BKY 21 Beko/arçelik çamaşır.mak.sıkma sorunu.

teknokit

Üye
Katılım
16 Eyl 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
66
Arkadaşlar,eski çamaşır makinemiz çamaşırları sıkma devrine çıkmıyor.bu periodda ağır devirle dönüyor,dönüyor sonra da bitip duruyor.diğer fonksiyonları normal.servisle başım derde girecek diye çağırmadım.biliyosunuz hemen tamam abi motor yanmış değiştirelim derler.ne gitmiş olabilir.
 
su tahliye zamanında yapılamaz ise oluşan bir arızadır
(1)pompa ve filitresini kontrol et
(2)su seviye anahtarı (prosestat)kontrol et ve basınç kabını,hortumunu temizle
(3) motor kömürlerini kontrol et
 
alfa romeo arkadaşım çok teşekkür ederim cevabınız için.elektrikçi olmakla beraber makinayı tanımıyorum.Ama tabii su boşaltma pompasını temizlerim.peki 2 soru daha sorabilirim size belki. su seviye anahtarı nerededir.bir de motorun asenkron motor olduğunu sanıyordum.bu hangi tür motordur.Kömürlerine bak dediğinize göre DC mi yoksa Seri motor mu.
 
kazandan tahliye motoruna giden körüklü hortumun diyer ucunda hava sıkıştırma kabı vardır okabın diyer ucu ince bir hortumla yukarıda su seviye şalterine baglıdır ısıtma rolesinin hemen yanında . hava sıkıştırma kabı deterjan artık ları ile dolmuş ,tıkanmış olabilir söküp temizleyiniz

2100-2200 makinalarda ünüversal motorlar kulanıldı yıkama anında asekron gibi sıkma anında seri motorlar gibi çalışırlar her 10 yılda kömürleri mutlaka degişmelidir .
 
bakınşimdi teknokit arkadaşım size çözüm yolu

1.adım:tahliye pompasında pislik olabilir herhangi 1 cisim kaçmış olabilir

2.adım:muz hortumunda tıkanma olabilir

3.adım su seviye anahtarında problem olabilir

4.adım makinanaızın devir kartında patlak yanma çatlama varmı diye birbakın en fazla arızalar pompa motorundan sonra kartta olabiliyor

5.En son ihtimal ise motorunuzunkomürleri bitmiş OLABİLİR

KOLAY GELSİN
 
arkadaşlar, su boşaltma pompasına baktım.bir kürdan ve ona sarılmış iplik vs.. parçaları çıktı.temizledim.oradan ucu çok ince ağızlı ,beyaz konik plastik parçayı söktüm.hakikaten içinden birşeyler çıktı.temizledim.buradan yukarı seviye anahtarına giden ince hortumu da kontrol ettim.tıkalı değil.seviye şalterinin nasıl çalıştığını hiç anlamadım.yuvarlak ve üstünde bir sürü soket olan bir eleman.Onu nasıl kontrol edebilirim? sonuç olarak hiç bir ilerleme kaydedemedim.makine sıkma konumuna gelince hala bir sağ bir sol çalışıp duruyor.

2. bir soru da şu: kömürler bitse normal yıkama modunda da garip sesler çıkarması lazım değil midir ? cevaplarınız için tşkler.
Son sorum :) ...herhangi bir elektronik kart falan göremedim motor devri için.varsa nerededir?
 
Son düzenleme:
arkadaşlar biliyorum size cazip konu gibi gelmedi ama tıkandım kaldım.gelişme yok.seviye şalteri nasıl kontrol edilir ? kart da göremedim.bu eski makina yok belki.sargılarla mı yapmışlar devir farkını.???
 
sayın teknokit size önerim beyin ve motorunuzu söküp test ettirmeniz yönünde olacak ama illa ben kendim yapmak istiyorum diyorsanız ,motoru sökün,arka kapaktaki iki taraflı plastik kömür yuvası muhafazalarını cıkarın kömürleri gözle kontrol edin kollektördeki dilimlerin herhangi birinde şişme olup olmadıgını gözlemleyin.Akü varsa kolektör fırcalarına 12volt verin aşırı ark (spak)cıkarırsa motorunuzun kollektörünü degiştirin yok yüksek devirde sorunsuz dönüyorsa ! PGS (beyin) enversör kontaklarından biri veya sıkma kontagı devre .dışı demektir .PGSnizi degiştirin .Makinanızda elektronik kart aramayın 21- 22 bekolarda elektronik kart kullanılmamıştır motorunuz üniversal motordur. ilk kalkışı yıkama devrinde ac olarak alır sıkma konumuna gelince PGS kontaklarının degişimi ile kolektörü devreye alır ve sıkma işlemini yapar .
 
sizden cevap beklerken bir şey daha yaptım.seviye şalterine gelen ince hortumun alt ucunu söktüm ve üfledim.çıtır çıtır röle kontakt seslerini duydum.belli ki bir şeyler çekip bırakıyor. bu seslere rağmen çalışmıyor olabilir mi?
bir de motorun normal çalışma ve sıkma kısmını anlamadım.Üniversal motor zaten kollektörler üzerinden gerilimini almıyor mu? biraz açar mısınız.
İlginiz için çok teşekkürler.
 
su seviye şalteri kapı kilidinden gelen enerjiyi su aldıktan sonra motor ve rezinstansa yönlendiren şalterler gurubudur .Gurup içindeki kontak yapıları 1le başlayanlar
(örnek 11-21-31 )gibi, enerji giriş kontakları
(12-22-32)su yokken yol verilecek malzemelere
(13-23-33) seviyeye uygun motor rezinstans devreye alma kontaklarıdır yıkayıcı ,program dahilinde hangi seviyede aktiviteye geçeçegini seçer.
(4) le bitenlerse sutaşma kontagıdır
21 motorların soketine 6 kablo girmektedir motordan gelen gurubu sökün soketlerin kablo renklerine bakarak sarı yeşil aşagı bakacak tarzda tutun sarı yeşilin üstündeki yıkama kondansatör ucu, onunda üstündeki anasargı yıkama ,onunda yanındaki anasargı cıkış ucu ( kırmızı) ,onunda altındaki (kondansatörün diger ucu , sarıyeşilin yanındaki (gri yeşil )sıkma ucudur .Bu baglamda kırmızı uca ac 220 volt voltaj girişi yaparsanız, kondansatörlere nötr verince yıkama devrinde döner, eger kondansatör ucunu degiştirirseniz ters yöne döner (yıkama devrinde 56/dev. dak ) .kırmızıyı hiç ellemeden gri -yeşile nötr verirseniz sıkma devrinde döner ( 15000/dev-dak )
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,609
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst