Kontrol Kalemi

Dünyan’nın İlk Şarj Olabilen Güneş Paneli

Dünyan’nın İlk Şarj Olabilen Güneş Paneli

    Küresel ısınmaya sebep olan fosil yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye yönelim gereksinimi gün geçtikçe artmakta ve dolayısı ile teşfiklerle desteklerle araştırmalar hız kazanmış durumda.

    Dünya üzerinde yararlanılabilecek güneş enerjisi potansiyelininde 120.000 TW olduğunu düşünürsek güneş enerjisi sistemlerinin ve araştırmalarının ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.

    Ohio Devlet Üniversitesi profesörü YiYing Wu ve ekibi güneş enerjisini, tekbir panelde elektrik enerjisine dönüştürerek depolamayı başardı. Bu buluş sayesinde batarya gibi üretilen enerjinin depolanmasını sağlayan yan ürünlere ihtiyaç ortadan kalkıyor.

    Dünyada Bir İlk

    Ohio Devlet Üniversitesinin buluşu dünyanın ilk güneş pili olama ünvanına sahip oldu. Yetkililer buluş için patent bekliyorlar ve patent alındıktan sonra üretici firma ile anlaşıp piyasaya sürülmesi bekleniyor.

    Maliyetleri Düşürecek

    YiYing Wu ve ekibi şuan kullanılan sistemlerde üretilen fazla enerjinin depolanma aşamasında kayıplara uğradığını ve kayıplar nedeniyle üretilen enerjinin yüzde 80’inden yaralanılabildiğini, kendi sistemlerinde ise iletim hattı olmadığı için kayıp olmadığını ve sistemin daha verimli olduğunu belirtiyor.

    Günümüzde güneş enerjisi santrallerinin kurulum maliyetlerini yüksek , Güneş pili sayesinde depolama birimlerine olan ihtiyacın azaldığını bundan dolayı güneş enerjisi santrallerinin maliyetlerinin yüzde 25 oranında düşüreceğini tahmin ediliyor.

    Nasıl Çalışır

    Birinci katman örgü güneş paneli, ikinci katman gözenekli karbon ve üçüncü katman lityum plaka. Güneş ışınları birinci katmana vurarak elektronları oluşturur ve bu elektronlar lityum ile tepkimeye girerek atmosfere oksijen salarak lityum-peroksit , lityuma dönüşerek şarj edilmiş olur. Deşarj sırasında ise atmosferdeki oksijenle lityum tepkimaya girerek lityum-peroksit oluşurak güneş pili deşarj olmaya başlar.

    abd enerji bakanlığı

    ABD Enerji Bakanlığı araştırma ekibine güneş pilinin performansını arttırmak için destek vermektedir.

     

     

     

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ