindedir.

A++ Buzdolabı üretiminde Avrupa marka sıralaması

Yukarıda 2007 yılı itibarıyla Avrupa'da A++ sınıfı buzdolabı üretimlerinin markalara göre dağılımı verilmektedir. Kaynak: Best of Europe :: Homepage

A , A+ ve A++ sınıfları arasındaki farklar
Bu gruplar arasındaki farklar enerji tüketiminden kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki tabloda bu sınıfların enerji tüketimleri kıyaslanmıştır.

Enerji sınıfı Günkül elektrik tüketimi
(Kw/24 Saat)
B 1.7
A 1.23
A+ 1.07
A++ 0.5
A++ enerji seviyesi günde 0.5 Kilovat değerinde bir enerji tüketilmektedir. 0.5 kw. 40 wat değerinde bir lambanın 12 saat yanmasına eşdeğer bir tüketimdir.
Arçelik'in Avrupa'nın en düşük enerji tüketen buzdolabı seçilen modeli ise günlük 0.37Kw enerji tüketimine sahiptir.
Dünyada A++ Ürünlerin Durumu
Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde A+ ve A++ ürünler devlet tarafından özendirilmektedir. Avrupada A+ buzdolaplarının tüm buzdolabı satışlarına oranı %24, A++ satış oranı se %2 dolayındadır. (2006)

Türkiye'nin teknolojik birikimi bu konuda yeterlidir. Arçelik'in Avrupa birincisi olan buzdolabı modeli Çayırova'daki tesislerinde üretilmiştir.
Teknolojik birikim yeterli olsa bile devlet desteğinin olmayışı, vatandaşların henüz yeterli bilince sahip olmaması nedeniyle eski sınıf ürünlerin pazarın hakimi oluşu ve mali kaygılar A++ ürünlerin ülkemizde yaygın kullanımını düşürmektedir.
İhracat yapan yerli firmaların A ve A++ modellerini özellikle Avrupa'ya sattığı bilinmektedir.
Sadece Arçelik'in 6 farklı A++ modeli ve çeşitli ürünlerde 60 çeşit A+ modeli etkin olarak satılmaktadır.


Alıntıdır : A++ Enerji Tasarruflu Ürünler - ALTERNATURK

-------------------------------------------------------------------------------------
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst