evde cnc denemeleri

jozeflion

Üye
Katılım
13 Tem 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
optimum hangi modeli bende bf 16 Vario almayı düşünüyorum aslında proxxon alıcaktım ama aradaki fiyat için değimez diye düşündüm... Frezenden memnunmusun step motorları nasıl bağladın foto çekersen sevinirim kaç N/m motorlar kullanıyorsun...Arayüz ve step sürücü devlereini kendinmi yaptı ben deniz elektroniğin cnc kontorl devresi diye satığı bir ürünü kullanıcam bilgin warmı http://www.denizelektronik.com/cnc_controller.htm
micro step özeliği yok ama tamda bilgim yok micro step nedir:) :? çok şey srodum galiba yardımcı olursan sevinirim....
 
micro step özeliği yok ama tamda bilgim yok micro step nedir:)

Step (adım) motorlar, dönüş esnasında bir noktadan digerine atlayarak ilerlerler. Bir noktadan diger noktaya atlamaya step (adım) denir. Bu noktaların sayısı, her bir adımın kac derece olduğunu belirler.

Örneğin 200 adımlı bir step motorda, 360° derece dönmek için 200 adım atılacağı için her bir adımda 1.80° ilerlenmiş olur.

Sürücü devreye bağlı olarak bu adımların arasında kalan noktalarda da pozisyonlama yapmak mümkün olabilmekte. Sürücü devrenin bu özelliğine mikro step deniyor. Örneğin bir mikro step sürücü ile 200 adımlı bir motorda 0.45°lik adımlar atabilirsin.

Bunun sana saglayacağı şey daha hassas pozisyonlama yapabilme imkanı. Makinenin hareketleri daha küçük doğrulardan oluşacağı için işlediğin parça daha pürüzsüz olabilir. Düzeneğine ve istediğin hassasiyete göre mikrostep özelliğine ihtiyacın olup olmadığını hesaplayabilirsin.
 
bilgi için tşk aklımdaki soru işaretini çok iyi bir dille anlatmışsın....
 
jozefilion kardeş
bi sorum olcak sana. ben bu yaptığını daha büyük kuvvetlerle yapmak istiyorum. istedğim step motorlardan ziyade olayı biraz daha büyütüp servo motor ve sürücüleri ile yapmak istiyorum ama daha denemelere başlamadım. şu anda proje aşamasındayım. elimde benden iki yaş büyük alman malı 3. boy bi kalıpçı frezesi var ve ben bunu cnc yapmak istiyorum. bu freze bize zaten kullanılmış olarak geldi ve ben hareketleri tamamen mekanık manyetik valflerle olan düzenini yerine eksen başına motor ac açık çevrim motor takarak basit bi düzenek yaptım. bunun yerine pc tabanlı endüstriyel ekranlardan bi tane akuple edip mach 2 yazılımı ile basit bi step motor sürücülerini servobaşına bağlayarak aldığım pulse deeğerlerini servolara göndererek pozisyonlama yapmayı düşünüyorum.
size sorum şu olcak. step motorlar için aldığım pulse değerlerini optolar la izole edersem bunları da sürücülere referans olarak girsem eksenleri o şekil yürütsem çalışırmı?
yada bu yazdıklarıma göre siz ne düşünürdünüz. ama servolar şart çünkü eksenlerim çok büyük...
ayrıca jozefilion kardeş kullandığın yazılım dikkatimi çekti. hangi yazılım ve nerden temin ettin yazarsan sevinirim. videolarını da izledim. kontrol kartın sürücü devrelerini merak ettim...
iyi çalışmalar
şimdiden çok saolun
 
size sorum şu olcak. step motorlar için aldığım pulse değerlerini optolar la izole edersem bunları da sürücülere referans olarak girsem eksenleri o şekil yürütsem çalışırmı?

Birçok servo sürücünün girişlerinde zaten optoizolatorler vardir, bu nedenle sinyallerini ayrica izole etmen gerekmez. Eger home, limit switch filan kullanacaksan bunlari izole etmen gerekir.

Servo sürücülerin bir cogu, step motor sürücüler gibi pulse+sign (adim, yön) sinyalleri ile sürülebiliyor. Yine de her ihtimale karsi sürücü secmeden önce bunu destekleyip desteklemediklerini kontrol et. Şu ana kadar benim kullandiğım servolar arasında Panasonic'in modelleri benim hoşuma gitti ve sana da tavsiye ederim. Yine Delta'nın servo sürücüleri gayet uygun fiyata iyi sonuc veriyor.


ama servolar şart çünkü eksenlerim çok büyük...
Senin iş için bence de servo daha uygun. Step motor kullanırsan adım kaçırma, yüksek devirlerde düşük tork, eksen hızı problemi yaşarsın.


bunun yerine pc tabanlı endüstriyel ekranlardan bi tane akuple edip mach 2 yazılımı ile basit bi step motor sürücülerini servobaşına bağlayarak aldığım pulse deeğerlerini servolara göndererek pozisyonlama yapmayı düşünüyorum.
Bu kısmı tam anlayamadım. Servo motoru, step motor sürücüsü ile mi sürmeyi düşünüyorsun. Eğer öyleyse, olmaz.
 
emrah kardeş
yanlış anlaşılmayalım. tabiki step motor sürücüsünü servoya bağlamam söz konusu olamaz. demek istediğim step motor sürücüsüne gelen pulse ları sürücüye girip posisyon referansı olarak onu vercem. ortada step motor sürücüsü falan yok ben yanlış yazmışım. ben cnc kontrol yazılımının porta attığı dataları sürücülere atıp sürücüleri koşturacam. arada herhangi bi step motor falan yok
bu arada sürücü sıkıntım motordan yana problemim de yok
zaten hali hazırda control techniques markasi ile içli dışlıyım. paradan yana sıkıntı yok
elimde şu an bi motor ve sürücü var ...
aslında ben bi aasenkron ac motoru kapalı çevrim servo niyetine de sürebiliyom o şekilde olmazmı diye kafamı kurcalıyo... sizce mümkünmüdür
hani motorlar daha ucuz yaa o bakımdan servo yerine asenkron...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst